Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Sute de cormorani decimează fondul piscicol de pe un râu din Apuseni: Pescarii, nevoiți să îi alunge cu pietre și cu petarde

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sute de cormorani decimează fondul piscicol de pe un râu din Apuseni: Pescarii, nevoiți să îi alunge cu pietre și cu petarde

Schimbările climatice vizibile în ultima perioadă în țara noastră, – de exemplu înregistrarea unor temperaturi medii din ce în ce mai ridicate și existența unor ierni extrem de blânde cum este și cea de până acum – au condus la modificări și în comportamentul viețuitoarelor, care au găsit aici condiții de supraviețuire pe timpul iernii mult mai bune decât până de curând.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Un exemplu în acest sens sunt cormoranii, păsări de talie mijlocie ce sunt foarte bune înotătoare și scufundătoare, care trăiesc pe toate continentele lumii, cu excepția Antarcticei, și sunt întâlniți la noi în țară în majoritatea habitatelor acvatice, pe coastele mării, dar și în apropierea unor bălți sau râuri înconjurate de vegetație.

Specialiștii precizează că o mare parte dintre cormorani se întâlnește în lunca și Delta Dunării, iar în țara noastră iernează și câteva de exemplare venite din nordul Europei, astfel că numărul lor crește pe perioada anotimpului rece, ținând cont de faptul că iernile sunt, după cum am menționat anterior, mult mai calde. Aceștia se hrănesc aproape exclusiv cu peşte, în medie un cormoran consumând aproximativ 500 g de hrană în fiecare zi – pești de până la 40 cm lungime sau chiar mai mult – pe care îi urmăresc rapid sub apă, prinzând și omorând chiar exemplare mai mari pe care nu le pot înghiți.

Dar ce este interesant și vrem să relatăm este faptul că aceștia au ajuns în ultima perioadă și în zona Munților Apuseni deoarece găsesc hrană în special în apele Arieșului și sunt tot mai vizibili iarna, atât în zona barajului de la Mihoiești, cât și în amonte sau aval. Mai exact, dacă iernile trecute cormoranii erau de ordinul câtorva zeci, pescari din zona Apusenilor au menționat faptul – și nu este exagerare tipică pescarilor sau vânătorilor pentru că eu personal am văzut stoluri mari de cormorani zburând în zona orașului Câmpeni – că în această iarnă cormoranii au ajuns aici în număr foarte mare, probabil peste 100-150 sau chiar mai mult, decimând foarte mulți pești de pe Arieș. În acest sens, pescarii sunt nevoiți să îi alunge cu pietre, cu petarde sau în alte moduri, pentru că păsările reușesc să prindă foarte mulți pești care nu sunt protejați de gheața râului Arieș sau a lacului de la Mihoiești, cum erau în alte ierni mult mai reci.

Totodată, pescarii cer sprijinul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Alba pentru a organiza partide de vânătoare sau găsirea altor soluții pentru a reduce numărul cormoranilor de pe Arieș, deoarece aceștia se pot vâna legal în perioada 1 septembrie – 28 februarie.

Despre creșterea exagerată a numărului de cormorani, a pagubelor făcute de aceștia, ministrul Agriculturii, Petre Daea, este cunoscut că a luat atitudine încă din perioada când a mai ocupat aceeași funcție în urmă cu mai mulți ani, iar anul trecut declara următoarele: „În România, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii”. Chiar dacă este posibil exagerată, această declarație a ministrului vrea să sublinieze faptul că aceste păsări au devenit un pericol foarte mare pentru peștii care trăiesc în habitatul lor natural, dar și pentru cei crescuți în fermele piscicole. În acest sens, ministrul Daea menționa în vara anului trecut că aștepta punerea în aplicare, din septembrie, a legii care permite împușcarea cormoranilor, precizând că efectivul lor din România s-ar ridica la peste 120.000 de exemplare, cu mult mai mare decât cel menționat oficial.

Totodată, în toamna anului trecut, mai mulţi parlamentari PSD şi PNL au iniţiat şi depus la Parlament un proiect de lege care prevede că vânarea cormoranilor va fi permisă tot anul, explicând în expunerea de motive a proiectului că, în ultimii 40 de ani, s-au înregistrat creşteri semnificative ale numărului de cormorani mari şi acest lucru afectează fermele de acvacultură.

După ce anterior a fost interzisă, în iunie 2020 preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite vânarea cormoranului mare în perioada 1 septembrie – 28 februarie și se pare că astfel ar exista o soluție în problema reducerii numărului mare de cormorani rămași în această iarnă în Munții Apuseni.

Ovidiu CULDA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Rezultate remarcabile ale olimpicilor geografi din Alba: Trei elevi au susținut proba de baraj în vederea calificării pentru etapa internațională. Ce alte premii au obținut

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate remarcabile ale olimpicilor geografi din Alba: Trei elevi au susținut proba de baraj în vederea calificării pentru etapa internațională. Ce alte premii au obținut Rezultate remarcabile ale olimpicilor geografi din Alba, la faza națională. Trei elevi au susținut proba de baraj în vederea calificării pentru etapa internațională. Ce alte premii au obținut Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea