Șură veche de peste 100 de ani, din satul cu doar 14 bătrâni din județul Alba, va fi RESTAURATĂ în cadrul unei școli de vară
An de an, la Tecșești, comuna Întregalde, un grup de tineri pasionați de arhitectura veche a Apusenilor organizează o școală de vară pentru a restaura casele construite în urmă cu mai bine de 100 de ani, care s-ar degrada odată cu trecerea timpului.
”Pentru anul 2021 ne-am propus ca în cadrul şcolii de vară să continuăm lucrările de restaurare cu Şura La Origini. Este o şură ridicată în urmă cu 50 de ani, dispune de un acoperiş tradiţional din paie şi a intrat în administrarea Asociaţiei în anul 2020. Şura La Origini va avea un rol de informare a vizitatorilor.
Vom amenaja în interiorul acesteia un spaţiu expoziţional şi de prezentare a istoriei satului cu poze, unelte vechi specifice zonei şi alte obiecte relevante”, susţin reprezentanţii poeictului ”La Origini”.
Un număr de 15 participanţi vor fi admişi pentru a participa la şcoala de vară ce se va desfăşura în perioada 15 – 29 august 2021. Iniţial va avea loc o instruire cu privire la lucrările de restaurare ce vor fi efectuate.
Participanţii vor însuţi metodele de reabilitare a acoperişurilor tradiţionale din paie, iar tinerii au posibilitatea de a învăţa şi a practica meseria într-un mediu istoric natural, participând la crearea unui model de reabilitare si punere in funcţiune care să ducă la valorificarea patrimoniului istoric si cultural existent in Tecşeşti. Scopul proiectului este de a clădi un muzeu viu al satului, în care vizitatorii să poată experimenta cum trăiau şi cum se gospodăreau oamenii din neolitic până în prezent.
Publicul va avea acces la o istorie aplicată şi va afla informaţii despre vechile civilizaţii, cine sunt strămoşii noştri şi care sunt legendele transmise până astăzi. Este vorba despre un concept nou în România, însemnând un muzeu unde turiştii nu doar vizitează, ci pot şi locui o perioadă, pentru a simţi pe viu traiul simplu de zi cu zi de la sat.
În cadrul acestui proiect, între anii 2014-2017 s-au reprodus colibe din perioada neolitică, construite cu tehnici specifice epocii, folosind doar pământ, paie, apă şi balegă de cal, pe o structură din lemn, fără îmbinări, doar cu legături din sfoară. Sectorul neolitic este un proiect de arheologie şi arhitectură experimentală, creat pentru a testa idei diferite despre structurile supraterane ale caselor, tipurile de materiale folosite şi metodele de construcţie, în bază unei comparaţii cu dovezile arheologice reale.
Întregul proiect La Origini – Muzeul Viu de la Tecşeşti este realizat din donaţii, sponsorizări şi munca voluntară a celor care au crezut în idealul de readucere la viată a acestui sat izolat. În 2018, a demarat partea ”modernă” a proiectului care constă în restaurarea unor construcţii locuite sau părăsite de oameni.
La Tecşeşti mai locuiesc doar 14 persoane în vârstă. Accesul dificil a făcut ca toţi tinerii să plece în altă parte. Au mai rămas locului doar bătrânii care s-au obişnuit cu greutăţile de zi cu zi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Incident de noaptea minții la Tău-Bistra: Un bărbat a furat un telefon mobil și după ce s-a rătăcit a sunat de pe acesta la 112
Incident de noaptea minții la Tău-Bistra: Un bărbat a furat un telefon mobil și după ce s-a rătăcit a sunat de pe acesta la 112 Un incident de noaptea minții s-a petrecut joi la Tău-Bistra. Un bărbat a furat un telefon mobil și după ce s-a rătăcit a sunat de pe acesta la 112 pentru […]
Cristian Kalanyos, ghid de turism din Alba Iulia, ironic cu privire la protestele bugetarilor: „Mi-e greu să cred că toți ăștia cu hârtiuța pe scări munciți de mama focului și faceți performanță”
Cristian Kalanyos, ghid de turism din Alba Iulia, ironic cu privire la protestele bugetarilor: „Mi-e greu să cred că toți ăștia cu hârtiuța pe scări munciți de mama focului și faceți performanță” Referitor la frecventele proteste ale bugetarilor, care se plâng că nu vor mai putea supraviețui fără sporurile cu care au fost răsfățați ani […]
FOTO | ACCIDENT MORTAL: Un bărbat a decedat și o femeie a fost rănită după impactul violent dintre un autoturism și un autocamion
Accident mortal: Un bărbat a decedat și o femeie a fost rănită după impactul violent dintre un autoturism și un autocamion Un accident mortal a avut loc, în dimineața zilei de vineri, 4 iulie 2025, pe drumul dinspre Luduș către Sânger, în județul Mureș. În accident au fost implicate un autoturism și un autocamion. Citește […]