Rămâi conectat

Actualitate

Supraspecializare medicală nouă în România, pe fondul creşterii frecvenţei călătoriilor internaţionale şi a bolilor tropicale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Medicina de călătorie e un domeniu interdisciplinar, apărut din necesitatea prevenirii îmbolnăvirii călătorilor internaţionali, de la turişti, militari, la refugiaţi, potrivit unui proiect de Ordin al Ministerului de resort. Medicii din ţara noastră s-ar putea supraspecializa în curând în medicină de călătorie, dacă acest program de studii complementare va fi aprobat de Ministerul Sănătăţii.

Medicina de călătorie e un domeniu interdisciplinar, apărut din necesitatea prevenirii îmbolnăvirii călătorilor internaţionali, ca urmare a creşterii frecvenţei acestor călătorii, făcute în scopuri: turistice, umanitare, diplomatice, în interes de serviciu, a pelerinajelor şi refugiaţilor, se arată în referatul de aprobare a programului de studii.

Bolile emergente şi reemergente cu care ne confruntăm în ultima perioadă (febrele hemoragice precum Ebola, febra Dengue, Zika) şi extinderea arealului geografic al acestora impun cunoaşterea şi implicarea suplimentară a personalului medical în prevenirea, diagnosticarea şi tratarea corectă a acestor afecţiuni, se arată în Curriculum-ului programului de studii, potrivit proiectului de Ordin al Ministerului Sănătăţii.

Este vorba despre proiectul de Ordin pentru completarea anexei nr I la Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 418/2005 pentru aprobarea Catalogului naţional de programe de studii complementare în vederea obţinerii de atestate de către medici, medici dentişti şi farmacişti, precum şi a Normelor metodologice de organizare şi desfăşurare a acestora.

Acest nou program de studii este diferit de medicina tropicală pentru că pune accentul pe profilaxia îmbolnăvirilor, şi nu pe diagnostic şi tratament. Cu toate acestea, specialiştii de medicină de călătorie trebuie să fie capabili să stabilească diagnosticul şi tratamentul problemelor de sănătate apărute după călătorii, se mai arată în proiectul de Ordin antemenţionat.

Programul de studii complementare în domeniul prevenirii bolilor asociate călătoriilor internaţionale se adresează cu predilecţie medicilor din specialităţi medicale precum boli infecţioase, medicină de familie, medicină internă, pediatrie, dar nu numai. Programul de pregătire în medicina de călătorie durează în total patru săptămâni şi are 80 de ore (60 de ore de curs şi 20 de ore de practică). Programul de studii se întinde pe parcursul a patru luni.

Programul de studii complementare în medicină de călătorie este coordonat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi de profesorul Adrian Streinu Cercel.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea