Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Super Luna sângerie a lupului, primul fenomen astronomic spectaculos, din 2019. Când are loc și unde este vizibil

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„Super Luna sângerie a lupului” va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie şi este o combinaţie între eclipsă totală şi super-Lună. În timpul evenimentului, timp de o oră, luna va avea o culoare roşiatică şi va părea puţin mai mare decât de obicei.

Aceasta va fi singura eclipsă totală de Lună din următorii doi ani. Ea va fi vizibilă în America de Nord şi de Sud, în anumite părţi din Europa şi puţine regiuni din Asia.

Termenul „Lună sângerie” vine de la nuanţa roşie pe care pare să o aibă Luna în timpul eclipsei. În timp ce ea trece prin dreptul Pământului, planeta noastră blochează aproape toate lumina solară ce cade pe Lună. Singura lumină care ajunge este difractată de atmosfera terestră, rezultând astfel culoarea roşiatică.

Termenul „super Lună” are de-a face cu dimensiunea pe care satelitul natural al Pământului pare să o aibă. În timpul eclipsei lunare, el se va afla la distanţa cea mai mică faţă de Pământ, părând astfel mai mare.

Potrivit time.com, termenul „Luna lupului” vine de la numele pe care unele grupuri de amerindieni le dau eclipselor de lună care au loc de-a lungul unui an.

Cea din luna ianuarie a fost numită aşa pentru că „în timpul iernii geroase, cu zăpezi mari, haitele de lupi urlă flămânde la marginea satelor indiene”.

Super Luna sângerie a lupului

Luna plină din ianuarie este numită şi „Luna Veche” sau „Luna de după Yule”.

Potrivit National Geographic, ea va fi vizibilă în America de Nord, de Sud, Islanda, Groenlanda, părţi din vestul Europei şi Africii. Oamenii din Europa şi Africa de Est vor putea să vadă o eclipsă parţială.

Mai multe site-uri, precum timeanddate.com, vor transmite live fenomenul.

Eclipsa totală de Lună va începe duminică, 20 ianuarie, la ora 23.41 EST (21 ianuarie, ora României 06.41) şi va dura o oră. Maximul va fi la 00.16 EST, potrivit Space.com.

Următoarea eclipsă totală de Lună va avea loc pe 26 mai 2021.

Surse: timeanddate.com; stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea