Ziarul Unirea

STUDIU: Anumite tratamente slăbesc protecția vaccinului anti-Covid. Află care sunt acestea

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

STUDIU: Anumite tratamente slăbesc protecția vaccinului anti-Covid. Află care sunt acestea

Anumite tratamente împotriva sclerozei multiple ar anula protecţia oferită de vaccinurile împotriva COVID-19 şi ar creşte riscul de a dezvolta o formă gravă, atenţionează specialiştii în această afecţiune, informează AFP. Tratamentul este folosit și în multe alte boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, psoriazisul, afirmă specialiștii.

„Pacienţii trataţi cu această clasă de tratamente sunt mai expuşi la forme grave de COVID-19 şi riscă să răspundă mai puţin bine la vaccinare”, a explicat pentru AFP neurologul Jean Pelletier de la fundaţia franceză ARSEP (Ajutor pentru Cercetarea Sclerozei în Plăci).

ELIT

Potrivit lui Pelletier, „aproximativ 20%” dintre pacienţii cu scleroză multiplă (SM) iau acest tip de tratament, fie la debutul bolii, fie pentru că celelalte medicamente nu au avut efect.

La nivel mondial, se estimează că peste 2,8 milioane de persoane sunt afectate de această boală autoimună.

Cele două substanţe medicamentoase vizate sunt rituximab şi ocrelizumab.

Administrate „sub forma de perfuzii la fiecare şase luni”, acestea sunt „extrem de eficiente în tratamentul de bază al sclerozei multiple”, potrivit profesorului Pelletier. Dar, în ceea ce priveşte COVID-19, situaţia se schimbă.

Studii

Pe de o parte, riscul mai mare de a dezvolta forme grave de COVID-19 a fost evidenţiat în ultimele luni de mai multe studii, franceze, italiene şi americane, potrivit neurologului. Pe de altă parte, mai recent, au apărut temeri legate de vaccinare.

„Vedem oameni cu SM trataţi cu aceste anti-CD20 care nu produc anticorpi după vaccinarea împotriva COVID-19”, potrivit profesorului Pelletier. Există, prin urmare, riscul de „non-protecţie”.

Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât efectul acestor tratamente pare „probabil mult mai prelung” decât intervalul de şase luni în care sunt luate.

În acest stadiu, aceste observaţii se bazează mai ales pe „cazuri speciale”, însă studiile vor permite aflarea mai multor informaţii.

Acesta este în special cazul unui studiu francez, care „îşi propune să evalueze efectul vaccinării împotriva COVID-19” la pacienţii trataţi pentru mai multe boli (cancer, boli de rinichi, diabet, SM şi altele), în funcţie de tratamentele pe care le iau.

În ceea ce priveşte scleroza multiplă, un număr de 600 de pacienţi urmează să participe la acest studiu. „Vom putea primi un prim răspuns în şase luni”, a declarat profesorul Pelletier, potrivit căruia acest lucru ar putea face necesară o adaptare a strategiei de vaccinare la persoanele în cauză.

Alte afecţiuni

„Această clasa de anti-CD20 nu este specifică sclerozei multiple, fiind utilizată şi în multe alte boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, psoriazisul… Prin urmare, este o chestiune care merge mai departe de SM”, a subliniat specialistul.

Efectele observate ar putea fi explicate prin faptul că aceste medicamente acţionează asupra limfocitelor B, „celulele care produc anticorpi”, potrivit profesorului.

Pe de altă parte, nu există un semnal similar cu privire la alte medicamente antireumatice modificatoare ale bolii (denumite DMARD), cum ar fi interferonii, care ar putea avea chiar un efect „oarecum protector”, a precizat Pelletier.

Scleroza multiplă este o boală autoimună a sistemului nervos central (creier şi măduva spinării). Afecţiunea provoacă o perturbare a sistemului imunitar, care atacă mielina, substanţa cu rol de protecţie a fibrelor nervoase, care acţionează precum o teacă.

„Este o boală încă relativ necunoscută”, a subliniat la rândul său Brigitte Taittinger, cea care deţine funcţia de preşedinte al fundaţiei ARSEP.

Cel mai adesea, provoacă pusee inflamatorii întrerupte de faze de acalmie. Tratamentul cu doze mari de corticosteroizi utilizat pentru a contracara doar aceste recidive (spre deosebire de tratamentele de fond) ar putea reprezenta, de asemenea, un factor de risc pentru formele grave de COVID-19, potrivit profesorului Pelletier.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Momente de GROAZĂ la Euro 2020: Christian Eriksen a căzut secerat în timpul meciului dintre Danemarca și Italia

Spectatorii EURO 2020 au avut parte de momente șocante în cadrul meciului dintre Danemarca și Finlanda. În minutul 43 al… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro