Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Actualitate

STUDIU: Anumite tratamente slăbesc protecția vaccinului anti-Covid. Află care sunt acestea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

STUDIU: Anumite tratamente slăbesc protecția vaccinului anti-Covid. Află care sunt acestea

Anumite tratamente împotriva sclerozei multiple ar anula protecţia oferită de vaccinurile împotriva COVID-19 şi ar creşte riscul de a dezvolta o formă gravă, atenţionează specialiştii în această afecţiune, informează AFP. Tratamentul este folosit și în multe alte boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, psoriazisul, afirmă specialiștii.

„Pacienţii trataţi cu această clasă de tratamente sunt mai expuşi la forme grave de COVID-19 şi riscă să răspundă mai puţin bine la vaccinare”, a explicat pentru AFP neurologul Jean Pelletier de la fundaţia franceză ARSEP (Ajutor pentru Cercetarea Sclerozei în Plăci).

Potrivit lui Pelletier, „aproximativ 20%” dintre pacienţii cu scleroză multiplă (SM) iau acest tip de tratament, fie la debutul bolii, fie pentru că celelalte medicamente nu au avut efect.

Elit - Gustul Desăvârșit

La nivel mondial, se estimează că peste 2,8 milioane de persoane sunt afectate de această boală autoimună.

Cele două substanţe medicamentoase vizate sunt rituximab şi ocrelizumab.

Administrate „sub forma de perfuzii la fiecare şase luni”, acestea sunt „extrem de eficiente în tratamentul de bază al sclerozei multiple”, potrivit profesorului Pelletier. Dar, în ceea ce priveşte COVID-19, situaţia se schimbă.

Studii

Pe de o parte, riscul mai mare de a dezvolta forme grave de COVID-19 a fost evidenţiat în ultimele luni de mai multe studii, franceze, italiene şi americane, potrivit neurologului. Pe de altă parte, mai recent, au apărut temeri legate de vaccinare.

„Vedem oameni cu SM trataţi cu aceste anti-CD20 care nu produc anticorpi după vaccinarea împotriva COVID-19”, potrivit profesorului Pelletier. Există, prin urmare, riscul de „non-protecţie”.

Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât efectul acestor tratamente pare „probabil mult mai prelung” decât intervalul de şase luni în care sunt luate.

În acest stadiu, aceste observaţii se bazează mai ales pe „cazuri speciale”, însă studiile vor permite aflarea mai multor informaţii.

Acesta este în special cazul unui studiu francez, care „îşi propune să evalueze efectul vaccinării împotriva COVID-19” la pacienţii trataţi pentru mai multe boli (cancer, boli de rinichi, diabet, SM şi altele), în funcţie de tratamentele pe care le iau.

În ceea ce priveşte scleroza multiplă, un număr de 600 de pacienţi urmează să participe la acest studiu. „Vom putea primi un prim răspuns în şase luni”, a declarat profesorul Pelletier, potrivit căruia acest lucru ar putea face necesară o adaptare a strategiei de vaccinare la persoanele în cauză.

Alte afecţiuni

„Această clasa de anti-CD20 nu este specifică sclerozei multiple, fiind utilizată şi în multe alte boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, psoriazisul… Prin urmare, este o chestiune care merge mai departe de SM”, a subliniat specialistul.

Efectele observate ar putea fi explicate prin faptul că aceste medicamente acţionează asupra limfocitelor B, „celulele care produc anticorpi”, potrivit profesorului.

Pe de altă parte, nu există un semnal similar cu privire la alte medicamente antireumatice modificatoare ale bolii (denumite DMARD), cum ar fi interferonii, care ar putea avea chiar un efect „oarecum protector”, a precizat Pelletier.

Scleroza multiplă este o boală autoimună a sistemului nervos central (creier şi măduva spinării). Afecţiunea provoacă o perturbare a sistemului imunitar, care atacă mielina, substanţa cu rol de protecţie a fibrelor nervoase, care acţionează precum o teacă.

„Este o boală încă relativ necunoscută”, a subliniat la rândul său Brigitte Taittinger, cea care deţine funcţia de preşedinte al fundaţiei ARSEP.

Cel mai adesea, provoacă pusee inflamatorii întrerupte de faze de acalmie. Tratamentul cu doze mari de corticosteroizi utilizat pentru a contracara doar aceste recidive (spre deosebire de tratamentele de fond) ar putea reprezenta, de asemenea, un factor de risc pentru formele grave de COVID-19, potrivit profesorului Pelletier.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

România, a doua cea mai afectată țară de incendiile de vegetație, din UE: Flăcările au afectat aproape 150.000 de hectare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

România, a doua cea mai afectată țară de incendiile de vegetație, din UE: Flăcările au afectat aproape 150.000 de hectare

România este a doua cea mai afectată țară din UE de incendiile de pădure, ca procent al suprafeței de păduri, raportat la suprafața totală a țării, arată datele oficiale ale Comisiei Europene, publicate pe EFISS (Sistemul european de informații peivind incendiile forestiere). Doar Portugalia stă mai rău decât România în întreaga Europă.

Conform graficului EFISS, după noi se află Spania, Croația, Cipru, Slovenia, Grecia, Italia, Bulgaria și Ungaria.

Astfel, din datele oficiale ale Comisiei Europene reiese că incendiile au afectat anul acesta 87.172 hectare de pădure în Portugalia, din suprafața totală de 9.187.803 de hectare a acestei țări.

Elit - Gustul Desăvârșit

În România, flăcările au afectat 149.172 hectare, dintr-un total de 23.833.860 de hectare cât are țara noastră. Înseamnă că focul a nimicit doar anul acesta 0,63% din suprafața totală a României, în condițiile în care incendiile de acest fel au afectat în medie 0,06% din teritoriu, ca medie a ultimilor 15 ani.

Practic, 20% din întreaga suprafață de păduri arse din Europa se află în România.
Europa, afectată de cea mai rea secetă din ultimii 500 de ani

Spre comparație, în Spania au ars 283.747 hectare de păduri, care reprezintă însă doar 0,56% din suprafața totală de 50.604.375 de hectare a statului iberic.

Iar vara este departe de a se fi încheiat și nu sunt previziuni de îmbunătățire a situației. Johannes Bahrke, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat, de altfel, că Europa se confruntă cu cea mai rea secetă din ultimii 500 de ani.

”Potrivit datelor deținute în acest moment, seceta din 2022 este mai gravă decât cea din 2018, când a fost cea mai rea secetă de după 1540, deci din ultimii aproape 500 de ani”, a spus oficialul CE.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Avertizmentul Gazprom: Preţurile la gaze ar putea creşte în această iarnă cu 60%

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Avertizmentul Gazprom: Preţurile la gaze ar putea creşte în această iarnă cu 60%

Preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu 60%, a anunţat marţi Gazprom, la peste 4.000 dolari per 1.000 metri cubi, deoarece exporturile şi producţia companiei ruse de stat continuă să scadă, în urma sancţiunilor occidentale, transmite Reuters.

Fluxurile de gaze din Rusia, principalul furnizor al Europei, s-au situat la un nivel redus anul acesta, după ce o rută a fost închisă când Moscova a trimis trupe în Ucraina, în februarie, şi după ce sancţiunile au dus la o dispută privind echipamentul folosit pentru gazoductul Nord Stream 1. Ca rezultat, preţul gazelor a crescut.

„Preţurile gazelor pe piaţa spot din Europa au atins 2.500 dolari (per 1.000 metri cubi). Conform unor estimări conservatoare, dacă tendinţa persistă, preţurile vor depăşi 4.000 dolari per 1.000 metri cubi iarna aceasta”, susţine Gazprom.

Elit - Gustul Desăvârșit

În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un Megawatt oră (MWh), iar marţi se situau la aproximativ 226 euro pentru un Megawatt oră, dar mult peste nivelul la care erau în urmă cu un an, de aproximativ 46 euro per MWh.

Kievul a închis una din rutele Gazprom pentru exporturile spre Europa, în timp ce Gazprom a redus livrările la doar 20% din capacitatea gazoductului Nord Stream 1 spre Germania, din cauza disputei privind echipamentul.

Per total, exporturile de gaze ale Gazprom au scăzut cu 36,2%, la 78,5 miliarde metri cubi, în perioada ianuarie – 15 august, în timp ce producţia a înregistrat un declin de 13,2%, la 274,8 miliarde metri cubi, faţă de anul precedent, se arată în comunicatul companiei ruse.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Măsuri dure pentru companiile de utilități din Germania. TVA-ul pentru gaze va scădea de la 19% la 7%

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Măsuri dure pentru companiile de utilități din Germania. TVA-ul pentru gaze va scădea de la 19% la 7%

Până în luna martie, Germania va reduce TVA-ul aplicat la gaze naturale, de la 19% la 7%, pentru a putea determina companiile să scadă prețurile aplicate consumatorilor.

”Ne aşteptăm ca întreprinderile să aplice 100% clienţilor această scădere”, a declarat cancelarul german Olaf Scholtz, care a mai subliniat că „Având această măsură, reducem per ansamblu povara asupra clienţilor mai mult decât povara creată de noua taxă pe gaze. Reducerea TVA se va aplica atât timp cât va fi colectată taxa pe gaze”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tot în cursul acestei săptămâni, Guvernul german a anunţat impunerea unei noi taxe pe gaze, menite să ajute companiile de utilităţi să acopere costul înlocuirii livrărilor ruseşti. Noua taxă va fi impusă de la 1 octombrie şi va rămâne în vigoare până la finalul lunii martie 2024.

Nivelul taxei a fost stabilit la 2,419 eurocenţi/kWh şi va duce la creşterea facturilor de energie atât pentru companii cât şi pentru gospodării. Veniturile obţinute de pe urma noii taxe pe gaze vor fi folosite pentru a compensa costurile suplimentare suportate de importatorii de gaze, 12 dintre aceşti solicitând deja compensaţii de aproximativ 34 miliarde de euro, conform Ministerului Economiei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea