Rămâi conectat

Actualitate

Studenții din România și din alte țări ale UE, lăsați FĂRĂ împrumuturi și beneficii la școlile din Anglia. Decizia începe din 2021

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Informații despre o astfel de intenție a autorităților britanice circulă de la începutul anului, în condițiile Brexitului, care înseamnă, între altele, că studenții europeni, care beneficiau de un statut similar celui avut de studenții britanici, vor fi tratați ca studenți internaționali și vor trebui să acopere tarife aplicate acestora, mai mari decât cele aplicate cetățenilor britanici.

Studenții din toate țările Uniunii Europene, cu excepția Irlandei, nu vor mai beneficia de tarifele reduse aplicate studenților din Anglia, nici de accesul la împrumuturi pentru studenți, beneficii de care aveau parte cât timp Marea Britanie era membră a UE, au confirmat oficial autoritățile de la Londra. Anunțul a fost făcut printr-o declarație scrisă depusă în Parlament de ministrul de stat pentru Universități, Michelle Donelan.

Aceasta precizează că decizia se aplică începând cu studenții care încep cursurile din anul academic 2021-2022, deci nu îi va afecta pe studenții care încep cursurile în anul 2020-2021. Nu se aplică nici cetățenilor altor țări UE care beneficiază de drepturi cetățenești în conformitate cu acordul de retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Măsura este luată în pofida faptului că – înainte ca pandemia Covid-19 să producă un șoc în sistemul universitar, care se așteaptă la o scădere abruptă a numărului de studenți străini – universitățile britanice au avertizat că, dacă tarifele aplicate studenților europeni vor crește, foarte mulți vor renunța la planurile de studii în Anglia.

Chiar săptămâna aceasta, șeful diviziei de Educație a OECD, Andreas Schleicher, avertiza că o taxele aplicate de universități trebuie să scadă, în contextul crizei Covid-19, altfel universitățile riscând să aibă mult de suferit.

În declarația depusă, ministrul Donelan arată că studenții și cercetătorii din UE “au o contribuție importantă la universitățile noastre. Doresc ca această contribuție să continue și am încredere că o va face, având în vedere calitatea de vârf a sectorului nostru de învățământ superior”.

În răspuns la această declarație, directorul Institutului britanic de Politici pentru Învățământul Superior, Nick Hillman, a spus că anunțul va fi o “veste proastă” pentru universități, deși nu este o mare surpriză: “e dificil, din punct de vedere moral și legal, să continuăm să aplicăm pentru cetățenii UE tarife mai mici decât cele aplicate celor din restul lumii, după Brexit”.

El a amintit că “am dovedit că tarife mai mari și tăierea accesului la împrumuturi pentru studenți riscă să ducă la un declin de circa 60% a numărului de studenți UE care vin să studieze în Marea Britanie. Dacă acest lucru se întâmplă, diversitatea va scădea în universitățile noastr, care vor fi mai puțin diverse și mai puțin deschise influențelor altor țări.”

Surse: edupedu.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea