Rămâi conectat

Actualitate

Studenţi francezi interesaţi de istoria, cultura şi tradiţiile din Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În baza parteneriatului dintre Consiliul Judeţean Alba şi departamentul La Manche, anual în România, respectiv în Franţa, se desfăşoară „Universitatea de vară” pentru studenţi, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia (UAB) fiind membru fondator al Asociaţiei „Alba Manche Împreună”. În acest an, a venit rândul UAB să găzduiască această întâlnire, a IV-a din şirul acestor manifestări, ne-a informat conf. univd. dr. Valeria Pioraş, din cadrul Departamentului de Filologie, responsabil din partea UAB.
În acest context, în perioada 22 – 29 iunie, 6 studenţi de la Ştiinţe, din cadrul Institutului Universitar de Tehnologie Cherbourg Manche, însoţiţi de Monique Leroy, se află la cursurile „Universităţii de Vară” organizate de UAB, prin Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Consiliul Judeţean Alba, reprezentat de consilierul pentru relaţii internaţionale Cornelia Mădăraş şi Asociaţia „Alba Manche Împpreună”. Genericul acestei ediţii este „Istorie, patromoniu, tradiţii”, motiv pentru care activităţile propuse au reunit manifestări menite să ducă la atingerea scopului: însuşirea unor cunoştinţe istorice şi culturale româneşti. De exemplu, joi, 28 iunie, studenţii francezi au avut parte de un „raliu” de orientare turistică dinspre centrul municipiului Alba Iulia spre Cetate, fiind nevoiţi să facă dovada trecerii prin anumite puncte de pe traseu. În program au mai fost incluse vizite prin UAB, la obiectivele turistice din Alba Iulia, galeriile miniere de la Roşia Montană, podgoriile şi cramele din zona Aiud – Ciumbrud, cu degustare de vinuri, gastronomie tradiţională transilvană.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Austria se opune aderării României la Schengen. Jurnalistul Ionuț Cristache: „Peste 7500 de firme austrice fac afaceri cu “interlopii” români”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Austria se opune aderării României la Schengen. Jurnalistul Ionuț Cristache: „Peste 7500 de firme austrice fac afaceri cu “interlopii” români”

În cursul zilei de vineri, 18 noiembrie, ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a declarat că țara sa nu va fi de acord cu extinderea Schengen cu cele trei țări candidate.

Jurnalistul Ionuț Cristache a transmis într-o postare pe pagina proprie de pe o rețea de socializare că acesta este rezultatul politicilor celor de la guvernare.

„Austria numai ce a anunțat că nu ne vrea în Schengen pentru că am eșuat în apărarea frontierelor! Eu îi dau dreptate! De fapt am eșuat nu doar pe frontiere ci și în ceea ce privește apărarea pădurilor, petrolului și băncilor! Peste 7500 de firme austrice fac afaceri cu “interlopii” români, Austria e al doilea cel mai mare investitor străîn în România coruptă și nesigură și probabil țară din UE in care face cele mai mari profituri! Bravo ei! În fond nu e vină Austriei! Asta e rezultatul politicilor celor pe care i-ați votat!”, a scris jurnalistul Ionuț Cristache, în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Primul exercițiu de Blackout în România: Românii vor învăța cum să supraviețuiască pentru trei zile fără curent și gaze

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primul exercițiu de Blackout în România: Românii vor învăța cum să supraviețuiască pentru trei zile fără curent și gaze

În România va fi organizat primul exercițiu de Blackout, în perioada 18-21 noiembrie. În plus, în urma acestui exercițiu, oamenii vor primi un ghid de supraviețuire. Mai exact, românii vor învăța cum să își încălzească locuința fără sursă de căldură, cum să depoziteze și să prepare alimentele, cum să își ridice temperatura corporală, dar vor învăța și lucruri despre interacțiunea socială.

România se pregătește pentru un scenariu negru în această iarnă. De frica unei crize energetice pe fondul războiului de la graniță, în zilele următoare la noi în țară vor avea loc exerciții de supraviețuire. Mai exact, oamenii vor primi un ghid de supraviețuire pentru trezi zile fără curent și gaze.

Este vorba despre o simulare care va avea loc la noi în țară în perioada 18-21 noiembrie, la Mediaș. Scenariul presupune o posibilă situație fără gaze și curent în România, timp de trei zile, sub forma unui exercițiu de blackout.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nu suntem singurii care se pregătesc de un astfel de scenariu: și Uniunea Europeană se pregătește pentru întreruperi de energie electrică. Oficialii spun că ar putea apărea situații de urgență, iar toate aceste lucruri vin în contextul îngrijorărilor legate de conflictul din Ucraina și de o posibilă criză energetică, conform Realitatea Plus.

Sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Încă o țară din Europa este ÎMPOTRIVA aderării României în spațiul Schengen: „Nu este momentul să votăm acum o extindere”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Încă o țară din Europa este ÎMPOTRIVA aderării României în spațiul Schengen: „Nu este momentul să votăm acum o extindere”

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, s-a pronunțat împotriva aderării Croației, României și Bulgariei la spațiul Schengen, deși Comisia Europeană dorește includerea lor.

Chiar în această săptămână, Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea extinderii spațiului Schengen fără controale pentru a include Bulgaria, Croația și România. „A sosit momentul să le urăm bun venit”, a declarat, miercuri, la Bruxelles, comisarul european de interne Ylva Johansson. Autoritatea de la Bruxelles a făcut apel la statele UE să permită acestor trei state membre „participarea deplină” la spațiul Schengen. Votul ar urma să aibă loc la Bruxelles pe 8 decembrie și este necesară unanimitatea, iar până acum doar Olanda se împotrivise.

Elit - Gustul Desăvârșit

Însă, în acest moment, una dintre marile piedici pentru cele trei state pare să vină chiar din partea Austriei, ală cărei ministru de Interne, Gerhard Karner, care face parte din partidul conservator ÖVP, s-a împotrivit public extinderii spațiului Schengen. „Nu este momentul să votăm acum o extindere, dacă sistemul frontierelor externe nu funcționează”, a declarat Karner, pentru Kurier.at.

Extinderea spațiului Schengen, subiect controversat

Potrivit publicației din Austria, decizia impotrivirii a ministrului pare a avea legătură cu fluxul de refugiați care se revarsă în Europa Centrală prin Balcani. Mai mult de 90.000 de migranți au fost deja reținuți în Austria în acest an, dintre care 75.000 nu au fost înregistrați în nicio altă țară din UE, potrivit Ministerului de Interne.

Astfel, extinderea spațiului Schengen va fi un subiect fierbinte la reuniunea specială a miniștrilor de interne de săptămâna viitoare, mai notează sursa citată. Mai ales în condițiile în care Croația ar urma să adere la spațiul Schengen. Cu toate acestea, nu va exista un vot special pentru Croația, deoarece președinția cehă a Consiliului dorește ca aderarea să fie votată doar în bloc. „Extinderea unui sistem stricat nu poate funcționa. Situația din Europa arată foarte clar că protecția frontierelor externe a eșuat”, a adăugat Gerhard Karner.

Experți europeni, printre care și olandezi, vor efectua o vizită în România

O echipă mixtă de experţi, formată din reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai unor state membre, printre care şi Olanda, urmează să efectueze, până la finalul acestei săptămâni, o vizită în România, precizează Guvernul român.

„Vizita în România, menţionată de către comisarul european Ylva Johannson în cadrul conferinţei de presă susţinute cu ocazia prezentării Comunicării Comisiei Europene referitoare la extinderea spaţiului Schengen, are loc ca urmare a deschiderii manifestate de autorităţile române pentru clarificarea oricăror aspecte suplimentare de interes legate de aplicarea de către România a acquis-ului Schengen”, a transmis joi, Guvernul, prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru.

Conform sursei citate, ţinând cont de declaraţiile premierului olandez Mark Rutte şi de adoptarea motiunii Parlamentului olandez, prin care se arăta că sunt aşteptate elemente suplimentare înainte de formularea unei decizii finale a Olandei pe acest subiect, România a exprimat întreaga disponibilitate de a primi experţi olandezi care să constate progresele în domeniile de interes pentru Olanda, din perspectiva aplicării acquis-ului Schengen.
Lucian Bode, laude aduse omologului său austriac

În luna ianuarie, ministrul de Interne, Lucian Bode, a exprimat aprecierile sale pentru sprijinul Austriei în privinţa aderării României la Schengen, după o întâlnire cu omologul său austriac. „Vreau să subliniez că ne menţinem obiectivul nostru legat de aderarea la spaţiul Schengen.

România şi-a asumat toate obligaţiile care decurg din acquis-ul Schengen, fără însă să beneficieze de aceste drepturi. Este necesar să ne fie recunoscut rolul esenţial pe care îl avem în arhitectura de securitate a Uniunii Europene”, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode, conform News.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea