Rămâi conectat

Ştirea Ta

Știrea ta: Drumul de acces către Târgul de Fete de pe Muntele Găina i-a lăsat un gust amar unei participante la eveniment

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Drumul de acces către Târgul de Fete de pe Muntele Găina i-a lăsat un gust amar unei participante la eveniment: De 100 de ani nu s-a putut asfalta un drum de 9 km de la Vidra pâna sus?

O participantă la Târgul de Fete de pe Muntele Găina își exprima nemulțumirea în legătură cu drumul de acces de 9 kilometri căte platoul de pe Muntele Găina, locul de desfășurare al Târgului de Fete. Starea precară a căii de acces i-a lăsat un gust amar participantei la evenimentele desfășurate în acest an, acolo.

Azi m-am întors consternata. De 100 de ani nu s-a putut asfalta un drum de 9 km de la Vidra pâna sus? Se facea pe fonduri europene nerambursabile! Abia apoi sa faci reclama unui eveniment de o astfel de amploare! Îti rupi masina, intrebi pe toata lumea, cica e bun drumul, s-a lucrat la el, e pregatit pentru marea adunare de oameni.

Daca asta era pregatire, ma intreb unde? Vreo doua pante pe vârf, ne-au scos pe Vidrișoara in jos. E mai catastrofal decat cel la urcare! Faci atac de panica. Mergi cu 5 km sau 10 la ora bara la bara timp de 2 ore. Risc enorm de alunecare teren nu doar accidentat ci si umed! Aventura vietii cu un risc prea mare. Am multumit tuturor sfintilor cand am ajuns jos, cu constatarea ca suntem mai in spate decat Africa.”, își încheie cu năduf textul, cititoarea.

Potrivit dovezilor etnografice, din vremuri străvechi, miezul verii (ziua de Sântilie – 20 iulie) era marcat în tradiţia ţinuturilor transilvane de un eveniment deosebit, care „mişca satele”, locuitorii din crângurile Apusenilor. Moţi, mocani, crişeni şi zărăndeni urcau, în zvon de tulnice, în Munţii Bihorului, pe platoul „Găina”, unde se ţineau „datul”, „nedeia”, „Târgul de la Găina”.

Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în anul 1816, iar în 1860 învăţătorul Ioanete o descrie în „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea Ta

Ştirea Ta

ȘTIREA TA | La Spitalul Județean Alba să nu te duci cu….speranțe multe, dar deșarte: Alba Iulia, oraș fără medic ortoped pediatru

Ziarul Unirea

Publicat

în

ȘTIREA TA | La Spitalul Județean Alba să nu te duci cu….speranțe multe, dar deșarte: Alba Iulia, oraș fără medic ortoped pediatru Lipsa unor medici specialiști pediatri se simte tot mai acut la Alba Iulia. Un nou caz a fost semnalat de un părinte care, ajuns din nefericire cu micuțul la secția primiri urgențe, a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea