Știrea ta: Drumul de acces către Târgul de Fete de pe Muntele Găina i-a lăsat un gust amar unei participante la eveniment

Drumul de acces către Târgul de Fete de pe Muntele Găina i-a lăsat un gust amar unei participante la eveniment: De 100 de ani nu s-a putut asfalta un drum de 9 km de la Vidra pâna sus?

O participantă la Târgul de Fete de pe Muntele Găina își exprima nemulțumirea în legătură cu drumul de acces de 9 kilometri căte platoul de pe Muntele Găina, locul de desfășurare al Târgului de Fete. Starea precară a căii de acces i-a lăsat un gust amar participantei la evenimentele desfășurate în acest an, acolo.

ELIT

Azi m-am întors consternata. De 100 de ani nu s-a putut asfalta un drum de 9 km de la Vidra pâna sus? Se facea pe fonduri europene nerambursabile! Abia apoi sa faci reclama unui eveniment de o astfel de amploare! Îti rupi masina, intrebi pe toata lumea, cica e bun drumul, s-a lucrat la el, e pregatit pentru marea adunare de oameni.

Daca asta era pregatire, ma intreb unde? Vreo doua pante pe vârf, ne-au scos pe Vidrișoara in jos. E mai catastrofal decat cel la urcare! Faci atac de panica. Mergi cu 5 km sau 10 la ora bara la bara timp de 2 ore. Risc enorm de alunecare teren nu doar accidentat ci si umed! Aventura vietii cu un risc prea mare. Am multumit tuturor sfintilor cand am ajuns jos, cu constatarea ca suntem mai in spate decat Africa.”, își încheie cu năduf textul, cititoarea.

Mihail David - 2020

Potrivit dovezilor etnografice, din vremuri străvechi, miezul verii (ziua de Sântilie – 20 iulie) era marcat în tradiţia ţinuturilor transilvane de un eveniment deosebit, care „mişca satele”, locuitorii din crângurile Apusenilor. Moţi, mocani, crişeni şi zărăndeni urcau, în zvon de tulnice, în Munţii Bihorului, pe platoul „Găina”, unde se ţineau „datul”, „nedeia”, „Târgul de la Găina”.

Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în anul 1816, iar în 1860 învăţătorul Ioanete o descrie în „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...