Rămâi conectat

Ştirea Ta

ȘTIREA TA: Cititorii sesizează nereguli la modalitatea de facturare a consumului de gaze – vezi precizările de la E.ON

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Zilele trecute am primit de la unul dintre cititorii noștri o sesizare prin care își arată nemulțumirea privind facturarea consumului de gaze naturale, mai ales iarna când, în opinia sa, calitatea acestora este mai slabă. Reclamantul consideră că ” E.ON Gaz face mari abuzuri, furând consumatorii casnici”:

”Puterea calorifică a gazului iarna e mai mică decât vara. În funcție de tempratura de afară, periodic, conform contractului cadru, trebuiesc făcute măsurători la stația de compresoare de la intrarea în oraș (gazul e mai sărac iarna decât vara pentru că apar crihohidrații pe pereții conductelor – chiciură, zăpadă interioară – si compresoarele bagă mult aer pentru a menține presiunea la 0,025 bar. De ce s-a trecut la plata în kwh și nu la mc, fiindcă se fură mult prin formula de calcul! Să se introducă aparate cu măsurare directă în kwh, funcție de puterea calorifică a agazului, în permanentță verificând puterea calorifică în kwh/mc, iar consumatorul să poată citi consumul direct pe contorul lui, în kwh, în fiecare ora! Până la procurarea acestor aparate să se revină urgent la citirea și plata în metri cubi, care poate fi urmarită direct de cel ce plătește (de ambele părți din contract). În plus, în acest moment ultima zi din factură se suprapune cu prima zi din următoarea factură, plătindu-se de două ori!. Protectia consumatorului trebuie să intervină urgent în reglementarea acestor nereguli!”, ne scrie domnul P.I.

În legătură cu cele sesizate am solicitat un răspuns oficial de la reprezentantul E.ON Gaz, care precizează:

”Trecerea la facturarea consumului în funcţie de conţinutul de energie a gazelor naturale s-a efectuat în România începând cu luna iulie a anului 2008, în conformitate cu standardele europene şi cerinţele legislaţiei române în vigoare. Această măsură este reglementată prin Ordinul nr. 56/03.06.2008 al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), şi se aplică pentru toţi operatorii din industria gazelor naturale, indiferent că sunt producători, transportatori, distribuitori sau furnizori de gaze naturale.

Schimbarea a constat în trecerea de la facturarea în funcţie de volumul gazelor naturale consumate (lei/1000 mc), la facturarea în funcţie de cantitatea de energie consumată (lei/KWh). Astfel, se facturează cantitatea de gaze naturale consumată în funcţie de calitatea acestora, care este determinat de puterea calorifică a gazelor, adică cantitatea de căldură degajată prin ardere.

Avantajul actualului sistem de facturare pentru consumatori este acela că aceştia plătesc acum cantitatea exactă de energie pe care au consumat-o.

Totodată, determinarea puterii calorifice a gazelor naturale se face conform regulamentului în vigoare emis de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, operatorii de pe piaţa gazelor naturale având obligaţia de a respecta întocmai cerinţele legislaţiei în vigoare. Valorile determinate ale puterii calorifice a gazelor naturale, pentru fiecare punct de predare a gazelor naturale către sistemul de distribuţie, sunt comunicate furnizorului de gaze naturale de către operatorul de transport şi de către operatorii de distribuţie a gazelor naturale.

Conform „Regulamentului de măsurare a cantităţilor de gaze naturale tranzacţionate în România” elaborat de către ANRE, aparatele utilizate la determinarea puterii calorifice a gazelor naturale – gazcromatografele – trebuie să îndeplinească toate prevederile legale în vigoare (marcaj CE, aprobare de model, verificare în termen, etc.) şi sunt supuse obligatoriu controlului metrologic legal. Funcţionarea acestora este supravegheată de Biroul Român de Metrologie Legală prin modalităţi specifice.

Totodată, metodele de determinare a puterii calorifice a gazelor naturale sunt detaliat precizate de standardele din domeniu. (SR EN ISO 6974:2002 şi SR ISO 6976+C2:1999). Determinarea puterii calorifice superioare nu este în sarcina furnizorului de gaze naturale, acesta procedează la facturarea consumurilor de energie, în baza informaţiilor primite de la operatorul de transport, respectiv de la operatorii de distribuţie.

Valorile puterilor calorifice superioare sunt comunicate de către operatorul de transport către operatorul de distribuţie. Distribuitorul publică pe pagina de internet proprie valorile puterilor calorifice superioare corespunzătoare fiecărei localităţi pentru care deţine licenţă de distribuţie.

Furnizorul realizează facturarea consumului de energie către consumatori în baza datelor referitoare la calitatea gazelor naturale comunicate de către operatorul de distribuţie. În conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr. 77/2009 cantitatea de energie facturată se determină prin înmulţirea volumului de gaze naturale aferent perioadei de facturare cu puterea calorifică superioară a acestora. Volumul de gaze naturale este determinat pe baza indicaţiilor contorului de gaze naturale ce deserveşte fiecare loc de consum şi este măsurat în metri cubi. Această mărime a fost utilizată atât în sistemul anterior de facturare în unităţi volumetrice cât şi în sistemul actual de facturare, în unităţi de energie. Aşadar, această pevedere legală de facturare a consumului de gaze naturale în unităţi de energie nu a necesitat modificarea sistemelor de măsurare a cantităţilor, respectiv a contoarelor de gaze naturale.

Menţionăm că în nici una din ţările în care acest sistem a fost implementat nu există practica montării gazcromatografelor (care măsoară puterea calorifică superioară) la consumatorii mici, aceştia având montate, la fel ca şi consumatorii din România, contoare volumetrice de gaz. Regulamentul de măsurare emis de către ANRE permite, însă, consumatorului achiziţia şi montarea pe cheltuiala proprie de gazcromatograf de control.

Intervalul de facturare menţionat în factura de consum gaze naturale este un interval închis. Astfel,  în facturile succesive se observă faptul că prima zi din intervalul de facturare este ziua imediat următoare ultimei zilei din perioada de facturare anterioară.

E.ON Energie România roagă oricare client care are nelămuriri legate de conţinutul facturii sau doreşte mai multe informaţii despre facturarea consumului, se poate adresa Centrului de Servicii Clienţi al companiei de luni până vineri, între orele 08.00-20.00, la numerele de telefon 0265 200 366 (apelabil din orice reţea de telefonie) sau 0801 000 366 (apelabil doar din reţeaua Romtelecom). Totodată, clienţii pot utiliza adresa de email [email protected] sau se pot adresa la Centrele Relaţii Clienţi ale E.ON Energie România”.

_________________________________

Dacă vrei să ne semnalezi un eveniment, dacă ai văzut ceva neobișnuit, dacă vrei să pui o întrebare unei instituții publice sau unui politician, dacă ai filmat sau fotografiat ceva interesant, completează formularul de la pagina ”ȘTIREA TA” iar reporterii noștri vor lua legătura cu tine. (Atenție, sunt luate în considerare numai mail-urile cu date de contact reale!)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea Ta

Ştirea Ta

VIDEO ȘTIREA TA Giratoriu ”capcană” în Alba Iulia: Șoferii ”încucați” de noile măsuri în trafic, au uitat regulile de circulație și au blocat intersecția

Ziarul Unirea

Publicat

în

Giratoriu ”capcană” în Alba Iulia: Șoferii ”încucați” de noile măsuri în trafic, au uitat regulile de circulație și au blocat intersecția Dacă până nu demult Alba Iulia era ”împânzită” de giratorii, odată cu dispariția lor în urma lucrărilor de mobilitate, șoferii din Alba se pare că au dat uitării regulile de circulație și prioritățile în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea