Statutul Elevului, aprobat de Ministrul Educației. Din anul școlar 2016-2017, elevii au propriul Statut

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

elevi-banciMinistrul Educației, Mircea Dumitru, a aprobat miercuri, 10 august, Statutul Elevului, document ce reglementează drepturile și obligațiile elevilor înmatriculați în instituțiile de învățământ de stat, particular sau confesional din România, primul de acest tip elaborat în România după 1990.

Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri, forma finală a documentului s-a conturat în urma dezbaterii publice pe care Ministerul Educației a organizat-o în perioada 17 iunie – 4 iulie, prevederile Statutului aplicându-se începând din anul școlar 2016-2017.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

O componentă majoră a acestui document o reprezintă întărirea rolului elevilor în comunitatea școlară, documentul fiind elaborat de Ministerul Educației în colaborare cu Consiliul Național al Elevilor și alte organizații reprezentative ale elevilor.

„Îmi doresc ca Statutul Elevului să contureze un cadru în care vocea elevului să se facă auzită cu adevărat în comunitatea școlară. O voce informată, responsabilă, interesată să protejeze drepturile elevilor și să crească, totodată, capacitatea tinerilor de a se implica în viața școlii. Îmi doresc, de asemenea, ca elevii și profesorii să aibă un dialog activ, sa devină parteneri pentru un bine comun, acela al elevului, pentru că școala este despre și pentru elevi’, a declarat ministrul Mircea Dumitru, citat în comunicat.

Drepturile elevilor sunt structurate în 5 categorii: drepturi educaționale, drepturi de asociere și exprimare, drepturi sociale, recompense și alte drepturi. Documentul prevede deopotrivă îndatoriri, interdicții și sancțiuni pentru încălcarea de către elevi, în incinta unității de învățământ, a prevederilor statutului sau a prevederilor explicite din actele normative în vigoare.

sursa: Agerpres

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Adi 10 august 2016 at 20:21

Dragi profesori…va așteaptă vremuri grele! Să vedeți voi serie de procese la anul! Și circ la tv! De abia aștept!

dan dumitrescu 12 august 2016 at 11:07

O metoda de a distruge Invatamantul Romanesc si asa subred.
Elevi fara uniforme
Cu telefonul la ore
Sa dea note la profesori
Ce va urma? Note de 10 si elevi fara absente, rezultat, analfabeti

Comentariile sunt oprite