Ziarul Unirea

Statuia morunului

Attila Cseke, ministrul Sănătăţii, a demisionat. Unii consideră că acesta a făcut un gest onorabil, asemănător celui al lui Miclea, de la Educaţie, în anul 2005, când a demisionat din guvernul lui Tăriceanu. Pardon! Aceasta a lui Cseke ar fi fost o demisie de onoare dacă ar fi survenit a doua zi după scandalul bebeluşilor arşi în incubatoarele maternităţii, sau când i s-a pus sula-n coaste să desfiinţeze 65 de spitale, unele super-dotate, păstrând în funcţiune altele, ca vai de lume. Acum, când cică s-a supărat că nu a fost consultat cu privire la rectificarea bugetară, demisia nu mai are nimic onorabil. Cu atât mai mult cu cât are în subsidiar influenţele mafiei de pe piaţa medicamentelor. Pentru că, trebuie să ştiţi, această mafie a medicamentelor este cea mai puternică organizaţie nevăzută, care îşi promovează interesele pe orice căi şi proliferează cu entuziasm acolo unde găseşte condiţiile propice de dezvoltare, respectiv suficientă corupţie şi indivizi gata să-şi vândă deciziile, risipind bugetul alocat, şi aşa insuficient. Întrebaţi orice director de spital, de direcţie de sănătate sau preşedinte de casă de asigurări, mic sau mare, şi veţi afla, confidenţial, desigur, ce presiuni fac şi cu ce momeli vin plasatorii de medicamente, ca să-şi impună marfa. Se merge până acolo încât se oferă procente din vânzare, virate direct pe card… Şi, după cum se ştie, una dintre disputele pe care le-au avut permanent ministrul UDMR Attila Cseke cu preşedintele PDL al Casei Naţionale de Asigurări, a fost chiar pe tema medicamentelor. Cseke dorea medicamente generice, iar Duţă dorea medicamentele cele mai scumpe. Pe deasupra, Cseke dorea control iar Duţă ba! Oare pe ce card i s-or fi promis lui Duţă procentele în acest caz? Pe al lui, pe al rudelor sau pe al… partidului? Oricum, dacă Cseke s-a opus curentului medicamentelor scumpe i s-a tăiat din buget şi a fost împins uşurel spre demisie.
Aşadar, nu sunt bani pentru Sănătate. Pentru sănătatea dumneavoastră. Dar pentru ce sunt bani? Păi am aflat acest lucru într-o seară, la o dezbatere televizată. Şi aş fi râs de m-aş fi prăpădit, ca şi moderatorii şi invitaţii din studio, dacă situaţia nu ar fi atât de dramatică în România, în toate domeniile. Ei bine, spre fericirea dumneavoastră, fraţi români, şi spre bucuria generaţiilor viitoare, aflaţi că la Tulcea chiar vineri dacă nu mă înşel, s-a dezvelit un monument al… sturionului! Adică o statuie a morunului, care a costat 20.000 de euro! Cam 84.000 de lei, respectiv 850.000.000 de lei vechi! În caietul de sarcini al acestei lucrări atât de necesare turismului şi economiei româneşti, se află prevederi clare cu privire la podium, poziţia peştelui, cu gura aşa, niţel deschisă, de parcă ar râde (de noi, de buget?) şi la faptul că acesta trebuie să poată fi uşor… încălecat. Să nu pericliteze, Doamne-fereşte, integritatea cuiva. Sigur, e vorba de fonduri europene acolo, dar nu uitaţi că şi fondurile europene chiar nerambursabile sunt tot banii noştri, din moment ce contribuim mult mai mult decât accesăm. Şi, pe de altă parte, oare programe europene pentru sănătate şi alte domenii nu or fi? De ce nu se elaborează proiecte? În fine, aşteptăm cu nerăbdare alocarea fondurilor şi pentru o statuie a „carbaxanului” lui Terente, în cinstea virilităţii româneşti, care să atragă duium de turiste visătoare pe plaiurile noastre.
Ioan HĂNŢULESCU

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

7 Comentarii

icsulescu 6 august 2011 at 9:35

Nu trebuie sa te „deplasezi” pan’ la Tulcea pentru a vedea asemenea anomalii… Oare fantana cinetica (parca asa-i zice!) chiar a meritat 14 miliarde-cat se zice ca ar fi costat? Mai ales ca dupa scurt timp s-a si stricat, si a ramas nefunctionala vreo cateva luni! Sau „motorul” ala care macina indivizi scheletici „Tavalugul istoriei” (?!) si a „inghitit” si ala nu-stiu-cate-miliarde… Facand abstractie de partea estetica! Dar la cat de greu se „sifoneaza” in alte domenii, astea sunt mizilicuri. Si la urma urmei, se sa facem, sa ne punem tolu’ in cap si sa nu mai facem „arta”, ca se fura?

hantulescu 6 august 2011 at 11:23

Multumesc pentru idei, domnule icsulescu! O zi buna!

icsulescu 6 august 2011 at 15:52

La fel si Dvs!

vigilante 6 august 2011 at 11:51

Nu sunt bani pentru sanatate sau invatamant, nici o problema ca sunt pentru alte cele. Fantani muzicale, pavari inutile, distrugeri de spatii verzi (parcuri), achizitionari de pesti exotici si aparate de fitness in parc (la Blaj). In schimb nu sunt bani pentru o sosea de centura (Sebes si Aiud, deh la Aiud e si primar de alta culoare), etc. Important e ca banii din fonduri europene (pe care evident ca ii dam inapoi tot noi) sa fie investiti in lucrari de fatada care sa arunce praf in ochi electoratului naiv si sa spuna: „vedeti cate am facut noi astia care suntem la conducere? Noi suntem destepti si capabili si aialalti e prosti asa ca sa ne alegeti tot pe noi ca va dam poleiala si va bagam mainile tot mai adanc in buzunare” (profesori, medici, pensionari)
Din pacate situatia e grava prin prisma faptului ca nu avem altii mai buni. Stim cu totii ce clasa politica avem..cred ca la urmatoarele alegeri absenteismul va atinge procente mari.

ana 6 august 2011 at 12:02

oamenii sunt de vină că nu iau atitudine, acum este târziu, răul s-a împământenit, cu alte cuvinte oamenii nu mai cunosc binele din rău, şi asta este o tragedie.

Dorin 6 august 2011 at 17:10

Ooooo ! Ce filozofie cu logica !! OAMENII NU MAI CUNOSC BINELE DIN RAU , cu alte cuvinte -in tot raul e si un bine -dar ,daca nu-l cunosti , ASTA se cheama ca e o TRAGEDIE :))))))))) Cu asemenea perle , nu are rost sa te mai prezinti in toamna la BAC ! Esti mai castigata daca sapi dupa BINE , in aceasta societate REA , care nu te intelege .Mare frustrare poti avea !

fix-pix 6 august 2011 at 18:48

Ai „citit-o” bine! Dar ea inca nu intelege…

Comentariile sunt oprite