Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Stagiu de învățare în Spania pentru angajați AJOFM din regiunile Centru, Vest și Nord-Vest

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

sediul ajofm albaAgenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Alba, structură a Serviciului Public de Ocupare (SPO) din România,  derulează proiectul „3C – Calitatea Crează Competențe  – Calitatea în formare Crează Competențe profesionale de nivel european pentru personalul SPO din Regiunile Centru, Vest și Nord-Vest“. Demersul are la bază un parteneriat cu patru organizații publice și private naționale(AJOFM Arad, AJOFM Satu Mare,  S.C. Tobimar Construct SRL Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia) și trei transnaționale, din Spania (Desarrollo de Estrategias Exteriores SA, Fomento de Iniciativas y Desarrollo de Actividades S.L., Servicio Público de Empleo del Principado de Asturias).

„Prin proiectul AJOFM Alba sunt elaborarate și pilotate instrumente moderne de management: manuale, ghiduri, proceduri,  sisteme de evaluare pentru structurile SPO România. O componentă importantă a demersului o reprezintă acțiunile transnaționale ce au ca scop îmbunătățirea competențelor sociale și profesionale ale salariaților Serviciului Public de Ocupare care furnizează servicii de consiliere/orientare profesională, dezvoltare spirit antreprenorial și stimularea mobilității forței de muncă”, au transmis reprezentanţii AJOFM Alba.

Instrument modern de identificare modele de dezvoltare profesională

Demersul AJOFM Alba presupune organizarea a 5 internship-uri în Spania. Primul stagiu de învățare, organizat de partenerii transnaționali ai proiectului,   va avea loc în perioada 24-30 noiembrie 2013 și reunește 20 de specialiști din 11 Agenții Județene de Ocupare a Forței de Muncă din cele trei regiuni în care se derulează proiectul. Internship-ul contribuie la atingerea indicatorului proiectului referitor la „numărul personalului instruit“.  Agenda de lucru a vizitei include sesiuni de lucru la instituții publice, ONG-uri, sindicate. Angajații AJOFM vor afla la fața locului cum este organizat sitemul public de ocupare a forței de muncă spaniol, cum se identifică necesitățile de formare profesională, care sunt sistemele de evaluare a competențelor, care sunt politicile de ocupare a forței de muncă. De asemenea, vor descoperi care sunt sistemele de orientare și consiliere pentru șomeri, dar și cum se face intermedierea muncii. În cadrul vizitei la un „Centru de Firme“ vor fi informați cum sunt sprijiniți intreprinzătorii, dar și care sunt programele de formare a acestora.

 Participanții vor avea la îndemână o „Fișă cadru de identificare de modele de acțiune pentru îmbunătățirea competențelor“, pusă la dispoziție de experții proiectului. Cu ajutorul acestui instrument vor afla modalitățile prin care angajații structurilor Serviciului Public de Ocupare  din Spania se dezvoltă profesional. Materialele de învățare rezultate în urma prelucrării informațiilor din Fișă vor fi promovate pe platforma „Comunitatea de bună practică“ a proiectului, astfel că vor putea fi folosite și de angajați ai  AJOFM care nu participă la programul de internship. De asemenea, modelele identificate pe parcursul stagiului de învățare  vor putea fi replicate și în Agenții Județene de Ocupare a Forței de Muncă din afara zonei în care se derulează proiectul.

 Pas spre modernizarea Serviciului Public de Ocupare

Demersul AJOFM Alba vizează  asigurarea unui cadru organizat de dezvoltare a competenţelor profesionale ale salariaţilor din structurile  Seriviciului Public de Ocupare,  în relaţie directă cu serviciile furnizate şi angajamentele de reformă asumate de Guvernul Romaniei. Proiectul se va finaliza în iulie 2014, este co-finanțat de Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”, Domeniul major de intervenţie 4.2 „Formarea personalului propriu al SPO(AJOFM)“.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC

Bogdan Ilea

Publicat

în

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC În perioada sărbătorilor mai ales când este dezlegarea la pește, trebuie să fim foarte atenți la alimentele pe care le achiziționăm. ANPC transmite că recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi. ‘În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiţiei, creşte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea