Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sănătatea și natură

Spitalul din Alba Iulia realizează intervenţii chirurgicale la pacientele diagnosticate cu cancere de sân şi ginecologice

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

rp_Spitalul-Judetean-de-Urgenta-Alba-Iulia05-300x200.jpgÎncepând cu anul trecut pacientele din județul Alba care erau diagnosticate cu cancer de sân sau ginecologic (uter,ovare), și care înainte erau îndreptate către alte centre  din țară, pot fi operate și tratate la Alba Iulia. Diagnosticarea, tratamentul chirurgical și cel post operatoriu presupune o implicare interdisciplinară, care poate fi realizată în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia datorită noilor dotări medicale și colaborării echipei medicale.

Potrivit medicului Cristian Țibea în ultimile 6 luni ale anului 2013 peste 20 de paciente diagnosticate cu cancer ginecologic au fost operate și tratate în Secția de obstetrică și ginecologie a spitalului din Alba Iulia. Astfel de operații au fost abordate și în 2014.

„Practic la acest moment în Alba Iulia se abordează întreaga sferă a patologiei ginecologice. Pot fi realizate și operații laparoscopice cu grad înalt de dificultate cum sunt de exemplu histerectomiile totale sau abordul spațiului retroperitoneal. De asemenea, poate fi operat cancerul de sân. Diagnosticat în fază incipientă cancerul de sân poate fi abordat relativ ușor din punct de vedere chirurgical având o rată de vindecare foarte mare”, a explicat medicul ginecolog Cristian Țibea.

Acesta a explicat că important pentru reușita acestui tratament este primul pas, cel al diagnosticării. Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a primit anul trecut prin campania Avon un ecograf performant care poate determina cu precizie tumorile maligne la nivelul sânului.

„Și înainte de primirea acestui aparat se puteau determina leziunile maligne. Noul ecograf ne oferă însă posibilitatea de a face investigații mai complexe și mai precise; astfel aparatul are integrat programul de elastografie (care nu sunt în standard pe echipamentele de ultrasonografie), care permite diagnosticul diferențial malign – benign, prin măsurarea gradului de «duritate» a tumorii pe o scală gri și color. Acestea ne pot ajuta în obținerea unui diagnostic cât mai precis și a evita alte investigații invazive cum sunt de exemplu biopsiile”, a explicat medicul Dan Crainic, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.

În anul 2013 Laboratorul de anatomie patologică a fost dotat cu aparatură și reactivi de ultima generație , aceste dotări permit efectuarea tuturor analizelor necesare diagnosticului și tratamentului cancerelor ginecologice.

Cu noua aparatură se pot realiza investigații imunohistochimice și de asemenea, examen extemporaneu. Acesta din urmă presupune confirmarea intraoperator a unui diagnostic. Mai exact, dacă medicul care operează un organ bolnav are suspiciuni de cancer poate trimite o mostră, care e analizată în timp real, cu pacientul pe masa de operaţie. După aflarea diagnosticului, acesta poate decide să elimine mai mult țesut bolnav”, a explicat medicul primar anatomopatolog Liliana Hăprian.

După realizarea operației de extirpare a tumorii maligne pacientele pot beneficia de un tratament individualizat tot în spitalul din Alba Iulia

„Tratamentul cancerelor presupune mai multe etape şi o abordare multidisciplinară. În Secția de oncologie, pacientele care au suferit o operație pentru înlăturarea unui cancer mamar sau din sfera generală pot urma hormonoterapie, chimioterapie și/sau terapie biologică, totul individualizat pentru fiecare pacient. Realizarea schemei de tratament se face luând în considerare informaţiile furnizate de Laboratorul de anatomie patologică al spitalului”, a explicat medicul oncolog Răzvan Curcă.

De asemenea, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia este implicat și în Programul național de sceening pentru cancerul de col uterin. Probele pentru testul Babeș-Papanicolau fiind analizate tot la Laboratorul de anatomie patologică al spitalului. Femeile care primesc recomandarea de a face mai investigații mai amănunțite pot fi examinate colposcopic tot în Secția de Obstretică și Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Alba.

„Colposcopul este practic o lupă care mărește foarte mult, oferind astfel o imagine detaliată la nivelul colului uterin, astfel încât zonele unde apar modificări pot fi mai ușor identificate. Biopsia se poate preleva exact din aceste zone și în acest fel se minimalizează  riscul de rezultate fals negative. Un mare pas înainte făcut de secția noastră îl reprezintă abordarea miniminvazivă a acestor tip de tumori, lucru care îmbunătățește speranța de viata și confortul pacientelor ”, a explicat medicul Cristian Țibea.

Pacientele aflate într-un stadiu mai avansat de boala pot beneficia de radioterapie în unitățile sanitare cu care Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a stabilit protocoale de colaborare, crescând astfel gradul de accesibilitate al acestui serviciu medical.

„Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia intenționează să creeze un centru de radioterapie cu fonduri europene. Este vorba despre un proiect ambițios care ar ajuta și mai mult pacienții cu cancer din județul Alba, care la acest moment sunt nevoiți să urmeze această terapie în alte centre din țară”, a spus directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, medicul Dan Crainic.

Această nouă direcție de dezvoltare a serviciilor medicale este absolut necesară ținând cont de faptul că țara noastră se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește incidența și mortalitatea prin cancere ginecologice. Susținerea financiară,munca în echipă și atragerea de personal înalt calificat au reprezentat „ingredientele” necesare pentru ca pacienții care se confruntă cu aceste tipuri de boli să poată fi tratați și la Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea