Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Sorica Fărcașiu, „coregrafa județului Alba”, a trecut la cele veșnice. Va rămâne, în memoria generaţiei prezente şi viitoare, ca promotoare a folclorului autentic

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sorica Fărcașiu, „coregrafa județului Alba”, a trecut la cele veșnice. Va rămâne, în memoria generaţiei prezente şi viitoare, ca promotoare a folclorului autentic

La vârsta de 86 de ani, s-a stins, spre regretul tuturor celor care au cunoscut-o, SORICA FĂRCAŞIU – „coregrafa judeţului Alba”, cea care a îndrumat paşii multor generaţii de dansatori şi a contribuit la cercetarea, conservarea, valorificarea şi promovarea culturii tradiţionale din judeţul Alba.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

S-a născut la data de 31.03.1935, la Apoldu de Sus, judeţul Sibiu. A absolvit Şcoala Generală din localitate, apoi Şcoala Pedagogică de fete Sibiu (1949-1953), Şcoala Populară de Artă Deva, clasa de coregrafie (1960 – 1963), cursuri de perfecţionare în domeniul coregrafiei (anual, 1968-1989). Începând din anul 1968 şi până la pensionare, în anul 1989, a fost metodist coregraf, instructor principal, maestru dans,

maestru coregraf la Centrul de Creaţie al Judeţului Alba. De-a lungul anilor a colaborat cu Asociaţia Etnografilor şi Etnologilor din judeţul Alba, a fost membru în Asociaţia Coregrafilor Ansamblurilor Folclorice din România, a avut colaborări şi a acordat asistenţă de specialitate Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Alba și ulterior, Centrului de Cultură „Augustin Bena”, în derularea proiectelor culturale și de educație artistică, precum şi altor numeroase aşezăminte culturale din judeţul Alba.

A fost preţuită şi respectată pentru că a ştiut mereu să-şi impună principiile şi să recunoască valorile. A iubit oamenii, iar ei, la rândul lor, au iubit-o, au ascultat-o şi au înconjurat-o cu preţuire.
Bazându-se pe o cultură folclorică de necontestat, a fost permanent prezentă pe scenele ţării şi în emisiuni de televiziune, alături de cele mai reprezentative formaţii artistice ale judeţului.

Munca şi meritele deosebite în domeniul culturii tradiţionale i-au fost apreciate şi încununate cu premii, distincţii şi recunoaşteri profesionale:

Premiul I pentru interpretare la Festivalul Naţional „Cântarea României”, Premiul I şi titlul de Laureat pentru scenariu coregrafic la Festivalul Naţional „Cântarea României”, Premiul I şi titlul de Laureat pentru scenariul spectacolului „Toate zilele-s cu dor”, Medalia „Meritul cultural” cl. a II-a (1971), Medalia „25 de ani de la Proclamarea Republicii” și Brevet (1972), Ordinul „Meritul Cultural”, cl. a V-a (1974), Diplomă de Recunoştinţă pentru contribuţia adusă la punerea în valoare a patrimoniului cultural imaterial (Consiliul Judeţean Alba, 2008), Diploma de Excelenţă şi Titlul de TEZAUR UMAN VIU DIN JUDEŢUL ALBA (2021).

Va rămâne, în memoria generaţiei prezente şi viitoare, ca promotoare a folclorului autentic, o luptătoare neostenită pentru perpetuarea folclorului românesc.

Fie-i ţărâna uşoară!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor – ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce, vine cu interdicții creștine sau cu diferite obiceiuri ce diferă de la regiune la regiune. Multe persoane respectă aceste obiceiuri cu speranța că […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea