Rămâi conectat

Ştirea zilei

Șomajul și sărăcia, mai importante pentru locuitorii din Apuseni decât poluarea mediului: STUDIU

Publicat

în

Concluziile unui studiu despre riscurile de mediu legate de minerit, realizat de Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, relevă o situație interesantă. Zona de studiu a proiectului ERMINA a inclus trei areale miniere din Munţii Apuseni: arealul minier Baia de Arieş, arealul minier Abrud – Roşia Montană – Roşia Poieni şi arealul minier Zlatna – Almaşu Mare.

La 1 iulie 2019 populaţia după domiciliu la nivelul zonei de studiu număra 30.148 persoane dintre care 56,4% în mediul urban (17.006 persoane) şi 43,6% în mediul rural (13.142 persoane).

Una dintre concluziile studiului este că riscurile de mediu legate de minerit nu reprezintă un subiect de interes pentru locuitorii zonelor studiate şi nu sunt o temă pregnantă pentru membrii comunităţilor miniere din judeţul Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Problema riscurilor de mediu şi a poluării este minimizată mai ales în raport cu alte probleme ale zonei, percepute ca fiind mult mai grave (depopularea, sărăcia, şomajul).

CITEȘTE ȘI: DRAMA văduvei de aproape 80 de ani din Apuseni, a cărei căsuţă este înghiţită de un uriaş lac de steril

”Faptul că la nivelul comunităţilor nu se vorbeşte în mod curent despre aceste riscuri ne arată că nu există o reprezentare socială clar conturată despre ele. Populaţia nu este în general conştientă de consecinţele activităţii miniere intense din trecut asupra mediului înconjurător şi de riscurile asupra sănătăţii.

Oamenii nu vorbesc despre acest subiect în mod normal, iar când sunt întrebaţi despre riscuri sau despre poluarea rezultată din cauza mineritului prima tendinţă este aceea de negare”, spune Lucrina Ştefănescu, cercetăror dr. la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, coordonatorul proiectului.
Ceea ce nu se vede cu ochiul liber, nu există

Activităţile miniere (exploatare şi prelucrare) sunt percepute de către participanţii la studiu ca aparţinând trecutului şi, în consecinţă, riscurile rezultate în urma lor nu sunt considerate a mai fi actuale. „Nu mai este minerit, nu mai există poluare” a fost o afirmaţie frecvent întâlnită pe parcursul interviurilor realizate de membrii echipei de cercetare.

Transformările suferite de peisaj şi natura revigorată (mai ales în zona Zlatna) lasă loc comparaţiilor trecut-prezent care întăresc convingerile că poluarea nu mai există. În zonele în care activităţile legate de minerit au fost oprite complet (Zlatna, Baia de Arieş), absenţa semnelor vizibile ale poluării îi face pe localnici să considere că poluarea legată de minerit a încetat.

Atunci când semnele poluării sunt încă vizibile (de exemplu în apele curgătoare), poluarea continuă este percepută ca fiind nepericuloasă. Aceasta se întâmplă fie din cauza obişnuinţei („Pârâul a fost întotdeauna aşa”), fie din cauza sentimentului de neputinţă privind controlul asupra sursei poluării („Ce putem face? Galeriile s-au inundat”).

Măsurile de protecţie faţă de apele poluate sunt individuale şi considerate în general eficiente („Nu te pune nimeni să bei apa asta”). Mai mult, apele poluate cu oxizi de fier sunt acceptate ca marcă a identităţii locale (mai ales în zona Roşia Montană).

”În zona în care mineritul încă mai este practicat (cariera Roşia Poieni), ideea de risc este mai prezentă, dar persoanele intervievate reclamă lipsa unor informaţii precise cu privire la amploarea riscurilor la care sunt expuse comunităţile din care fac parte. Siguranţa iazului de decantare de la Geamăna (considerat principala sursă de risc) este un subiect asupra căruia opiniile sunt divizate”, afirmă Lucrina Ştefănescu.

Tendinţa reprezentanţilor autorităţilor este să considere barajul drept sigur, iar operatorul minier de încredere, în timp ce unii membri ai comunităţii au tendinţa să creadă că de acolo se produc poluări frecvente, despre care nu se comunică în mod transparent şi că surparea barajului reprezintă un risc major. Se resimte însă nevoia, de ambele părţi, pentru o mai bună informare în privinţa stării barajului şi a riscurilor la care locuitorii din aval sunt expuşi”, adaugă aceasta.

Riscurile de mediu legate de minerit sunt percepute ca fiind grave mai ales dacă sunt asociate cu riscurile naturale (în special viituri, inundaţii). În zona minei Haneş de la Almaşu Mare, în aval de barajul Geamăna sau în Baia de Arieş, ploile intense şi viiturile care antrenează ape de mină contaminate sunt considerate periculoase.

Activitatea umană – principala sursă de poluare

Sursa incontestabilă de poluare în zonele studiate este considerată invariabil a fi activitatea umană, mai precis gunoaiele aruncate pe câmp sau în ape şi dejecţiile deversate direct în apele curgătoare (în special în Arieş).

CITEȘTE ȘI: Viața tragică a locuitorilor care trăiesc în satul Geamăna, în apropiere de cel mai mare iaz de steril din Europa

Aproape jumătate dintre respondenţi, peste 40% din fiecare areal minier de studiu, consideră că dintre toate problemele cu care se confruntă zona, mai ales cele legate de sărăcie, şomaj, declin demografic, problemele de mediu sunt mai puţin importante sau chiar cele mai puţin importante probleme. O pondere semnificativă, peste 30% din două zone de studiu (Arealul Minier Baia de Arieş şi Arealul Minier Abrud – Roşia Montană –Roşia Poieni) şi peste 40% din Arealul Minier Zlatna – Almaşu Mare consideră că problemele existente în zonă sunt similare ca importanţă/ impact cu problemele de mediu.

Aproape jumătate dintre respondenţii din Arealul Minier Baia de Arieş şi aproximativ un sfert dintre respondenţii din celelalte două areale miniere consideră că mineritul a afectat nesemnificativ mediul înconjurător. Aproape jumătate dintre respondenţii din Arealul Minier Baia de Arieş şi peste o treime din celelalte două areale miniere consideră că mineritul a avut un impact mediu asupra mediului înconjurător. Peste o zecime dintre respondenţii din Arealul Minier Baia de Arieş, peste o treime dintre cei din Arealul Minier Abrud – Roşia Montană –Roşia Poieni şi aproximativ jumătate dintre cei din Arealul Minier Zlatna – Almaşu Mare consideră că mineritul a afectat vizibil mediul înconjurător din zona lor.

Peste un sfert dintre respondenţii din Arealul Minier Baia de Arieş, peste o treime dintre cei din Arealul Minier Abrud – Roşia Montană –Roşia Poieni şi peste 40% dintre cei din Arealul Minier Zlatna – Almaşu Mare consideră că lucrările de ecologizare ca urmare a procesului de restructurare/închidere a exploatării miniere în zonă s-au realizat necorespunzător, neadecvat sau chiar deloc. Există şi diferenţe vizibile de opinie la nivel de zone de studiu, de exemplu, în Arealul Minier Baia de Arieş aproape 40% dintre respondenţi consideră ca lucrările de ecologizare în zonă s-au realizat destul de bine comparativ cu celelalte două areale miniere unde puţin peste o zecime dintre respondenţi au aceeaşi opinie.

Mai mult, o zecime dintre respondenţii din Arealul Minier Baia de Arieş consideră că lucrările de ecologizare s-au realizat foarte bine, comparativ cu 5% respectiv 3% din următoarele două areale miniere. La polul opus, peste o treime dintre respondenţii din Arealul Minier Abrud – Roşia Montană –Roşia Poieni consideră că nu s-au realizat astfel de lucrări sau nu ştiu de existenţa lor, urmat de Arealul Minier Zlatna – Almaşu Mare cu puţin peste o cincime şi apoi de Arealul Minier Baia de Arieş cu 5% dintre respondenţi. La nivelul zonei de studiu, majoritatea populaţiei intervievate (75%) a afirmat că are un sentiment puternic de ataşament faţă de locul în care trăieşte.

Proiectul de cercetare a fost realizat de Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul de Cercetări pentru Sustenabilitate şi Managementul Dezastrelor bazat pe Calcul de Înaltă Performanţă în perioada 2019 – 2020.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Modernizarea sistemului de iluminat stradal în orașul Cugir: Licitația de peste 1 MILION de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

Modernizarea sistemului de iluminat stradal în orașul Cugir: Licitația de peste 1 MILION de lei, lansată în SEAP

Primăria orașului Cugir a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări în cadrul proiectului „Modernizarea sistemului de iluminat stradal în orașul Cugir”. Valoarea totală a investiției, fără TVA este de 1.090.920 de lei.

Alimentarea cu energie electrica se realizează prin punctele de aprindere existente amplasate pe stâlpii din beton in imediata apropiere a posturilor de transformare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Posturile de transformare, componentele reţelei de distribuţie a energiei electrice care alimentează cu energie electrică instalaţiile de iluminat public, branşamentele, instalaţiile de forţă, instalaţiile de legare la pământ, instalaţiile de automatizări, măsura şi control etc. sunt în proprietatea şi administrarea operatorului de distribuţie.

Punctele de aprindere, aparatele de iluminat, inclusiv accesoriile de montaj ale acestora sunt în administrarea oraşului Cugir.

Sistemul de iluminat este intr-o situaţie precară iar în continuare sunt prezentate principalele deficienţe constatate:

– Iluminatul existent acoperă în totalitate străzile oraşului – nu există corpuri de iluminat lipsă. Au fost identificate un număr de 584 corpuri de iluminat şi un număr de 584 stâlpi existenţi;

– nu este în conformitate cu normele şi standardele în vigoare , respectiv SREN 13201;

– Sursele de lumină utilizate sunt învechite şi cu randament scăzut;

– Consolele de fixare pe stâlpi sunt deteriorate, nu au un aspect uniform având lungimi şi unghiuri de înclinare diferite;

– Iluminat insuficient pentru securitatea conducătorilor auto şi totodată a trotuarelor pentru protecţia pietonilor contra agresiunilor;

– Consumul de energie electrică ridicat.

Astfel se propune modernizarea sistemului de iluminat public existent.

Analizând situaţia iluminatului stradal la nivelul obiectivului de investiţii stabilit în oraşul Cugir, judeţul Alba, alcătuit din componentele principale, corpuri de iluminat în număr de 584 buc. şi un număr de 584 de stâlpi, se constată faptul că iluminatul public nu este corespunzător asigurat, accesul populaţiei la serviciul de iluminat public poate fi considerat discriminator, consumul de energie este relativ mare, calitatea iluminatului public scăzută , în completarea celorlalte servicii asigurate deja locuitorilor din zona studiată, se pune problema modernizării sistemului de iluminat public.

Prin aceasta măsură se urmăreşte:

 • creşterea gradului de securitate a cetăţenilor din cadrul comunităţii şi, de asemenea, creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei rutiere şi pietonale.
 • reducerea poluării luminoase şi a poluării cu emisii C02*
 • reducerea riscului de accidente rutiere , reducerea numărului de agresiuni contra persoanelor, îmbunătăţirea orientării în trafic, îmbunătăţirea climatului social şi cultural prin creşterea siguranţei activităţilor pe durata nopţii.
 • reduce substanţial numărul de agresiuni fizice, conducând la creşterea încrederii populaţiei pe timpul nopţii.
 • scăderea infracţionalităţii şi securitate sporită.

Se propune:

 • Demontarea a 584 lămpi cu sodiu existente si a armaturilor aferente acetora;
 • Montarea a 584 lămpi LED 20W, 30W, 40W, console, brăţări de fixare si cablu de alimentare cu energie electrică a corpurilor de iluminat, astfel:
  • 220 lămpi de 20W;
  • 316 lămpi de 30W;
  • 48 lămpi de 40W;
 • Înlocuirea braţelor de lampa cu braţe de lampa de otel galvanízate si bratari galvanízate.
 • Implementare sistem de dimming şi telemanagement inclusiv montare /dotare echipamente


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

Publicat

în

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

După ce, în vara anului trecut, a fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID, o femeie din Alba a reuşit să demonstreze în justiţie că a fost amendată ilegal de către un poliţist rutier.

Incidentul a avut loc în 8 iunie 2021, pe DN 14B, la ieşire din municipiul Blaj spre comuna Crăciunelu de Jos, într-o zonă cu serpentine unde drumul este marcat cu linie continuă. În momentul în care autoturismul condus de femeie a fost depăşit de autospeciala ISU, într-o curbă periculoasă, a avut loc un acroşaj între cele două autovehicule, soldat cu avarierea acestora. Femeia a primit un avertisment şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile.

„Nu sunt de acord. Am respectat în totalitate maşina politiei, care a depăşit pe cea mai periculoasă curbă, urmată la scurt timp de cea de-a doua ISU, care mi-a tăiat calea, deşi maşina era ieşită din carosabil, permiţând depăşirea necorespunzătoare a maşinii care nu avea semnalele acustice pornite”, a scris femeia în procesul- verbal.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele două autovehicule ale poliţiei şi ISU s-au oprit la circa 300 de metri de locul coliziunii, femeia susţinând că cei doi conducători auto s-au deplasat în zona unde oprise încercând să o intimideze şi să o ameninţe pentru că nu a respectat semnalele luminoase şi acustice de pe maşina poliţiei.

”În momentul în care le-am spus că nu au avut pornite semnalele acustice şi luminoase, şoferul de pe maşina poliţiei a recunoscut că nu a avut semnalele acustice, deoarece m-ar fi putut speria şi m-aş fi putut răsturna în pantă. Apoi, cei doi conducători auto s-au reîntors la maşinile conduse de aceştia şi au pornit semnalele luminoase”, a declarat şoferiţa. Femeia a mai spuscă poliţistul rutier a ascultat doar versiunea prezentată prin telefon de colegul său, respectiv a venit cu ”lecţia învăţată”, şi nu a luat în considerare susţinerile acesteia.
Altă situaţie de fapt, demonstrată în instanţă

”Petenta fost invitată la sediul Poliţiei Municipiului Blaj, pentru încheierea procesului-verbal, unde a aşteptat peste o oră. În acest interval de timp, agentul constatator a vorbit permanent la telefon pentru a obţine înregistrări de pe camerele video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier. Ulterior, a obţinut o înregistrare video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier, pe care o anexez înregistrată pe un DVD. Din înregistrare, se poate observa că maşina politiei şi ISU, înainte de producerea evenimentului rutier, au depăşit un alt autoturism, care circula în spatele autoturismului condus de petentă. Acea persoană putea fi reţinută ca martor asistent, dacă nu a reţinut ca martor asistent pe doamna (…). Din înregistrarea respectivă, se observă că maşina politiei şi autospeciala ISU nu aveau semnalele luminoase pornite”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată.

Pe lângă înregistrarea video care a arătat că cele două maşini nu aveau semnalele luminoase, martora care se afla cu ea în autoturism a susţinut că cele două autospeciale nu aveau în funcţiune nici semnalele acustice. Pe 7 aprilie 2022, Judecătoria Blaj a anulat procesul-verbal, hotărârea nefiind contestată de către Poliţie.

”Petenta a avut posibilitatea efectivă să facă dovada existenţei unei alte situaţii de fapt decât cea reţinută în procesul-verbal de contravenţie, iar prin proba testimonială administrată în cauză, aceasta a reuşit să răstoarne prezumţia de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie. Astfel, din declaraţia martorei (…), reiese că maşina poliţiei, care a încercat să depăşească maşina condusă de petentă, nu avea în funcţiune nici semnalele luminoase, nici cele sonore. Doar după impact, poliţistul a mers la maşina sa şi a pornit semnalele luminoase. Martora a văzut foarte clar când acesta a mers şi a pornit luminile, care până atunci nu funcţionau şi nici nu se auzea girofarul”, este concluzia magistratului care a judecat dosarul.

IPJ Alba trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 820 de lei.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

Publicat

în

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

În 11 sau 12 iunie, pe perioada evenimentului Alba Fest, albaiulienii și turiștii care vor ajunge în Capitala Marii Uniri se vor putea bucura de un spectacol de lumini cu drone.

Municipiul Alba Iulia este interesat să achiziționeze un spectacol de animație realizat cu minim 130 de drone luminoase. Momentul va avea o durată de minim 10 minute, durata fiind definită ca perioada de timp cuprinsă între decolarea și aterizarea dronelor. Dronele se vor ridica la o înălțime maximă de 100 m, iar coregrafia se va desfășura pe o coloană sonoră reprezentativă pentru evenimente de animație pentru tineri.

Prin folosirea Inteligenței Artificiale, dronele autonome sunt capabile să zboare în roiuri, se evite între ele, precum și să eschiveze obstacolele în timp ce-și îndeplinesc misiunea în cel mai eficient mod posibil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prestatorul va contura proiectul artistic al spectacolului în așa fel încât acesta să se încadreze și să potențeze caracterul AlbaFest.

Un spectacol cu drone autonome va fi o surpriză de neuitat pentru public, dat fiind caracterul original și noutatea acestei tehnologii în România. Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes și așteptat acest tip de show este foarte așteptat și dorit de albaiulieni.

Alba Fest este emblema evenimentelor din Cealaltă Capitală, scena pe care își dorește să fie orice artist din lumea muzicală. Alba Fest nu este un eveniment de inerție, ci singurul festival care a exclus tot ce era în plus, aducând pe scena lui superlativele absolute ale momentului. Este singurul eveniment în care orașul are mai puțini locuitori decât spectatori: 50 000 de oameni, în trei zile de show total.

Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes şi acest tip de show este foarte aşteptat şi dorit de albaiulieni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare