Rămâi conectat

Ştirea zilei

Şomajul şi îmbătrânirea aduc judeţul într-un climat social sumbru

Publicat

în

La nivelul întregii ţări, numărul de salariaţi cu forme legale de muncă a ajuns la 4,095 milioane, la finele lunii ianuarie, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii, ceea ce înseamnă cel mai mic număr de angajaţi din ultimii 50 de ani.
În ianuarie 2010 erau 4,33 milioane iar în ianuarie 2008 erau 4,76 milioane. Totuşi, Institutul Naţional de Statistică a ieşit cu un comunicat de presă prin care arăta că în economie ar lucra peste 6 milioane de salariaţi, în această cifră fiind incluşi şi angajaţii care muncesc la negru. Dezvoltarea socio-economică nu este posibilă fără salariaţi competenţi şi bine remuneraţi. Din acest punct de vedere judeţul Alba este pe o curbă descendentă. Spre exemplu, datele statistice arată că, în anul 2000, în judeţ erau circa 90.000 de salariaţi, la o populaţie de aproape 400.000 de locuitori. În anul 2011 am intrat cu numai 372.265 locuitori, din care doar 78.157 salariaţi, cel mai mic număr de salariaţi din judeţul nostru în ultimii 30 de ani. Măsurile aberante ale Guvernului Boc, de supraimpozitare a firmelor mici au dus la creşterea explozivă a numărului de şomeri, în 2009 la noi în judeţ fiind înregistrate peste 22.700 persoane fără loc de muncă. În plus, a crescut cu circa 20% ponderea cetăţenilor vârstnici, de peste 65 ani, care grevează bugetele sociale. Practic, suntem în situaţia de a lua, prin impozite, tot mai puţin, pentru a da la cât mai mulţi. În aceste condiţii nici nu mai trebuie să ne mire lipsa de resurse şi subfinanţarea sistemelor de învăţământ sau sănătate.
În judeţul nostru, în perioada 2004-2008, numărul mediu de salariaţi a crescut constant şi datorită măsurii adoptate de Guvernul liberal condus de premierul Tăriceanu, care a introdus cota unică de impozitare. Ca atare, în 2007, judeţul Alba avea doar circa 10.500 şomeri, cu toate că a crescut uşor şi numărul populaţiei active. Aşa s-a ajuns ca în 2008 să avem 91.800 salariaţi, iar puterea lor de cumpărare era pe măsură. După venirea la guvernare a PD-L, care nu a ştiut sau nu a vrut să ia măsuri corecte de diminuare a efectelor crizei, numărul de şomeri a crescut cu mai mult de 66,5%. La sfârşitul anului 2010 numărul mediu de salariaţi era cu 15% mai mic decât în 2008, ajungând la 78.150 persoane.
Până în anul 2020, rata de ocupare în România ar trebui să ajungă la 70% (cât este în prezent în Germania), având în vedere că media la nivel european este în prezent de 64,6%. În judeţul Alba această rată nici măcar nu se va apropia de această valoare. Acest lucru denotă lipsa de politici punctuale pentru dezvoltare. E drept, rata scăzută a ocupării se explică prin faptul că mulţi concetăţeni au plecat la muncă în străinătate, unii oameni sunt şomeri de durată, iar restul probabil că muncesc la negru. Dar, dacă guvernanţii ar fi pus în practică soluţiile potrivite nu s-ar fi ajuns în această situaţie. România nu a avut până acum, din partea Guvernului PD-L, o politică prin care să crească gradul de ocupare a populaţiei şi de aceea numărul de salariaţi a scăzut continuu. Soluţia pe care au avut-o la recesiune, atât pentru mediul privat, cât şi pentru cel public, s-a bazat pe disponibilizări.
*Ce se poate face însă pentru a creşte rata de ocupare?
Programul economic al PNL se bazează pe crearea de noi locuri de muncă şi stimularea unui sector privat puternic, în special a IMM-urilor, care să nu depindă de puterea politică. Sectorul privat trebuie să depindă de legile pieţei libere şi ale competiţiei economice reale şi nu de bugetul de stat sau de deciziile administrative. Pe de altă parte, este necesară scăderea şi simplificarea fiscalităţii, reducerea costului muncii, precum şi încurajarea şi sprijinirea capitalului naţional sub toate formele sale. Noi, liberalii ştim cum trebuie atrase investiţiile străine, prin stabilitate şi predictibilitate legislativă. Avem pregătită o listă de priorităţi naţionale, spre care să se îndrepte principalele eforturi şi investiţii publice, în scopul recuperării decalajelor de dezvoltare. În acest fel, tinerii noştri nu vor mai alege calea exilului pentru a se realiza în viaţă, iar vârstnicii nu vor depinde de decizii politice proaste, pentru a beneficia de îngrijire competentă sau medicamentele care să le reducă suferinţele.
Simion CREŢU
Vicepreşedinte PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Accident rutier pe Valea Oltului: O femeie și un copil de numai 7 ani, răniți, în urma unei coliziuni frontale între o mașină și un autocamion

Publicat

în

Accident rutier pe Valea Oltului: O femeie și un copil de numai 7 ani, răniți, în urma unei coliziuni frontale între o mașină și un autocamion

Un accident rutier a avut loc în cursul zilei de luni, 23 mai, pe Valea Oltului, unde un autoturism și un autocamion s-au ciocnit frontal. În urma evenimentului rutier, o femeie și un copil de 7 ani au fost răniți.

„Pe Drumul Naţional 7, la km 191+360 m, în localitatea Seaca, a avut loc un eveniment rutier în care este implicat un autoturism şi un autocamion, fiind vorba de o coliziune frontală. În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală a două persoane”, a transmis purtătorul de cuvânt al Poliţiei Vâlcea, Cătălina Cimpoeru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, una dintre victime a rămas încarcerată în autoturism, pentru scoaterea ei intervenind echipajul de descarcerare.

„În urma impactului au rezultat două victime, din care o femeie încarcerată şi un copil de aproximativ 7 ani, scos din autoturism de persoane care se aflau la faţa locului. Femeia a fost extrasă şi predată echipajul SAJ de la faţa locului, pentru a fi evaluată. Acesta este conştientă, însă prezintă multiple fracturi la nivelul membrelor inferioare”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Octavian Fulger.

Traficul în zonă este blocat pe ambele sensuri de mers, poliţiştii Serviciului Rutier cercetând zona pentru a stabili cu exactitate cauza producerii evenimentului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ| Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla

Publicat

în

Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla

Un prim cetățean român a fost diagnosticat cu variola maimuței. Este vorba despre un bărbat care trăiește în Marea Britanie și a fost diagnosticat în Grecia, acolo unde plecase în vacanță.

Bărbatul infectat cu variola maimuței a prezentat febră mare acum câteva zile împreună cu o erupție cutanată pe partea superioară și inferioară a corpului. Imediat, suspiciunea a fost de variolă a maimuței și autoritățile sanitare din Kefalonia au intrat în alertă; în primul rând la hotel, apoi la spital. Prietena bărbatului este suspectă și ea, este internată în spital, dar deocamdată nu are simptome.

„Nu avem alte cazuri, dar din păcate, vă anunț în exclusivitate, avem primul caz de lepră în Grecia! Primul caz de lepră în Grecia a fost anunțat oficial, acum o oră, de Ministerul Sănătății de la noi”, a declarat medicul Nikos Koudounis, duminică seara, la Digi24.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare

Publicat

în

Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare

În cursul zilei de ieri, 21 mai, președinta Ungariei, Novák Katalin, s-a pozat cu o bornă vopsită în culorile Ungariei de pe muntele Piatra Secuiului, în județul Alba.

Katalin Novak s-a fotografiat cu una din cele două borne de pe munte, vopsită în culorile naţionale maghiare. Piatra Secuiului este o destinaţie turistică foarte cunoscută, bornele de pe culmea montană fiind de zeci de ani în centrul unei dispute între români şi maghiari.

Sunt vopsite periodic, fie în culorile naţionale ale României, fie în cele ale Ungariei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu această ocazie, Katalin Novak a prezentat şi o diplomă scrisă în limba maghiară care atestă faptul că a escaladat vârful românesc de 1130 de metri şi transmis mesajul: ”Am ajuns pe vârf, la 1130 metri.

CITEȘTE ȘI: Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare

M-am simţit bine să fac drumeţii după sărbătoarea comună”. În prima parte a zilei, preşedinta Ungariei a participat, la Alba Iulia, la sărbătoarea dedicată marcării a 400 de ani de la înfiinţarea de către principele Bethlen Gabor, a Colegiului Reformat din oraş.

În Cetatea Alba Iulia a fost dezvelită şi o statuie a fostului principe al Transilvaniei. Într-un mesaj transmis de agenţia de presă Hirado, şefa statului maghiar îi dă şi o replică ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, care sancţionase o declaraţie anterioară a Katalinei Novak, potrivit căreia prioritatea ei este să reprezinte ”toţi maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara graniţelor”. „Potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat”, a reacţionat atunci MAE, printr-un comunicat. Katalin Novak a mai declarat că ”nu vom tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiarii care au ajuns să trăiască în afara graniţelor Ungariei, şi nici nu vom permite, niciodată, ca acesta să fie tăiat”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare