Rămâi conectat

Actualitate

Șomaj tehnic: Cum se decontează banii de la stat și cine NU beneficiază de indemnizaţie

Publicat

în

Șomaj tehnic: Cum se decontează banii de la stat și cine NU beneficiază de indemnizaţie

Angajații trimişi în şomaj tehnic sunt plătiţi cu 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, conform prevederilor din Ordonanţa de Urgenţă nr 111/2021. Bani sunt decontaţi de angajatori din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut.

Documentul sus-amintit prevede că măsura se aplică deocamdată până la finalul lunii decembrie 2021 şi nu se aplică bugetarilor.

Potrivit OUG 111/2021 nu beneficiază de indemnizaţia de şomaj salariaţii următorilor angajatori:

Electrica Furnizare Discount

a) instituţii şi autorităţi publice, astfel cum sunt acestea definite prin Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prin Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare;

b) angajatorii care la data solicitării acordării acestor sume se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activităţile suspendate sau asupra cărora sunt impuse restricţii din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

„În vederea acordării sumelor necesare plăţii indemnizaţiei (…), angajatorii depun, prin poşta electronică, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, precum şi a municipiului Bucureşti în raza cărora îşi au sediul social o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal însoţită de o declaraţie pe propria răspundere şi de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizaţie, asumată de reprezentantul legal al angajatorului”, se arată în actul normativ.

Aceste cereri de decont, despre care se vorbeşte în ordonanţă, au fost publicate recent în Monitorul Oficial şi prevăd două situaţii în care angajatorul apelează la şomajul tehnic: una în care activitatea este întreruptă total sau parţial pe fondul măsurilor adoptate de autorităţi, iar al doua pentru situaţia în care activitatea este întreruptă din cauza numărului mare de infectări la locul de muncă.

Ordonanţa 111/2021 se aplică din luna curentă, ceea ce înseamnă că în noiembrie 2021 se pot depune primele cereri de decontare a şomajului tehnic.

„Documentele (…) se depun în luna curentă pentru plata indemnizaţiei din luna anterioară. Plata din bugetul asigurărilor pentru şomaj a indemnizaţiilor (…) se face în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor”, se arată în ordonanţă.
Somajul tehnic pe fondul măsurilor luate de autorităţi

Astfel, angajatorii vor completa o cerere de decontare (publicată recent în Monitorul Oficial) în care se precizează numărul de persoane pentru care se cere decontarea şi suma totală (brut), precum şi perioada pentru care se cere.

Angajatorii vor completa şi o declaraţie pe propria răspundere privind întreruperea temporară a activităţii, total sau parţial, în contextul creşterii incidenţei răspândirii COVID-19 şi al măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

În declaraţie se va menţiona activitatea şi codul CAEN aferent şi se vor enumera HG-urile pentru prelungirea stării de alertă ce cuprind măsurile din cauza cărora a fost întreruptă temporar activitatea – total sau parţial, nefiind obligatoriu ca angajatorul să oprească de tot activitatea, în toate departamentele şi sectoarele sale de activitate; potrivit ordinului, aici se indică inclusiv actele emise de administraţiile locale.

Tot angajatorul va întocmi şi o listă a persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizaţia de şomaj tehnic decontată de stat, unde se trece inclusiv nivelul de educaţie a salariatului, salariul de bază brut, data suspendării contractului şi numărul de zile.

Toate aceste documente vor fi trimise prin mail agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.
Şomaj tehnic din cauza numărului mare de infectări la locul de muncă

În cazul în care la locul de muncă se înregistrează mai multe cazuri de infectare cu Covid-19, iar DSP suspendă activitatea, în cererea trimisă agenţiei de plăţi se precizează, de asemenea, numărul de persoane pentru care se cere decontarea şi suma totală. Ataşat, de data aceasta, se trimite nu doar declaraţia pe propria răspundere şi lista beneficiarilor de indemnizaţie, ci şi copia deciziei de suspendare a activităţii emise de DSP.

În ordonanţă scrie că documentele se depun prin poştă electronică la agenţiile de ocupare a forţei de muncă.

Sursa: adevarul.ro

Publicitate

Actualitate

Varianta Omicron: Europa, în alertă MAXIMĂ, după depistarea unui caz și în Germania

Publicat

în

Varianta Omicron: Europa, în alertă MAXIMĂ, după depistarea unui caz și în Germania

Într-un raport de evaluare a riscurilor, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) notează că există „o incertitudine considerabilă privind contagiozitatea, eficienţa vaccinurilor, riscul de reinfectare şi alte caracteristici ale variantei Omicron”, potrivit AFP, citat de news.ro.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a aprobat sâmbătă hotărârea numărul 107. Prin această decizie se actualizează lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie.

De asemenea, decizia instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Electrica Furnizare Discount

Un prim caz suspect de contaminare cu noua variantă SARS-CoV-2 omicron a fost depistat în Germania, la o persoană care s-a întors recent din Africa de Sud, au anunţat sâmbătă autorităţile regionale din landul Hesse (vest), relatează AFP.

”Varanta omicron este, din câte se pare, deja prezintă în Germania”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul regioal însărcinat cu Afaceri Sociale Kai Klose.

Teste realizate vineri seara unui pasager care a sosit din Africa de Sud pe aeoportul din Frankfurt au relevat ”mai multe mutaţii tipice (variantei SARS-CoV-2) omicron”, precizează el.

Știrea inițială

„Nivelul general de risc pentru UE şi statele EEE (Spaţiul Economic European) din care fac parte Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, asociat variantei Omicron a SARS-CoV-2 este considerat la foarte „ridicat”, potrivit ECDC. Având în vedere posibilitatea ca vaccinurile actuale să nu protejeze împotriva acestei variante şi a faptului că ar putea fi mai contagioasă, „considerăm ridicată posibilitatea de noi contaminări (cu Omicron) în UE şi EEE”, a indicat agenţia cu sediul la Stockholm.

„Într-o situaţie în care varianta Delta revine în UE şi EEE, impactul introducerii şi posibila răspândire a Omicron ar putea fi foarte ridicate”, a adăugat aceasta. În afară de Africa de Sud, Omicron a fost depistată în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Botswana, la Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE.

Citește mai mult

Actualitate

IMM-urile pot depune cererile pentru compensarea facturilor: Descarcă CEREREA

Publicat

în

IMM-urile pot depune cererile pentru compensarea facturilor: Descarcă CEREREA

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Virgil Popescu anunță că IMM-urile trebuie să depună deja cererile pentru compensarea facturilor. În cazul în care acestea nu sunt transmise la timp, furnizorii nu vor putea aplica măsura de compensare.

Totodată, ministrul a mai precizat că începând cu data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică și/sau gaze naturale aplică în facturile emise schema de compensare.

„IMPORTANT! Începând de astăzi IMM-urile trebuie să depună cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrică și/sau gaze naturale! Dacă cererea nu va fi transmisă furnizorii nu vor aplica măsura de compensare!

Electrica Furnizare Discount

Cererea poate fi descărcată de aici: http://energie.gov.ro/ordin-decontare/

Ordinul pentru aprobarea procedurii şi termenelor de decontare a sumelor aferente schemei de compensare, documentele în baza cărora se realizează decontarea, precum şi alte măsuri necesare aplicării prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării” a fost publicat în Monitorul Oficial!”, a scris ministrul.

Cine beneficiază de compensarea facturilor

Virgil Popescu anunță totodată că plafonarea prețurilor urmează să fie aplicată la toți consumatorii casnici, spitale publice și private, dar și în unitățle de învățământ. El a mai adăugat că pe lângă prețul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021-martie 202.

„Începând cu data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică și/sau gaze naturale aplică în facturile emise schema de compensare!

• PLAFONAREA PREȚURILOR se va aplica la toți consumatorii casnici, spitale publice și private definite conform Legii nr. 95/2006, unităţi de învăţământ publice și private definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, creșe, organizaţii neguvernamentale, unitățile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 și furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

• Pe lângă prețul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022, cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă de 0,68 lei/kwh la energie electrică, respectiv cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă al gazului natural de 125 lei/Mwh.

Cantitățile de energie pentru care se acordă compensație:
– 300 kwh/lună – 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)
– echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)

IMPORTANT: Se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10%”, a mai adăugat ministrul.

Surse: capital.ro

Citește mai mult

Actualitate

Alexandru Rafila, despre noile măsuri în privința Omicron: „N-o să prevină transmiterea, o să o întârzie”

Publicat

în

Alexandru Rafila, despre noile măsuri în privința Omicron: „N-o să prevină transmiterea, o să o întârzie”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat sâmbătă, că măsurile luate în privința tulpinei africane nu pot împiedica transmiterea bolii.

„Aș vrea să vă spun că, acum, nu este cazul de alte măsuri restrictive.

Acestre măsuri n-o să prevină transmiterea, o să o întârzie. E bine că știm, putem să ne pregătim. Când se pune probleme unei emergențe, atunci măsurile vor fi adaptate.

Electrica Furnizare Discount

Acum, pentru o săptămână, nu știu dacă se vor lua alte măsuri. Lumea trebuie să renunțe la călătoriile în zonele de risc. Pun probleme serioase la intrarea în țară”, a spus Alexandru Rafila.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare