Rămâi conectat

Actualitate

SNSPA cere Curții Constituționale anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, după declasificarea documentelor din CSAT

Bera Larisa

Publicat

în

SNSPA cere Curții Constituționale anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, după declasificarea documentelor din CSAT

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) cere Curții Constituționale anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Este a doua sesizare de acest fel, după cea formulată de publicația „Calea europeană”.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis a desecretizat și publicat documentele despre campania lui Călin Georgescu, din CSAT. Rețea de 25.000 de conturi pe TikTok

Nu este clar temeiul legal al acestor sesizări, din moment ce legea nu prevede posibilitatea anulării primului tur în această fază a procesului electoral.

Ce spune legea

Potrivit Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, un asemenea demers nu are șanse de reușită pentru că este și tardivă, și făcută de o persoană fără calitate.

Potrivit art. 52 alin. (1) „Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.”

Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării.

Mai mult, alegerile au fost deja validate de CCR, iar împotriva hotărârii de validare nu există cale de atac.

Documente desecretizate

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT. SRI arată în document că au fost obţinute date care au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral, dar şi exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creşterea în ritm accelerat a popularităţii lui Călin Georgescu. SIE arată că România este o ţintă pentru acţiuni hibride ruse, inclusiv atacuri cibernetice şi scurgeri de informaţii şi sabotaje.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pe ce dată se dau pensiile în aprilie 2025 prin Poștă și când se bagă banii pe card

Lucian Daramus

Publicat

în

Pe ce dată se dau pensiile în aprilie 2025 prin Poștă și când se bagă banii pe card În România, aproape cinci milioane de pensionari își așteaptă lunar pensiile, iar autoritățile ajustează periodic procedurile pentru a asigura o distribuție eficientă și punctuală. În mod normal, plățile sunt efectuate între 1 și 13 aprilie, însă în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea