Situație paradoxală în România: Pesta porcină ieftinește carnea de porc la poarta fermei, dar românii o cumpără mai scumpă din magazine

Carnea de porc la poarta fermei s-a ieftinit, în medie, cu 17% doar în ultima lună din cauza epidemia de pestă porcină care a cuprins în ultimele luni România și care îi lasă pe fermierii autohtoni la mâna abatoarelor, care le impun să scadă prețurile, amenințând că în caz contrar apelează la importuri. Scăderea nu se regăsește și la rafturile magazinelor, pentru că nici procesatorii și nici retailerii nu sunt dispuși să renunțe la prețuri, ba dimpotrivă, oferta mai mică de pe piață va conduce la importuri mai mari și, implicit, la scumpiri.

Această situație, explică președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, Ioan Ladoși, influențează prețul cărnii de porc în piață, având un efect negativ asupra acestuia, mai ales pentru cei care au ferme în zonele aflate sub supraveghere și în județele care sunt considerate contaminate.

El arată că numărul de focare de pestă porcină crește vertiginos de la o săptămână la alta și că, potrivit autorităților, s-ar fi depășit deja 712 focare, număr dublu față de acum o lună.

ELIT

Această situație, adaugă reprezentantul asociației, influențează prețul cărnii de porc în piață, având un efect negativ asupra acestuia, mai ales pentru cei care au ferme în zonele aflate sub supraveghere și în județele care sunt considerate contaminate. „Ei se află absolut la discreția abatoarelor, care le spun: Eu atâta îți dau, dacă vrei, bine, dacă nu, du-te unde vrei”. Numai că n-ai cum să te duci unde vrei, pentru că nu te lasă în aceste condiții să transporți carne de porc dintr-un județ în altul. Ești captiv acolo”, explică Ladoși.

Din datele asociației, doar în ultima lună prețul cărnii de porc a coborât de la 5,6 lei pe kilogram în viu la 4,6-4,8 lei, ceea ce înseamnă o scădere de 17%. Potrivit lui Ladoși, asta nu înseamnă că aceste scăderi de prețuri se regăsesc și pe rafturile magazinelor alimentare. „Nici procesatorii și nici lanțurile de retail nu ieftinesc carnea de porc. Este o oportunitate cinică pe care o exploatează”, explică acesta.

Mai mult decât atât, deși mai ieftină la porta fermei, carnea de porc începe să se scumpească pe rafturile magazinelor. România importă în mod curent pentru procesare 60% din necesarul de carne de porc, iar ponderea a crescut în ultima perioadă.

Mihail David - 2020

La începutul lunii, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunța că există 547 de focare în 98 de localități, în creștere față de ultimul bilanț. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social.

Sursa: capital.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...