Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Situație ÎNGRIJORĂTOARE la secțiile ATI din România: În Alba rata de mortalitate este de 85% la pacienții cu ventilație mecanică invazivă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În secțiile de terapie intensivă din spitalele din România se înregistrează un grad foarte ridicat de mortalitate în rândul pacienților care ajung la ATI și au nevoie de respirație asistată mecanic. Spre exemplu, la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, 42 din cei 49 de pacienți care au avut nevoie de ventilație mecanică invazivă au decedat.

În România, şansele de supravieţuire în cazul pacienţilor intubaţi invaziv sunt foarte mici. Potrivit unui raport către Minsterul Sănătăţii şi devenit public, la Spitalul de Pnaumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti, unde, conform datelor oficiale, din cei 42 din 44 de pacienţi care au necesitat ventilaţie mecanică invazivă, prin intubare, 42 au decedat. Reprezentanţii spitalului au transmis atunci că rata uriaşă de mortalitate ţine de faptul că foarte mulţi pacienţi se prezintă la spital atunci când se află deja într-o stare foarte gravă, iar dintre ei foarte mulţi sunt vârstnici cu comorbidităţi, informează Adevărul.

La polul pare să fie Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj. Aici, spitalul raporta la un moment dat, în noiembrie, că din 86 de pacienţi intubaţi au supravieţuit 23, cea mai bună performanţă înregistrată de o unitate spitalicească din România şi apropiată de cea din Occident.

Răzvan Cherecheş, profesor universitar în Statele Unite ale Americii la Iowa University şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai susține că marea problemă este că nu se respectă protocoalele și mai ales faptul că se schimbă regulile de la un spital la altul.

„La noi mortalitatea e mai mare pentru că sistemul, pentru că există multe infecţii nosocomiale, pentru că intubarea pacienţilor atrage după sine infecţii nosocomiale şi acolo depinde de proceduri şi de o mulţime de alţi factori. În România variază chiar de la un spital la altul. Centrele universitare tind să aibă rezultate mai bine, dar ar fi şi culmea să fie altfel. Dacă ar fi un epidemiolog bun în fiecare dintre locaţii care să insiste pe protocoale, standard de igienă, asta ar face diferenţa. Noi de asta avem probleme pentru că protocoalele nu sunt respectate pe literă de lege”, spune Cherecheş.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea