Rămâi conectat

Actualitate

Sistem de achiziţii simplificat pentru proiectele finanţate prin PNDR 2014-2020

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sistem de achiziţii simplificat pentru  proiectele finanţate prin PNDR 2014-2020

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a obținut în discuțiile avute cu experții Comisiei Europene implementarea unei simplificări majore în ceea ce privește sistemul de achiziții pe care beneficiarii privați trebuie să le facă pentru derularea proiectului. Astfel, pentru finalizarea unei licitații desfășurate prin sistemul on-line al AFIR va fi suficientă existența unei singure oferte conforme.

Citeşte şi: Reguli noi de luni pentru solicitanții de fonduri PNDR 2014-2020. Achizițiile se vor face doar online

Până în acest moment, beneficiarii privați ai PNDR aveau la dispoziție trei modalități de realizare a achizițiilor necesare în proiect: *Utilizarea bazei de date cu prețuri de referință; *Derularea achiziției prin sistemul on-line pus la dispoziție de AFIR; *Derularea achiziției în mod clasic prin utilizarea procedurii specifice cu 3 oferte conforme. Achizițiile au reprezentat pe întreaga perioadă de derulare a PNDR 2007 – 2013 o etapă foarte importantă și delicată. Aici s-au constatat atât cele mai multe probleme și nereguli, dar și cele mai mari întârzieri. Constituirea bazei de date cu prețurile de referință a fost o primă etapă care simplificat enorm procedurile. Cu toate acestea, baza de date este încă în formare și astfel, beneficiarii nu pot găsi toate itemurile de care au nevoie. O altă etapă a constituit-o inițierea sistemului informatic on-line pentru derularea achizițiilor, care a presupus imediat o transparență mult mai mare și o rapiditate crescută etapelor. Facem precizarea că prin procedura on-line beneficiarii trebuiau să obțină minim 2 oferte conforme pentru achiziția derulată. Este important de precizat că dacă bunul/serviciul/lucrarea pentru care se face achiziția nu se regăsește în baza de date cu prețuri, beneficiarul este obligat să deruleze procedurile de achiziții.

Citeşte şi: Sprijin financiar pentru cultivarea plantelor medicinale prin PNDR 2014-2020

Noutatea absolută este aceea că AFIR a finalizat procedura de lucru privind posibilitatea beneficiarilor care derulează achizițiile on-line de a folosi o singură ofertă conformă și nu două ca până în prezent. Această simplificare majoră a fost acceptată de către Comisia Europeană prin faptul că achizițiile se derulează prin sistemul on-line sau utilizând baza de date, astfel transparența și corectitudinea fiind asigurate în mod satisfăcător.

Facem precizarea că această facilitate va fi posibilă doar pentru achizițiile derulate on-line, dar și cu obligativitatea beneficiarului de prezenta două specificații cu aceleași caracteristici tehnice ca oferta conforma primită. De asemenea, dacă în baza de date cu prețuri de referință beneficiarul identifică un produs cu aceleași caracteristici tehnice ca și oferta primită, atunci licitația poate fi finalizată. ”Consider că aplicarea simplificată a procedurilor de achiziții pentru beneficiarii privați reprezintă una dintre cele mai importante realizări din ultima vreme ale Agenției. Acest lucru arată că eforturile noastre de simplificare și debirocratizare sunt reale și încep să-și arate într-adevăr efectele benefice pentru accelerarea absorbției fondurilor europene”, a ținut să precizeze Nicolae POPA, directorul general adjunct al AFIR. ”Această modificare va asigura o rapiditate mult crescută a derulării achizițiilor, dar în același timp și o mult mai mare acuratețe, corectitudine și transparență a acestei proceduri. Astfel, vom încuraja beneficiarii să desfășoare achizițiile prin sistemul informatic, ceea ce le va oferi certitudinea că nu se pot strecura nereguli care să le creeze probele ulterioare.” completează Popa.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații În perioada 23-30 aprilie sunt instituite restricții de circulație pe banda 2 a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între kilometrii 45+500 și 45+800 de metri, calea 2 (sens Turda-Sebeș). Citește și: FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea