Rămâi conectat

Cultură Educație

Şi românii din Canada au sărbătorit Adormirea Maicii Domnului, în Anul  Centenarului Marii Uniri. Sărbătoare în România Mică din Canada

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Şi românii din Canada au sărbătorit Adormirea Maicii Domnului, în Anul  Centenarului Marii Uniri. Sărbătoare în România Mică din Canada. Cu cât mai puternic este promovată cultura unui popor, cu atât mai adânci devin rădăcinile lui!

Am o mare tristețe în suflet. Este o tristețe provocată de o întâmplare neprevăzută în orarul meu zilnic. Nu cunosc motivul, dar în Canada, de obicei medicii , când te programează la vreo investigație medical, întreabă pacientul, dacă îți convine ziua, ora și… Dacă tu, ca pacient nu ești de acord, te poate reprograma peste vreo 3-4 luni, ceea, ce nu e bine. Eu n-am vrut să pățesc așa ceva a doua oară.

Prima dată am dorit cu câteva zile mai târziu să mă programeze, dar…  s-a primit hăt peste 4 luni. De-aceea, când m-au sunat de la medicul de familie, că sunt programat la o investigație serioasă pe data de 19 august, adică peste două zile (m-au sunat pe 16 august), “am înghițit în sec” și am tăcut. Nu eram la curent, că în Canada și duminica se lucrează… nu ca la noi…

Unele investigații necesită o pregătire preliminară, dar și după… sunt unele interdicții, de exemplu, să nu urci la volan. Rezultatul acestei investigații de astăzi m-a bucurat, e în limitele normei, doar, că m-a lipsit de la o mult așteptată întâlnire cu prietenii mei la Câmpul Românesc de la Sărbătoare Hramului Capelei „Adormirea Maicii Domnului”. Această sărbătoare a devenit tradiție pentru românii din ambele Românii, una dintre cele mai importante, care adună sute de români și prieteni de alte etnii…

Și, chiar de n-am fost prezent la sărbătoare, am fost cu sufletul acolo, între prieteni. M-au sunat, s-au interesat, mi-au povestit… Cel mai mult m-a bucurat faptul, că toate manifestările anului 2018, petrecute la Câmpul Românesc anul sunt închinate Centenarului Marii Uniri și, că la ele participă din ce în ce mai mulți basarabeni.

Astăzi m-a sunat și Liliana Ciorescu, regretând, că am lipsit de la eveniment, povestindu-mi cu detalii amănunțite, cum a decurs mersul sărbătorii. Liliana împreună cu soțul Radu, fiica Gloria și fiul Dumitru sunt prezenți la fiecare întrunire a conaționalilor noștri, alături de familia surorii sale Rodica Dvorean, care la fel se regăsesc în mijlocul prietenilor împreună cu soțul Vitalie și cu cei 2 haiduci, Dariu și Ionuț. Lângă dânșii e nelipsită mama lor Elionora Roșca, fostă profesoară de limbă română, promovatoare a valorilor noastre national române, prietenă de mulți ani a familiei noastre. Cu soțul Ion Roșca, originar din Țânțăreni, (Telenești) am fost prieteni și colegi de lucru încă de prin anii ’70 (Dumnezeu să-l odihnească în împărăția sa). Vreau să-i menționez ca patrioți și promovatori ai culturii noastre și pe Alexei și Natalia Sârbu, Cristina Barbăscumpă, Stela și Ghenadie Boghiu. Despre Cristina și Mihăiță Ciobanu, Grigore Zanfir voi scrie un articol aparte, mai târziu.

O descriere minuțioasă a evenimentului o face președintele Asociației Câmpul Românesc din Hamilton, Dumitru Răchitan, care menționează: “Sărbătoarea Hramului Capelei “Adormirea Maici Domnului” este unul din evenimentele, care au intrat déjà în tradiția și obișnuința românilor, care locuiesc în orașele din apropierea Câmpului Romanesc: Toronto, Kitchener, Hamilton, Pickering, Barrie, Oshawa ș.a.”

Capela „Adormirea Maicii Domnului” s-a dovedit a fi mică, neâncăpătoare pentru participanți, ei au înconjurat Capela pentru ca să asculte slujba ținută de preoții pr. dr. Dumitru Ichim și pr. Didel Furtună. Răsunau codrii din jurul Câmpul Românesc, când corul celor de afară a început să cânte în unison cu preoții, care țineau slujba, slăvind Maica Domnului prin cântecele de o frumusețe și o lirică deosebită.

Sutele de români prezenți la sărbătoare s-au bucurat nu numai de o zi plină cu soare și o slujbă religioasă minunată, dar și de bucatele tradiționale pregătite de membrii asociației împreună cu membrii Parorhiei Sf. Maria din Kitchener.

Pentru iubitorii de scăldat a fost pregătit bazinul de înot.

O mare satisfacție cei prezenți au primit de la mesagerii cântecului și dansului românesc. Basarabeanul Grigore Zanfir cu o voce de exceptie și un vast repertoriu a ținut participanții pe ringul de dans toată durata sărbătorii – un artist minunat, un om blând, cu o inimă plină de dor românesc.

Olteanul Alex Pascu a stârnit în sufletele celor prezenți multe amintiri frumoase, plăcute din anii tinereții cu șlagărele mizicii ușoare românești.

Mihăiță, fiul marelui artist basarabean de muzică populară Mihai Ciobanu, un violinist desăvârșit ne-a plimbat prin toate genurile muzicii, de la muzica populară, prin melodia „Ciocârlia” la piese muzicale clasice rare, dificile pentru vioară solo, dar care s-au bucurat de o interpretare superbă a maiestrului.

Cu melodii de suflet şi de joc ne-a încântat clarinetistul Simion Ciobanu, un artist, care a revenit din nou la Câmpul Românesc.

Cu multă căldură a fost primit ansamblul de dansuri „Colina” din Toronto. Cu o energie rar întâlnită la ansamblurile de dansuri „locale”, ei au încântat publicul cu dansurile tradiționale basarabene și cele internationale

Ansamblul „Doina” din Hamilton, care deja are un nume de referință în prezentarea tradițiilor și obiceiurilor românesti, prezent la toate evenimentele organizate de asociația noastră, pe lângă repertoriul variat de dansuri, de data aceasta au venit cu o surpriză: un dans specific aromân, care i-a prins în horă pe toți: și mic, și mare… Muzica si aranjamentul muzical a fost asigurat de Mike Carabas (CMS Global Entertainment)

Acest eveniment a fost mult mai mult decât o sărbătoare, a fost o excursie acasă, în România în care fiecare s-a regasit: în rugăciune, meditatie, în cântece și dansuri, în bucătăria noastră românească, toate îmbinate într-o atmosferă de sărbătoare în mica noastră Românie, după cum a numit academicianul Nicolae Dabija Câmpul Românesc de la Hamilton.

La pregătirea acestei mari sărbători și-au adus aportul în primul rând neobositul președinte al Asociației “Câmpul Românesc” Dumitru Răchitan împreună cu soția Emilia; membrii Parorhiei “Sf. Maria” din Kitchener, patronată de părintele Didel Furtună și membrii Asociației “Câmpul Românesc” ca Gheorghe Dragomiras, Liviu Cananau, Mihai Carali , Ion Tudor, Emil si Viorica Popa ,Liliana Tudor, Carmen Belu, Elena Abagiu, cât și membrii Asociației Câmpul Românesc Doina si George Popa, Anca si Aurica Olteanu, Liviu Dragus, Crenguța si Petre Dalea, Nela Cornea, Alex si Olivia Colceriu, Mihaela Moisin, Florin Săndulescu.

Comitetul de organizare al Asociației Câmpul Românesc din Hamilton mulțumește tutror participanților la această minunată sărbătoare, asteaptându-vă și la următoarele evenimente organizate pe viitor.

Iacob Cazacu-Istrati


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea