Cultură Educație
Şi românii din Canada au sărbătorit Adormirea Maicii Domnului, în Anul Centenarului Marii Uniri. Sărbătoare în România Mică din Canada
Şi românii din Canada au sărbătorit Adormirea Maicii Domnului, în Anul Centenarului Marii Uniri. Sărbătoare în România Mică din Canada. Cu cât mai puternic este promovată cultura unui popor, cu atât mai adânci devin rădăcinile lui!
Am o mare tristețe în suflet. Este o tristețe provocată de o întâmplare neprevăzută în orarul meu zilnic. Nu cunosc motivul, dar în Canada, de obicei medicii , când te programează la vreo investigație medical, întreabă pacientul, dacă îți convine ziua, ora și… Dacă tu, ca pacient nu ești de acord, te poate reprograma peste vreo 3-4 luni, ceea, ce nu e bine. Eu n-am vrut să pățesc așa ceva a doua oară.
Prima dată am dorit cu câteva zile mai târziu să mă programeze, dar… s-a primit hăt peste 4 luni. De-aceea, când m-au sunat de la medicul de familie, că sunt programat la o investigație serioasă pe data de 19 august, adică peste două zile (m-au sunat pe 16 august), “am înghițit în sec” și am tăcut. Nu eram la curent, că în Canada și duminica se lucrează… nu ca la noi…
Unele investigații necesită o pregătire preliminară, dar și după… sunt unele interdicții, de exemplu, să nu urci la volan. Rezultatul acestei investigații de astăzi m-a bucurat, e în limitele normei, doar, că m-a lipsit de la o mult așteptată întâlnire cu prietenii mei la Câmpul Românesc de la Sărbătoare Hramului Capelei „Adormirea Maicii Domnului”. Această sărbătoare a devenit tradiție pentru românii din ambele Românii, una dintre cele mai importante, care adună sute de români și prieteni de alte etnii…
Și, chiar de n-am fost prezent la sărbătoare, am fost cu sufletul acolo, între prieteni. M-au sunat, s-au interesat, mi-au povestit… Cel mai mult m-a bucurat faptul, că toate manifestările anului 2018, petrecute la Câmpul Românesc anul sunt închinate Centenarului Marii Uniri și, că la ele participă din ce în ce mai mulți basarabeni.
Astăzi m-a sunat și Liliana Ciorescu, regretând, că am lipsit de la eveniment, povestindu-mi cu detalii amănunțite, cum a decurs mersul sărbătorii. Liliana împreună cu soțul Radu, fiica Gloria și fiul Dumitru sunt prezenți la fiecare întrunire a conaționalilor noștri, alături de familia surorii sale Rodica Dvorean, care la fel se regăsesc în mijlocul prietenilor împreună cu soțul Vitalie și cu cei 2 haiduci, Dariu și Ionuț. Lângă dânșii e nelipsită mama lor Elionora Roșca, fostă profesoară de limbă română, promovatoare a valorilor noastre national române, prietenă de mulți ani a familiei noastre. Cu soțul Ion Roșca, originar din Țânțăreni, (Telenești) am fost prieteni și colegi de lucru încă de prin anii ’70 (Dumnezeu să-l odihnească în împărăția sa). Vreau să-i menționez ca patrioți și promovatori ai culturii noastre și pe Alexei și Natalia Sârbu, Cristina Barbăscumpă, Stela și Ghenadie Boghiu. Despre Cristina și Mihăiță Ciobanu, Grigore Zanfir voi scrie un articol aparte, mai târziu.
O descriere minuțioasă a evenimentului o face președintele Asociației Câmpul Românesc din Hamilton, Dumitru Răchitan, care menționează: “Sărbătoarea Hramului Capelei “Adormirea Maici Domnului” este unul din evenimentele, care au intrat déjà în tradiția și obișnuința românilor, care locuiesc în orașele din apropierea Câmpului Romanesc: Toronto, Kitchener, Hamilton, Pickering, Barrie, Oshawa ș.a.”
Capela „Adormirea Maicii Domnului” s-a dovedit a fi mică, neâncăpătoare pentru participanți, ei au înconjurat Capela pentru ca să asculte slujba ținută de preoții pr. dr. Dumitru Ichim și pr. Didel Furtună. Răsunau codrii din jurul Câmpul Românesc, când corul celor de afară a început să cânte în unison cu preoții, care țineau slujba, slăvind Maica Domnului prin cântecele de o frumusețe și o lirică deosebită.
Sutele de români prezenți la sărbătoare s-au bucurat nu numai de o zi plină cu soare și o slujbă religioasă minunată, dar și de bucatele tradiționale pregătite de membrii asociației împreună cu membrii Parorhiei Sf. Maria din Kitchener.
Pentru iubitorii de scăldat a fost pregătit bazinul de înot.
O mare satisfacție cei prezenți au primit de la mesagerii cântecului și dansului românesc. Basarabeanul Grigore Zanfir cu o voce de exceptie și un vast repertoriu a ținut participanții pe ringul de dans toată durata sărbătorii – un artist minunat, un om blând, cu o inimă plină de dor românesc.
Olteanul Alex Pascu a stârnit în sufletele celor prezenți multe amintiri frumoase, plăcute din anii tinereții cu șlagărele mizicii ușoare românești.
Mihăiță, fiul marelui artist basarabean de muzică populară Mihai Ciobanu, un violinist desăvârșit ne-a plimbat prin toate genurile muzicii, de la muzica populară, prin melodia „Ciocârlia” la piese muzicale clasice rare, dificile pentru vioară solo, dar care s-au bucurat de o interpretare superbă a maiestrului.
Cu melodii de suflet şi de joc ne-a încântat clarinetistul Simion Ciobanu, un artist, care a revenit din nou la Câmpul Românesc.
Cu multă căldură a fost primit ansamblul de dansuri „Colina” din Toronto. Cu o energie rar întâlnită la ansamblurile de dansuri „locale”, ei au încântat publicul cu dansurile tradiționale basarabene și cele internationale
Ansamblul „Doina” din Hamilton, care deja are un nume de referință în prezentarea tradițiilor și obiceiurilor românesti, prezent la toate evenimentele organizate de asociația noastră, pe lângă repertoriul variat de dansuri, de data aceasta au venit cu o surpriză: un dans specific aromân, care i-a prins în horă pe toți: și mic, și mare… Muzica si aranjamentul muzical a fost asigurat de Mike Carabas (CMS Global Entertainment)
Acest eveniment a fost mult mai mult decât o sărbătoare, a fost o excursie acasă, în România în care fiecare s-a regasit: în rugăciune, meditatie, în cântece și dansuri, în bucătăria noastră românească, toate îmbinate într-o atmosferă de sărbătoare în mica noastră Românie, după cum a numit academicianul Nicolae Dabija Câmpul Românesc de la Hamilton.
La pregătirea acestei mari sărbători și-au adus aportul în primul rând neobositul președinte al Asociației “Câmpul Românesc” Dumitru Răchitan împreună cu soția Emilia; membrii Parorhiei “Sf. Maria” din Kitchener, patronată de părintele Didel Furtună și membrii Asociației “Câmpul Românesc” ca Gheorghe Dragomiras, Liviu Cananau, Mihai Carali , Ion Tudor, Emil si Viorica Popa ,Liliana Tudor, Carmen Belu, Elena Abagiu, cât și membrii Asociației Câmpul Românesc Doina si George Popa, Anca si Aurica Olteanu, Liviu Dragus, Crenguța si Petre Dalea, Nela Cornea, Alex si Olivia Colceriu, Mihaela Moisin, Florin Săndulescu.
Comitetul de organizare al Asociației Câmpul Românesc din Hamilton mulțumește tutror participanților la această minunată sărbătoare, asteaptându-vă și la următoarele evenimente organizate pe viitor.
Iacob Cazacu-Istrati
Cultură Educație
La LPS Alba Iulia, vineri, Târg școlar de Crăciun | Tombolă cu premii de la Feli Donose, Nicolae Stanciu și Andreea Fleșer
Vineri, 16 decembrie, între orele 12.00-18.00, la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, va avea loc Târgul şcolar de Crăciun, organizat de către elevii și profesorii instituției, pentru strângerea de fonduri în vederea realizării unui teren de sport acoperit.
Fiecare clasă de gimnaziu și liceu va avea un stand de prezentare a produselor realizate de elevi și expuse pentru vânzare, se va organiza și o tombolă și un concert de colinde. Se vor premia cel mai bine organizat stand, cea mai frumoasă clasă de ciclu primar și clasa cu cea mai bună vânzare. În cadrul tombolei printre premiile speciale sunt 3 cadouri de la cântăreața Feli Donose (din Sebeș), un tricou al echipei naționale de fotbal a României, purtat de căpitanul primei reprezentative Nicolae Stanciu, două maieuri de baschet de la Andreea Fleșer, ultimii doi foști elevi ai LPS Alba Iulia, plus alte 100 de cadouri speciale. Biletele pentru tombolă pot fi achiziționate între orele 12.00-13.00, iar extragerea câștigătorilor va fi la ora 14.00.
“Iubesc acest liceu, iubesc profesorii care mi-au predat și care m-au ajutat-modelat să pot ajunge un om educat în primul rând și pe urmă un sportiv de performanță disciplinat și cu un caracter puternic. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au lucrat în acest liceu și celor care încă activează acolo pentru profesionalismul de care dau dovadă, pentru căldura și modul în care tratează și lucrează cu elevii, pentru faptul că te ajută să îți urmezi visul și cel mai important pentru faptul că acest liceu a dat și dă în continuare sportivi de performață pentru orașul și țara noastră”, a transmis Nicolae Stanciu (China, Wuhan Three Towns), completat de baschetbalista Andreea Fleșer (FCC Baschet Arad): “Am fost elevă și sportivă la Liceul cu Program Sportiv Alba, liceul mi-a rămas drag în suflet, deoarece a fost locul ce m-a ajutat să devin ceea ce sunt astăzi și anume o sportivă de performanță, având o viață sănătoasă și bine organizată”.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire: Zi aducătoare de veste minunată în care oamenii nu au voie să se certe. Credincioșii au dezlegare la pește
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
25 martie: Creştinii sărbătoresc Buna Vestire sau Blagoveştenia. Tradiţii şi obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
25 martie: Ziua naţională a pădurilor: De la dezastre naturale la defrișări, aceste importante resurse au nevoie de ajutorul nostru
-
Sportacum 7 ore
FOTO: Colegiul Național “Inochentie Micu Clain” Blaj, calificat la faza pe țară la ONSS volei feminin licee
-
Curier Județeanacum 11 ore
O cetate dacică din Alba, una dintre cele mai vechi din spațiul intercarpatic va fi redată circuitului turistic. Cum o numea Ptolemeu
-
Ştirea zileiacum 9 ore
Patrulaterul aurifer din Apuseni o adevărată „bonanza”: Cel mai mare zăcământ de metale prețioase din Europa. Tone de aur scoase în 80 de ani