Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Cu toate că şi-au trăit traiul acum 2000 de ani, interesul faţă de apostolatul Sfinţilor Petru şi Pavel, n-a încetat să crească nici un moment. Acest interes a fost stârnit de volumul şi calitatea misiunii desfăşurate într-un context istoric extrem de ostil creştinismului primar.
A încerca să dărâmi de pe socluri statuile unor idoli cu rădăcinile adânc înfipte în conştiinţa unui imperiu quasi-păgân, idoli susţinuţi de însăşi tronurile împărăteşti, nu poate fi etichetat decât un act de mare curaj al unor nebuni pentru Hristos. Şi creştinismul, în ciuda prigoanelor nesfârşite la care era expus, n-a dus lipsa unor astfel de cutezători, care şi-au slujit crezul şi cauza, uneori chiar cu sacrificiul vieţii. De cea mai mare notorietate, din întreg soborul apostolesc, sunt Sfinţii Petru şi Pavel, cărora biserica le-a rânduit o dată comună de prăznuire, la 29 iunie, zi în care osteneala depusă în slujirea lui Hristos, a fost din belşug răsplătită cu cununa de martiri pentru credinţă.
Raza de activitate a Sfântului Apostol Petru era cuprinsă în perimetrul ţării Sfinte. Acest fapt nu constituia un avantaj pentru verhovnicul apostolilor, întrucât suverana stăpânire romană exercita aici o şi mai stăruitoare râvnă pentru stârpirea creştinilor. S-a întâmplat, ca pe lângă numărul mare de credincioşi, un ofiţer roman, centurionul Cornelie din Cezareea Palestinei, capitala politică a ţării să fie atras la noua religie. Aflând că Petru se afla în Iope, l-a chemat ca să-l boteze. Prin această convertire, a cuiva din structurile puterii păgâne, se lărgea raza de cuprindere asupra tuturor neamurilor şi religiilor în sânul bisericii creştine, nu prin ritualul tăierii împrejur sau a circumciziunii, ci direct prin taina sfântului botez. Spre sfârşitul domniei lui Nero, Sfântul Petru a fost întemniţat pentru a doua oară în închisoarea mamertină de lângă Capitoliu. Fiind condamnat la moarte prin răstignire, a cerut să fie crucificat cu capul în jos, socotind că răstignirea cu capul în sus ar fi o impietate faţă de răstignirea Domnului şi totodată o onoare nemeritată pentru el, care în clipele de mare suferinţă ale lui Hristos, de trei ori s-a lepădat spunând că nu-l cunoaşte.
Spre deosebire de majoritatea apostolilor, care erau oameni simpli, fără pregătire cărturărească, Sf. Pavel şi-a petrecut cei mai frumoşi ani ai vieţii sub cupola înaltelor şcoli rabinice. Din tinereţele sale, Saul (viitorul Pavel), frecventa vestita şcoală rabinică a învăţatului Gamaliel din Ierusalim, neîntrecut dascăl al vremii. Luminat de lecţiile acestui rabin ilustru, Pavel a devenit la rândul său o figură de notorietate în peisajul cultural al vremii (sec. I). Biografii săi îl definesc drept „un om superior, rar, un geniu religios, gânditor adânc şi vorbitor îndemânatic, un foarte bun psiholog, cu un spirit de observaţie ascuţit…, cu un sentiment religios excepţional de cald şi puternic, cu un simţ moral foarte fin, energic, însufleţit, sever, bun…”. După terminarea studiilor a fost o vreme rabin în Tars. Calea Damascului va deveni teatrul celei mai spectaculoase convertiri din istoria creştinismului. Aici, păgânul Saul leapădă vechile năravuri deprinse în şcolile păgâne, devenind cel mai statornic şi productiv apostol al lui Hristos pe care-L va sluji ca nimeni altul până la ultima suflare a vieţii sale, fapt întâmplat după tradiţie în aceeaşi zi de 29 iunie, anul 67, când a fost răstignit şi Sfântul Petru. Apostolul neamurilor, Sfântul Pavel a fost îngropat pe Via Ostia din Roma, vestita cetate a cezarilor, loc spre care, de aproape 2000 de ani, pelerini de pretutindeni bătătoresc caldarâmul pentru a se închina la sfântul său mormânt.
Preot dr. Petru PINCA, Blaj


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

Ziarul Unirea

Publicat

în

Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – Program: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

În perioada 12-15 august 2022, va avea loc în Cetatea Alba Carolina, cea de-a noua ediție a Festivalului Roman Apulum. Spectacolele puse în scenă au scopul de a aduce în faţa publicului realitatea vieţii de acum două mii de ani, din vremea lui Decebal şi Traian.

Pe parcursul festivalului, vor avea loc demonstrații militare, lupte între daci și romani, încleștări între gladiatori, parade de noapte cu torte, târguri de sclavi, dansuri de inspirație antică.

VINERI 12 AUGUST

Elit - Gustul Desăvârșit

16.00 – Expoziție: De la artefactul istoric la reenactmentul istoric
Muzeul National al Unirii Alba Iulia16.30 – Prezentare de carte – Dott. Giorgio Franchetti (Società Italiana di Storia della Medicina) – A tavola con gli antichi romani. Storia, aneddoti e tante ricette per scoprire come manqiavano i nostri antenati culturali/ La masă cu vechii romani. Istorie, anecdote și multe rețete pentru a descoperi cum mâncau strămoșii noștri
Autori: Giorgio Franchetti și Cristina Conte.
Muzeul Principia

17.00 – Conferință științifica.
Prezentări:
– Dott. Giorgio Franchetti (Società Italiana di Storia della Medicina) La Fiqura del Medico Romano. Aspetti sociali, evidenze epigrafiche e discussione dele strumentario/ Figura doctorului roman. Aspecte sociale, dovezi epigrafice și discuții asupra instrumentelor
Muzeul Principia

20.00 – Lansare de carte. Volumul I, Eclipsă totală din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună,
autor Măcinic Darius/ Dareos – Ludus Apulensis
Ambient muzical: Laura Orian
Cafeneaua Frammʼs

SÂMBĂTĂ 13 AUGUST

11.00 – 11.20 Ceremonia oficială de deschidere a festivalului
Esplanada Catedralei Romano Catolice

11.20 – 11.30 Parada legionarilor romani și a războinicilor daci
Esplanada Catedralei Romano Catolice și Strada Mihai Viteazul

11.30 – 21.00 Tabăra antică-ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antica, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

12.00 – 13.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

18.30 – 20.00 – Prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante: Tomis (Constanta); Historia Renascita (Pitesti); Veteres Milites (Sibiu); Omnis Barbaria (Baia Mare); Terra Dacia Aeterna (Cluj-Napoca); Legio I Italica (Svishtov, Bulgaria); Dacii Petrodavei (Piatra Neamț), Garda Apulum (Alba Iulia)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.00 – 20.45 – Dansuri antice – Magna Nemesis, Venatrix și Nimfele Daciei
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.45 – 21.45 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus și Ludus Apulensis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

21.45-22.00 – Parada cu torțe
Strada Mihai Viteazul

DUMINICĂ 14 AUGUST

10.30 – 18.00 Tabăra antică – ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antică, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

11.00 – 12.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

11.30-12.30 – Competiție sportivă/pentatlon antic
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

18.30 – 19.00 Târg de sclavi
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

19.00-19.30 – Demonstrații comune de tehnică militară ale trupelor participante: Legiunile romane • Războinicii barbari
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

19.30-20.00 – Mare confruntare
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

LUNI 15 AUGUST

12.00 – Ceremonialul de închidere a festivalului.
Parada trupelor
Esplanada Catedralei Romano-Catolice și Strada Mihai Viteazul


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la o locuință din Arieșeni: Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| INCENDIU la o locuință din Arieșeni: Intervin pompierii cu trei autospeciale

Un incendiu a izbucnit astăzi, 11 august, la o locuință din Arieșeni.

Stația de pompieri Câmpeni în cooperare cu SVSU Arieseni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu în com. Arieșeni.

Elit - Gustul Desăvârșit

La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu ardere generalizată la o locuință.

La momentul de față incendiul este lichidat. Se lucrează pentru înlăturarea efectelor negative produse de acesta.

A ars o casă de locuit pe aproximativ 200mp.

Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca scurtcircuit electric.

Din fericire nu au fost înregistrate victime.

În cadrul intervenției au fost alocate doua autospeciale pentru stingere cu apă și spumă, o autoutilitară de primă intervenție și comandă, un echipaj pentru prim ajutor și o autospecială pentru stingere cu apă și spumă din partea SVSU Arieșeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| APEL UMANITAR pentru o familie din Apuseni, după ce un incendiu le-a mistuit agoniseala de o viață

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| APEL UMANITAR pentru o familie din Apuseni, după ce un incendiu le-a mistuit agoniseala de o viață

O familie din Arieșeni a rămas, în doar câteva clipe, fără agoniseala de o viață, după ce un incendiu le-a distrus casa.

„În această dimineață în comuna noastră s-a întâmplat o mare nenorocire, în urma unui incendiu o familie și-a pierdut agoniseala de o viață. Este vorba de familia lui Bîte Cornel, epitropul de la biserică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Fac apel pe această cale la cei care vor să sprijine financiar familia care a rămas fără adăpost.

Cont RO52BTRLRONCRT0495934501 sau direct la Cornel. Dacă cineva dorește să sprijine cu materiale de construcții este foarte bine. Mulțumesc, doamne ajută!”, a transmis Gheorghe Pantea, primarul comunei Arieșeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea