Rămâi conectat

Curier Județean

Sfânta Maria Mică – Nașterea Maicii Domnului, prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc

Publicat

în

Nașterea Maicii Domnului, denumită și Sfânta Maria Mică este prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc, fiind prăznuită în data de 8 septembrie. În tradiția populară sărbătorea este cunoscută ca o zi în care sunt ascultate rugăciunile femeilor care vor să aibă copii.  

Părinții Fecioarei Maria – Ioachim si Ana

Tatăl Fecioarei Maria se numea Ioachim si era din seminția lui Iuda. Soția lui Ioachim se numea Ana si era fiica preotului Matthan. Astfel, tatăl Fecioarei Maria era un urmaș al regelui David, iar mama, o descendenta din familia preoțeasca a lui Aaron, împlinind-se prin aceasta proorocia ca Mesia va avea o dubla descendenta: împărăteasca si preoțeasca.

Elit - Gustul Desăvârșit

Arhanghelul Gavriil aduce vestea cea buna

Pentru ca nu aveau copii, Ioachim si Ana au început sa fie ironizați si batjocoriți de oameni. Lipsa copiilor era considerata un blestem din partea lui Dumnezeu. Si totuși, Ioachim si Ana nu s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, nici nu au renunțat la viată lor virtuoasa, rugând-se in continuare cu lacrimi si nădăjduind in bunătatea lui Dumnezeu. Tradiția spune ca in al cincizecilea an al căsătoriei lor Marele Preot de la Templu a refuzat in public jertfa lor, numindu-i blestemați.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria • Felicitări de Sfânta Maria Mică • Urări de Sfânta Marie Mică • SMS-uri de felicitare de Sfânta Maria

Întristați, cei doi părinți s-au îndreptat spre casa lor din Seforis si au hotărât sa se retragă fiecare pentru post si rugăciune. Ioachim a zis către soția sa Ana: „Pe mine nu mă îndeamnă inima sa mai intru in casa mea, caci noi suntem urgisiți de Dumnezeu. Iată eu mă duc la munte si acolo voi posti si mă voi ruga lui Dumnezeu, doar se va milostivi si ne va da noua un copil”. Iar Ana a început sa se roage lui Dumnezeu cu durere si cu multe lacrimi, zicând: „Doamne, Atottiitorule, Cela ce numai cu cuvântul ai făcut cerul si pământul si toate cate se vad; Cela ce ai zis fapturilor Tale sa trăiască si sa se înmulțească; Cela ce ai binecuvântat pe Sarra, femeia lui Avraam si a născut pe Isaac la bătrânețe si ai dăruit Anei fiu, de a născut pe Samuel proorocul, da-mi si mie roada pântecelui meu si nu lasă sa fiu de ocara intre oameni, ca de voi naște fiu, sau fiica, li voi închina Ție cu toata inima si-l voi da sa slujească in biserica slavei Tale” (I Regi 1, 11).

Ingerul Gavriil se va arata fiecaruia, spunandu-le ca rugaciunea lor nu a fost trecuta cu vederea si ca Dumnezeu le va trimite binecuvantarea Sa. Tot el le-a vestit ca acest prunc se va umple de Duh Sfant din pantecele mamei sale si ca va fi un vas ales lui Dumnezeu. (Luca 1, 4-23).

Praznicul liturgic al Nasterii Maicii Domnului

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului exista si la copții egipteni si la iacobitii sirieni separați de Biserica Ortodoxa după Sinodul al patrulea ecumenic. Având in vedere ca aceștia n-au împrumutat mai nimic de la ortodocși după despărțirea lor de Biserica Ecumenica, înseamnă ca sărbătoarea respectiva era deja in uz si la ei înainte de aceasta despărțire. Deci,  începutul ei trebuie pus intre Sinodul III ecumenic (431) si Sinodul IV ecumenic (451).

Citește și: nume derivate de la Maria sărbătorite de Sfânta Maria

In Apus, sărbătoarea este adoptata in timpul papei Serghie I (687-701). In sec. al VI-lea, Sf. Roman Melodul a compus Condacul si Icosul acestui praznic, iar in sec al VIII-lea, Sf. Ioan Damaschin a alcătuit Canonul ce se cânta la slujba Utreniei. Data de 8 septembrie aleasa pentru prăznuire reprezintă ziua sfințirii unei biserici dedicate Fecioarei Maria, construita la Ierusalim de către împărăteasa Eudoxia la inceputul sec. al V-lea.

Maica Domnului in Calendarul popular

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vara si toamna. Bătrânii spun ca in aceasta zi rândunelele pleacă spre zonele calde, insectele încep sa se ascundă in pământ, iar frigul își face simțita prezenta. De aici si spusa: „O trecut Santamarie, leapada si palarie!” Este vremea in care se desfasoara diferite targuri si iarmaroace. Din aceasta zi se incep unele activitati practice specifice: culegerea unor fructe si plante medicinale, batutul nucilor, recoltarea ogoarelor, culesul viilor, semanatul cerealelor de toamna.

Citește și: Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie? Se spune sau nu ”La mulți ani” de Adormiea Maicii Domnului?

Fecioara Maria este cea mai îndrăgita divinitate feminina a Panteonului romanesc, invocata si astăzi de fete pentru grăbirea căsătoriei, de femei pentru ușurarea nașterii, de păgubiți pentru prinderea hoților, de descântătoare pentru vindecarea bolilor etc. Ea are trăsăturile Născătoarei, a Marii Zeițe neolitice, invocata in momentele de grea cumpăna ale omului. In basme ajuta eroinele sa iasă din impas, dar le pedepsește cu asprime când ii încalcă ordinele, vindeca boli grele, reda vederea fiicei orbite de mama vitrega, înzestrează fecioara vrednica si ascultătoare si o căsătorește cu fiul de împărat etc. In unele tradiții Maica Domnului, adesea identificata cu astrul nopții, Luna, sau cu Pământul, se roagă de Dumnezeu sa nu prăpădească lumea, sa nu izgonească vanturile cu avantajele pe care le aduc acestea oamenilor.

Sursa crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Dosar penal pentru un bărbat din Alba după ce și-a amenințat mama și a distrus o ușă: Polițiștii au emis și un ordin de protecție

Publicat

în

Dosar penal pentru un bărbat din Alba după ce și-a amenințat mama și a distrus o ușă: Polițiștii au emis și un ordin de protecție

La data de 08 august 2022, în jurul orei 23,00, în urma unui apel prin 112, polițiștii din Alba Iulia au intervenit la o locuință din municipiu, de unde o femeie a reclamat faptul că fiul său are un comportament violent.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că bărbatul, în vârstă de 50 de ani, și-ar fi amenințat mama și ar fi distrus geamurile unei uși din locuință.

Polițiștii au emis, față de acesta, ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile, prin care i-au interzis să se apropie de mama sa și au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și distrugere.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

18 – 21 AUGUST 2022| Zilele municipiului Sebeș. Lou Bega, Sasha Lopez, Manuel Riva, Krypton, Radu Pietreanu și Nicolae Furdui Iancu, printre cei care vor întreține atmosfera

Publicat

în

18 – 21 AUGUST 2022, Zilele orașului Sebeș. Vor fi prezenți la Zielele Sebeșului: Lou Bega, Sasha Lopez, Manuel Riva, Krypton, Radu Pietreanu și Nicolae Furdui Iancu, printre cei care vor întreține atmosfera

Între 18 și 21 august 2022, toți locuitorii Sebeșului și oaspeții orașului sunt invitați să participe la sărbătoarea verii: „Zilele Municipiului Sebeș”! Parcul Arini va găzdui majoritatea spectacolelor, iar Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor, spunând povestea frumoasă a acestor locuri.

Deschiderea oficială a evenimentelor va avea loc vineri, 19 august, începând cu ora 11.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, atunci când vor fi primite delegațiile din țară și din străinătate, vor fi premiate persoane din viața de zi cu zi a urbei, copiii și tinerii Sebeșului care au excelat în diverse domenii – educație, artă și voluntariat.

Atmosfera de sărbătoare este redată pe note muzicale de cei mai mici artiști, participanți la Concursul național de muzică ușoară și folk – „Universul Copilăriei”, pe care municipiul Sebeș are plăcerea să îl organizeze, în parteneriat cu Clubul Copiilor Sebeș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Competiția este structurată pe două secțiuni: muzică ușoară și folk, jurizarea fiind asigurată de reprezentanți ai vieții culturale și ai mass-mediei naționale și de muzicieni. În cadrul concursului se acordă peste 40 de premii, categoriile de vârstă fiind 5 – 8 ani, 9 – 12 ani, 13 – 15 ani și 16 – 19 ani, pentru interpretări solo și de grup, respectiv muzică ușoară și folk. Regulamentul este avizat de Inspectoratul Școlar Județean Alba, iar concursul, aflat la cea de-a VIII-a ediție, este cuprins în calendarul Ministerului Educației Naționale. În mod tradițional, partener al concursului este Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș. S-au înscris circa 100 de copii din întreaga țară.

Nu vor lipsi nici copiii și tinerii Sebeșului care activează în diverse proiecte culturale susținute de municipalitate: Școala de muzică „DoReMi” și Grupul vocal „Felician Fărcașiu”, Trupele de teatru „Gepetto” și „Pied Piper”, Clubul Fantasy Dance, Trupa de dansuri săsești și Ordinul Scutierilor de Mühlbach.

Artiștii locali și invitații de renume vor urca pe scena din Parcul Arini pentru a oferi publicului cea mai reușită petrecere a verii. Lou Bega este primul solist internațional invitat la acest gen de evenimente la Sebeș, aducând cu el ritmurile de „mambo no. 5″, care l-au făcut inconfundabil. Cu un bilanț de 60 de ani de activitate, trupa Phoenix va demonstra, încă o dată, că rockul va trăi etern. Hiturile din topurile radiourilor vor fi aduse de Emaa, Bruja, Holy Molly, Sasha Lopez, Manuel Riva și Krypton. Trupele locale vor avea cazia reîntâlnirii cu publicul – Green Line, Dublu Click, Loutfire, Red Ravine Band și Nexxt Band.

Tradiționalele momente de folclor, avându-i ca invitați pe Nicolae Furdui Iancu, Ansamblul folcloric Jidvei, Adina Hada, Georgiana Petrescu, Maria Dan Păucean, Alina Andrei, Fluierașii de la Șugag, alături de mulți alți artiști din zona noastră etnofolclorică și muzica Fanfarei din Petrești vor face parte din programul zilei de duminică.

Buna dispoziție va fi întreținută de actorul Radu Pietreanu și de toți cei responsabili cu animația pe scena din Parcul Arini – Andreea Bogdan, MC Kotto și Ionuț Lemeny.

Organizatorii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Sebeș, Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și SPAP Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Vitezoman din Alba, cu alcool „la bord”, prins de radar în Orăștie: Ce alcoolemie avea și cu ce viteză circula

Publicat

în

Vitezoman din Alba, cu alcool „la bord”, prins de radar în Orăștie: Ce alcoolemie avea și cu ce viteză circula

În data de 08 august 2022, poliţiştii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Orăștie, au oprit pe DN 7, un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 51 de ani, din comuna Pianu, judeţul Alba, care a fost înregistrat de aparatul radar cu viteza de 86 km/h pe un sector de drum cu limitare de viteza la 60km/h.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest care, la testul de respiraţie a indicat o valoare de 0,67 mg/l alcool pur în aer expirat.

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, bărbatul a fost sancţionat contravenţional pentru nerespectarea regimului legal de viteză.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare