Rămâi conectat

Actualitate

Servicii medicale dentare gratuite pentru persoanele cu dizabilități: Proiectul de lege, aflat în dezbatere în Parlament

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Servicii medicale dentare gratuite pentru persoanele cu dizabilități: Proiectul de lege, aflat în dezbatere în Parlament

Potrivit unei propuneri legislative aflate în dezbatere la Parlament, persoanele cu handicap vor avea acces gratuit la serviciile medicale oferite în cabinetele de medicină dentară, inclusiv la medicamentele și dispozitivele medicale stomatologice.

Această inițiativă vine în contextul în care costurile pentru lucrările dentare sunt considerate prohibitiv de ridicate pentru cei cu indemnizații de handicap. Finanțarea acestor servicii va proveni din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

CITEȘTE ȘI: Transportor pentru persoane cu dizabilități și 25 de sisteme desktop pentru Școala Gimnazială Daia Română: Licitația, lansată în SEAP

Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la posibilitatea ca această nouă prevedere să rămână doar pe hârtie, așa cum s-a întâmplat și în cazul „analizelor gratuite” pentru asigurații din sistemul de asigurări sociale de sănătate, din cauza resurselor mereu insuficiente. În plus, doar 16% dintre medicii stomatologi au contracte cu casele de asigurări de sănătate.

Proiectul de lege, inițiat de șapte parlamentari, dintre care șase sunt de la PSD și unul de la PNL, propune modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Conform propunerii legislative, se subliniază necesitatea de a oferi sprijin financiar pentru serviciile medicale stomatologice, având în vedere că aceste categorii de persoane defavorizate nu ar putea niciodată suporta costurile pentru aceste terapii. Proiectul stipulează că persoanele cu handicap ar trebui să beneficieze nu doar de asistență medicală gratuită, inclusiv medicamente gratuite, ci și de servicii de medicină dentară și stomatologice suportate de Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

La momentul actual, indemnizațiile de handicap sunt considerate prea mici pentru a acoperi cheltuielile pentru proteze și extracții dentare. Astfel, inițiatorii propunerii de lege subliniază necesitatea acordării unui sprijin din partea statului pentru a permite persoanelor cu dizabilități accesul la servicii stomatologice de bază, cum ar fi extracțiile dentare sau plombele.

Se evidențiază că această inițiativă are potențialul de a aduce beneficii semnificative pentru persoanele cu handicap, oferindu-le acces gratuit la tratamente stomatologice, inclusiv aparate ortodontice, obturații, anestezii, extracții și proteze dentare, împreună cu reparațiile acestora. Inițiatorii speră să identifice fondurile necesare în cadrul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru a acoperi aceste servicii medicale dentare esențiale pentru persoanele cu handicap.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Lipsa somnului ne face să înjurăm mai mult – studiu

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lipsa somnului ne face să înjurăm mai mult – studiu Un nou studiu publicat în revista Current Psychology a descoperit o legătură între calitatea slabă a somnului și folosirea mai frecventă a înjurăturilor, dar și a autoironiei. Cercetătorii de la Oklahoma State University au analizat datele de la 309 de studenți și au constatat că […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea