Senatul a respins, miercuri, procedura de urgență pentru proiectele de lege privind grațierea
Senatul a respins, miercuri, 1 februarie, procedura de urgență solicitată de Guvern pentru proiectele de lege privind grațierea.
Liderul grupului PSD din Senat, Șerban Nicolae, a propus ca, pentru cele două proiecte de lege inițiate de Guvern, avizele comisiilor de specialitate să fie date până pe 14 februarie, urmând ca până pe 21 februarie Comisia juridică să se pronunțe prin raport.
„Calendarul pe care l-am propus și care a fost însușit de Biroul permanent este unul care răspunde cu celeritate necesităților de a legifera în chestiuni care țin de o presiune venită de la deciziile CEDO și, în același timp însă, excede solicitării Guvernului de procedură de urgență. De aceea, chiar dacă Guvernul bănuiesc că își menține punctul de vedere, (…) grupul PSD vă propune să aprobați calendarul în sensul în care avizarea se face până pe 14 februarie — e vorba despre Comisia pentru constituționalitate și Comisia pentru drepturile omului, (…) urmând ca până la 21 februarie să dăm raportul pe fiecare dintre aceste proiecte legislative”, a declarat Nicolae, citat de Agerpres.
De asemenea, în timpul dezbaterilor din plen, vicepreședintele PNL al Senatului, Laura Scântei, a solicitat senatorilor să nu aprobe procedura de urgență în cazul actelor normative privind grațierea.
„Consider că (…) parlamentarii din coaliția de guvernare nu susțin demersul Guvernului, care a înțeles să aducă în dezbatere parlamentară acest proiect, dar nu tot în procedură de urgență. Dacă este să îl dezbatem, reiau solicitarea de a nu aproba procedura de urgență. Nu am văzut niciun argument în nota de fundamentare, decât cel invocat de iminența unei decizii pilot a CEDO. Așa cum am văzut în declarațiile publice de la Curtea Europeană, nu există în termeni de o lună o astfel de iminență. Din contră, va fi un calendar pentru ca statul român să adopte niște măsuri cu privire la rezolvarea problemelor din penitenciare”, a afirmat aceasta.
Senatorul USR Vlad Alexandrescu a recomandat, la rândul său, un termen de 60 de zile pentru dezbatere proiectelor legislative.
„Este vorba de o materie extrem de delicată. Nu se dau grațieri colective într-o țară decât o dată la 20-30 de ani. E o chestiune care necesită atenție deosebită și trebuie să cântărim care sunt măsurile de reinserție pentru deținuții care vor fi eliberați, cine va fi eliberat, să fim siguri că aceste măsuri nu se dau cu dedicație. (…) Consider că două săptămâni, de pe 1 pe 14 (februarie — n.r.) este un timp inadmisibil de scurt. Solicit colegilor să ia un termen de 60 de zile pentru această dezbatere”, a declarat Alexandrescu.
Președintele de ședință, șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a intervenit în discuție, afirmând că și liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, a propus respingerea procedurii de urgență.
„Nu știu dacă ați fost atenți la intervenția domnului senator Șerban Nicolae, dar și domnia sa a propus să nu mergem pe procedura de urgență. Cred că era util să rețineți acest lucru”, a spus acesta.
Plenul Senatului a respins cu opt voturi ‘pentru’ și 99 de voturi ‘împotrivă’ discutarea proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate în procedură de urgență.
De asemenea, procedura de urgență pentru proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a fost respinsă de Senat cu patru voturi ‘pentru’ și 104 voturi ‘împotrivă’.
sursa: Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Circulația pe timp de noapte, INTERZISĂ șoferilor cu mai puțin de trei ani de experiență la volan: UE, propunere controversată pentru reducerea accidentelor în trafic
Circulația pe timp de noapte, INTERZISĂ șoferilor cu mai puțin de trei ani de experiență la volan: UE, propunere controversată pentru reducerea accidentelor în trafic O măsură radicală, menită să reducă numărul de accidente rutiere, este în plin proces de evaluare de către Uniunea Europeană. Una dintre cele mai controversate propuneri din acest pachet este […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria 2024. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana 2024. Care este originea numelui pe care îl poartă mii de românce
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de Sfânta Maria Mică. SMS-uri și urări pentru cei dragi, familie, colegi și prieteni care îşi celebrează, în 8 septembrie, ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfânta Ana 2024. URARI și felicitări de ”la mulți ani” pentru persoanele care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Obiceiuri și tradiții de Sfânta Maria Mică – Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare din cursul anului bisericesc
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Sfânta Maria Mică 2024: Ce nume sunt sărbatorite în 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului