Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Secretele creșterii alunilor: O familie din Alba a pus bazele unei plantații de alun în județ și exportă plante chiar și în Bulgaria și Ucraina. ”Alunul este o mină de aur”

Ioana Neag

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O familie din Alba a pus bazele unei plantații de alun în județ și exportă plante chiar și în Bulgaria și Ucraina: ”Alunul este o mină de aur”

Crăița a lucrat la o plantație de aluni, în urmă cu 25 de ani, în Italia, a învățat toate secretele cultivării lor și are o afacere înfloritoare acum. Ea exportă alunele în Italia și vinde plante tinere celor care doresc șă își facă o afacere, sub brandul ”Alune de la noi”.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Prezentă la Târgul Grădinarului 2024 din Alba Iulia, Crăița are un stand care îți face cu ochiul prin bunătățile expuse, așadar am fost curioasă să aflu mai multe despre delicioasele alune în ciocolată pe care m-a invitat să le gust.

Citește și: FOTO: Colecție impresionantă de bonsai la Târgul Grădinarului 2024, la Alba Iulia. Pasiunea unui tânăr pentru cultivarea copacilor în miniatură

Ea mi-a povestit că a lucrat în Italia, la o plantanție de aluni și s-a perfecționat în creșterea și îngrijirea lor, așa că odată întorsă în țară, a înființat propria plantație de aluni în Ciuguzel, de care se ocupă împreună cu soțul ei.

Îmi spune că italienii sunt mari amatori de alune și că anii în care a muncit acolo au ajutat-o să îți facă relații care o sprijină mult să vândă acum alunele la export. Pentru România nici nu mai au timp să se ocupe de promovare foarte mult. Livrează la nunți sau la alte evenimente, unde sunt solicitați doar.

În schimb, în România vând plante de alun care, spune ea, sunt o investiție excelentă, comparativ cu alte culturi.

”Oamenii din România au început să înțeleagă că alunul nu necesită multă muncă și mulți bani investiți. Plantele de alun nu necesită o îngrijire deosebită, nu sunt pretențioase și cresc pe aproape orice fel de sol. Ele necesită udate și îngrijite mai mult în primii 3 ani de viață. Recomand plantația de aluni, deoarece un singur om poate întreține și 10 hectare singur, doar la cules are nevoie de ajutor. ”

Văd pe stand broșuri în care se regăsesc o mulțime de informații despre cultivarea alunilor și Crăița îmi spune că îi ajută și îi informează cu drag pe cei care vor să înceapă o astfel de afacere.

”Recomand în special tinerilor această afacere, deoarece după doi ani ei se regenerează, iar o plantă trăiește 100 de ani, deci o poți înmulți și te poți bucura de roade cu o investiție inițială mică.”

Crăița, împreună cu soțul ei, au și un birou de deschidere în Aiud și exportă plante de alun inclusiv în Bulgaria și Ucraina.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Tânăr din Alba Iulia care conducea „parfumat cu alcool” a provocat un accident la Oarda și a avariat două mașini: Ce alcoolemie avea

Bogdan Ilea

Publicat

în

Tânăr din Alba Iulia care conducea „parfumat cu alcool” a provocat un accident la Oarda și a avariat două mașini: Ce alcoolemie avea Polițiștii din Alba Iulia au intervenit în Oarda la un accident rutier, în noaptea de 2 mai, provocat de un tânăr de 24 de ani care conducea sub influența alcoolului. A pierdut […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea