Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist vrea anularea a trei certificate de revoluționar de la Cugir

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist vrea anularea a trei certificate de revoluționar de la Cugir

Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist a emis trei decizii prin care a demarat procedurile judiciare pentru anularea certificatelor de „luptător rănit” pentru trei revoluționari din orașul Cugir. Comisia care a analizat cele trei dosare a constatat că cei trei au fost răniți în urma unui accident de circulație, ce a avut loc în perioada Revoluției din decembrie 1989, și nu ca urmare a „utilizării armelor de foc ori a tehnicii de luptă de către forțele represive, prin loviri sau alte violențe comise de reprezentanți ai acestora”, cum prevede legislația în vigoare.

Evenimentele sângeroase din Cugir, unde se afla una dintre cele mai mari uzine de armament din România, s-au soldat cu 10 morţi şi 70 de răniţi. Printre „victime” au fost și 15 persoane, care, în 23 decembrie 1989, se aflau într-un mijloc de transport în comun. Autovehiculul mergea cu viteză, a derapat între Cugir și localitatea Vinerea, și a intrat într-un copac aflat pe marginea șoselei.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În mașină se aflau 15 persoane, dintre care trei au decedat la fața locului, iar restul au fost rănite, mai mult sau mai puțin grav. O parte dintre cei răniți au devenit, ulterior, revoluționari, motivul fiind faptul că au fost implicați în evenimentele revoluției de la Cugir.

Declarații de martor și o anchetă penală

Cei trei pentru care Secretariatul de Stat pentru Revoluționari a cerut anularea certificatelor sunt Liviu Bulzan (președintele Asociației 21 Decembrie 1989 Cugir), Olimpiu Herlea și Paul Coțovanu. În cazul lui Bulzan și Coțovanu există procese aflate pe rolul instanțelor.

Apărarea acestora se bazează pe declarații de martori care susțin că făceau parte din gărzile patriotice și se deplasau pentru apărarea depozitului de muniție de la Vinerea. A existat la momentul respectiv și o anchetă penală, care a concluzionat că au făcut parte „în data de 23 decembrie 1989 dintr-un grup de 15 persoane care s-au prezentat ca voluntari pentru apărarea punctelor strategice ale fostei întreprinderi UM Cugir”, iar „datorită neadaptării vitezei, conducătorul auto a pierdut controlul volanului, iar autoduba a ieșit de pe carosabil și s-a izbit de un plop”.

Citește și: Orașul Cugir, la 33 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989

Liviu Bulzan a susținut următoarele în declarația aflată la dosar: „Ne-am organizat în patrule de luptători sub conducerea ofițerilor din cadrul recepției militare și a comandamentului Gărzilor Patriotice. În data de 23 decembrie 1989, împreună cu alți angajați m-am oferit voluntar pentru a face parte din detașamentul care urma să apere depozitul de armament din Vinerea și, din cauza condițiilor neprielnice în timpul deplasării, mașina în care mă aflam împreună cu colegii s-a răsturnat”.

Procese în instanță pentru anularea certificatelor

Comisia din cadrul Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist a ajuns, însă, la concluzia că cei trei au fost răniți în urma unui simplu accident rutier și nu ca urmare a utilizării armelor de foc și a tehnicii de luptă și a inițiat demersurile în instanță pentru anularea documentelor.

În cazul revoluționarului Paul Coțovanu, instanța de fond s-a pronunțat în 2 februarie 2024. Acesta a decedat înainte de hotărâre, dar demersul a fost continuat de fiica sa. „Având în vedere că actul contestat a fost emis în cursul anului 2006, iar acțiunea a fost depusă în data de 31.10.2023, respectiv cu mult după împlinirea termenului de 1 an calculat de la emiterea actului, instanța constată că excepția tardivităţii formulării acțiunii în anulare este întemeiată”, a susținut magistratul, care a respins, astfel, acțiunea.

Instituția de stat a contestat hotărârea, susținând că motivul tardivității cererii nu poate fi valabil în aceste cazuri. În cazul revoluționarului Liviu Bulzan procesul va fi judecat în luna aprilie, tot la Tribunalul Alba.

Un revoluționar care are calitatea de „luptător rănit” primește, potrivit Ordonanței 95/2014, o indemnizație lunară în valoare de aproximativ 3.000 de lei. Dacă este și pensionar se mai adaugă un procent din pensie, media totală lunară fiind de circa 4.000 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de cățel, legați cu sărmă de gât și labe, aruncați într-o baltă adâncă să se înece

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de cățel, legați cu sărmă de gât și labe, aruncați într-o baltă adâncă să se înece Săptămâna Mare = săptămâna în care viaţa unor suflete nu are valoare, într-un oraș din Alba. Scene şocante au fost surpinse miercuri, 1 mai, la Teiuș. Trei cățeluși […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea