Rămâi conectat

Politică Administrație

Se taxează parcările publice din Alba Iulia: Care sunt zonele tarifare și prețurile acestora

Darius BUZGURE

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Este o chestiune de câteva săptămâni până când cei care vor dori să parcheze în parcările amenajate pe domeniul public al municipiului Alba Iulia vor fi nevoiți să scoată bani din buzunar, tarifele diferențiindu-se în funcție de cele trei zone: roșie, albastră și galbenă.

Primăria Alba Iulia a demarat procedura de achiziționare a echipamentelor și soft-ului pentru plată, control și amenzi, așadar mai rămâne un singur pas până la intrarea în vigoare a parcărilor cu plată. În baza Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice cu plată din municipiul Alba Iulia, adoptat în 30 iulie de Consiliul Local Alba Iulia, primăria a lansat o procedură publică prin care intenționează să achiziționeze un sistem de echipamente și soft pentru plata taxelor de parcare, respectiv pentru controlul plății.

Valoarea estimată a investițieie este de 100.000 de lei fără TVA. Aceasta va fi împărțită în două loturi de achiziție: primul, a cărui valoare de achiziție va fi de 26.050 lei (fără TVA), pentru furnizarea unui sistem de echipamente și soft pentru controlul plății taxelor de parcare (SMS/card/aplicație), iar cel de-al doilea lot, de 73.950 (fără TVA), pentru aparate de taxare.

Cum va fi controlat sistemul de plată și cine-i va amenda pe cei care încalcă această procedură

Verificarea în teren a valabilității taxei de parcare se va realiza de către echipe de agenți ai Poliției Locale cu atribuții de control în teren, prin intermediul telefoanelor inteligente din dotare, cu ajutorul aplicației care va fi livrată și implementată prin această achiziție. Aplicația va permite, la momentul solicitării beneficiarului, interconectarea cu sisteme de plată a parcării existente pe piață, cât și cu calte sisteme de plată și control ce vor fi achiziționate în viitor.

Așadar, în urma implementării aplicației pe telefonul agenților constatatori, aceștia vor avea posibilitatea interogării bazei de date pentru a verifica dacă s-a efectuat plata parcării, valabilitatea și respectiv expirarea timpului de parcare pentru respectivul număr de înmatriculare.

Tarife în funcție de zone:

Prin regulamentul aprobat în timpul sedinței din această vară, din data de 30 iulie, s-au stabilit 3 zone de tarifare, după cum urmează:

  • zona 0 (roșie) de tarifare – care cuprinde parcările publice amenajate în zona de maxim interes a orașului, Cetatea Alba Carolina: cele două capete ale Bulevardului Transilvaniei, zone intens folosite atât de localnici, cât și de către turiștii care vizitează orașul;
  • zona 1 (albastră) – care cuprinde parcările publice amenajate pe străzile aflate în zonele centrale, intens circulate, unde se află sediile diferitelor instituții publice: Curtea de Apel Alba Iulia, Judecătoria Alba Iulia, Tribunalul Alba, Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Primăria, Agenția de Dezvoltare Regională Centru, Spitalul Județean de Urgență Alba, sedii de bănci, magazine etc.;
  • zona 2 (galbenă) – care cuprinde străzile cu o intensitate mai redusă a traficului decât cele din zonele menționate anterior

Pentru o parcare de 30 de minute pe un loc de parcare din zona albastră, se va percepe o taxă de 0,5 lei pentru zona albastră, respectiv de 0,25 lei pentru zona galbenă, aceast opțiune nefiind însă valabilă și pentru parcările din zona 0 (roșie).

O oră de parcare în zona roșie va costa 2 lei, 1 leu în zona albastră și 0,5 lei în zona galbenă, respectivele tarife urmând a se dubla pentru 2 ore de parcare în zonele amintite.

O zi de parcare va costa, după zone, în felul următor: 17,5 lei – zona roșie, 15 lei – zona albastră și 4 lei – zona galbenă.

Persoanele fizice vor putea plăti abonament pe an, în valoare de 300 de lei, iar abonamentul pentru parcare pe spațiile publice pentru persoanele juridice va fi de 600 de lei pe an, potrivit amendamentului aprobat în Consiliul Local. Inițial, propunerea era de 50 de lei pe lună (abonament general) pentru persoane fizice, respectiv 75 lei (abonament transmisibil), respectiv 100 lei pe lună pentru persoane juridice (abonament general) sau 150 lei pe lună, abonament transmisibil.

În același regulament, a mai fost aprobată propunerea ca în spațiile din centrul orașului, în zilele de sâmbătă și duminică, parcarea să fie gratis.

De asemenea, tot gratis se va putea parca și în parcările rezidențiale, din spatele blocurilor, tot timpul săptămânii, în intervalul 8.00 – 16.00, pe locurile lăsate libere de locatari în timpul programului de serviciu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, printr-o postare de ieri, 24 aprilie, de pe facebook a anunțat trei proiecte noi pentru teiușeni: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie: ”Împreună cu arhitectul orașului, Claudiu Colev am fost astăzi la București la Ministerul Dezvoltării pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea