Rămâi conectat

Sport

Se strânge lațul! Unirea Alba Iulia, “lanterna roșie”, situație disperată: asaltată de memoriile foștilor jucători!!!

Publicat

în

De la dispariția în martie 2013 de pe a doua scenă a fotbalului autohton și cele șase luni care au urmat, în care fosta prim-divizionară nu a activat în niciun eșalon fotbalistic, niciodată până în prezent Unirea Alba Iulia nu a traversat o criză de asemenea proporții.

Atunci, în 2013, s-a înregistrat umilința supremă a grupării din Cetatea Marii Uniri, ce a dispărut temporar, a luat-o de jos, din al 5-lea eșalon, a acces în Liga a 4-a și apoi, la cerere, a ajuns pe a treia scenă. De parcă nu ar fi de ajuns situația deplorabilă din ierarhie, ultima poziție în Seria a 9-a, cu doar 4 puncte după 10 etape, la care se adaugă o criză financiară apăsătoare ce împinge gruparea spre dezastru, actualmente divizionara terță este asaltată de memoriile foștilor jucători, ce și-au solicitat, pe bună dreptate, drepturile financiare la comisiile abilitate din cadrul Federației Române de Fotbal, restanțe aferente campionatului trecut. Sătui de atâta păcăleală și minciună, perpetuată în timp, foștii echipieri ai grupării din municipiul reședință de județ și-au revendicat, pe cale legală, salariile neplătite, iar instanțele fotbalistice au început să le dea câștig de cauză, clubul fiind obligat să plătească pentru a nu se ajunge la sancțiuni mai radicale,  amenzi, depunctări, neprogramări, chiar excludere!

*Pentru Ad. Matei, D. Lupșan și Sporea, amenzi de 9000 RON!

Astfel, pe lista cauzelor aflate pe rol la data de 27 octombrie la Comisia de Disciplină și Etică a FRF apar și memoriile a trei jucători uniriști: Adrian Vasile Matei, Ștefan-Daniel Lupșan și Ionuț Rareș Sporea, în dosarele 36/CD/2021, 37/CD/2021 și respectiv 40/CD/2021, privind executare drepturi financiare. Verdictul este dur, contabilizându-se doar amezi de 9000 RON, pe lângă sumele datorate:

Electrica Furnizare Discount

Sancționează debitorul AFC Unirea 1924 cu penalitate de 3000 lei și acordă un termen de grație de 5 zile pentru executarea integrală a obligațiilor de plată conform art. 85 din RD coroborat cu art 24 lit. C al. 1 a din RSTJF, față de creditorul… Acordă termen în data de 24.11.2021, ora 15.00, dată la care debitorul AFC Unirea 1924 să prezinte dovada plății față de creditorul conform Hotărârii nr. 394/CL/31.08.2021 (Adrian Matei), Hotărârii nr. 401/CL/31.08.2021 (Daniel Lupșan), Hotărârii nr. 395/CL/31.08.2021 (Rareș Sporea) rămasă definitivă prin nerecurare pentru a se evita interzicerea dreptului de a transfera și/sau legitima jucători în calitate de club cesionar și depunctarea”.

Iar aceste trei memorii nu sunt singurele, întrucât șirul în această toamnă a fost deschis de Marian Guț, ce primit deja salariile restante invocate. De altfel, începând din vară, din luna iulie, la Camera Națională de Soluționare a Litigiilor din cadrul FRF au început să apară memoriile jucătorilor ce între timp au plecat de la AFC Unirea Alba Iulia. Pe rol mai sunt în acest moment alte 4 memorii, prin care Paul Joldeș, Andrei David, Bogdan Bucurică și Marian Codrea își solicită drepturile aferente perioadei contractuale, pe lista rămasă deschisă a intrat și antrenorul Adrian Bicheși, iar în perioada următoare vor veni și alte decizii ce vor împovăra, după principiul “domino”-ului, un club aflat în pragul falimentului.

Tot așteptând să fie transferat Nicolae Stanciu, Unirea Alba Iulia, ce-l are în frunte pe Mihai Dăscălescu, din 2017 reprezentant în Comitetul Executiv al FRF, a intrat într-un cerc vicios, datoriile acumulându-se pe măsura trecerii timpului și devenind adevărate pietre de moară. În plus din cauza situației juridice actuale a clubului, Primăria municipiului Alba Iulia nu are cadrul legal în acest moment să se implice masiv, chiar dacă ar intenționa, pentru un asemena demers societatea fiind obligată să dețină un certificat fiscal “pe zero” (fie chiar și cu datoriile reeșalonate cumva). Nici sportiv vorbind, primăria municipiului Alba Iulia, văzută drept singura speranță pentru supraviețuire, nu poate interveni, chiar prin CS Municipal Unirea Alba Iulia (că s-a tot vehiculat trecerea fotbalului la CSM), întrucât sunt două entități ce au CIS-uri diferite.

La divizionara terță situația se înrăutățește evident. Se fac eforturi disperate pentru a se achita baremele de arbitraj de la jocurile de acasă, iar actualii fotbaliști au primit în acest sezon două salarii grație unui sprijin venit de la un oficial al clubului. Și așa însă, lucrurile au luat o turnură dezastruoasă, datoriile depășind suma de 100.000 de euro (aici incluzându-se și împrumuturile către club, care sunt revendicate). Se strânge lațul, perspectivă nu există nici din punct de vedere financiar, nici fotbalistic, dacă nu s-ar petrece vreo minune (implicarea unor investitori privați). Cu jucători, actuali sau vechi, care au și uitat ce înseamnă să “fi cu drepturile la zi”, Unirea Alba Iulia – “echipa fanion” – se îndreaptă spre dezastru, stingându-se de la o săptămână la alta. Și, în acest context în care nu se întrevede nici măcar tunelul, darămite luminița de la capătul tunelului, pentru a se evita o chinuială, oricum inutilă, în mediocritate, n-ar fi firesc să se pună punct acestei rușini? Adică, decât să se mai continue în asemenea mod, mai bine să se închidă obloanele și să se plece iar, din Liga a 5-a, cu alt club, constituit prin intermediul Primăriei! Numai, și în acest context, mai apare o dilemă, cum se vor mai încasa eventuale drepturi de pe urma transferului lui Nicolae Stanciu?

Una peste alta, ca să avem și un minimal motiv de bucurie, Unirea Alba Iulia nu este chiar cea mai slabă echipă dintre cele 100 de pe a treia scenă. Dintre cele 10 “lanterne roșii”, formația antrenată de Valentin Sinescu este printre cele trei ce au adunat 4 puncte, alături de FC Argeș II (Seria a 4-a) și Minerul Costești (Seria a 6-a). Deci sunt și altele mai slabe…

Publicitate

Sport

CSU Alba Iulia a participat la Cupa României de baschet 3×3, după mai bine de 3 ani de întrerupere a activității

Publicat

în

După mai bine de trei ani de absență de la competițiile oficiale desfășurate în sportul de sub panou, CSU Alba Iulia a participat la Cupa României de baschet feminin 3×3 de la București.

Au fost înscrise 21 de echipe, iar primele 6 clasate au câștigat premii totale de 10.000 de euro, care au fost donate unor cazuri sociale. În finala mare, Sepsi Sf. Gheorghe a trecut de Rapid 1 București cu scorul de 21-17, iar în finala mică s-a impus Phoenix CSU Simona Halep Constanța (16-13 cu Agronomia București), pe locurile următoare situându-se CSM Târgoviște șu BC Sirius Tg. Mureș.

CSU Alba Iulia a jucat în Grupa C, Sepsi SIC Sf. Gheorghe, viitoarea campioană, scor 5-22, și Olimpia Brașov, scor 8-13. În componența echipei s-au regăsit Dariana Brașovan, Casiana Brașovan, Irina Ghinea și Andreea Neagu, legitimate pentru această competiție de la ACS Champions București.

Electrica Furnizare Discount

Participarea reprezintă un semnal ferm că baschetul va reveni în Cetatea Marii Uniri în cursul anului viitor, asta după ce și în acest an au existat intenții concrete pentru înscrierea în Liga Națională, care însă nu s-au materializat, echipa fiind, pe hârtie, prezentă în Cupa României. Conform declarațiilor lui Sorin Stanciu, team manager la CSU Alba Iulia, gruparea studențească se va regăsi la startul Campionatului Național de baschet 3×3, iar din ediția 2022/2023 sunt șanse majore ca Alba Iulia să revină pe prima scenă a baschetului feminin autohton.

2018 a fost ultimul an în care CSU Alba Iulia a evoluat în elită. Într-un deceniu, CSU Alba Iulia a avut patru sezoane consecutive în “careul de ași” al competiției feminine interne, a fost vicecampioană națională în 2016 (dar anul următor a activat în eșalonul secund), a câștigat în două rânduri Liga Europei Centrale (2014 și 2016) și a jucat două finale în Cupa României (2013 și 2015)!

Sursa foto: Federatia Română de Baschet

Citește mai mult

Sport

VIDEO: Albaiulianul Nicolae Stanciu, gol genial, din lovitură liberă, în Cehia, pentru Slavia Praga

Publicat

în

Albaiulianul Nicolae Stanciu a marcat un gol genial din lovitură liberă în etapa a 16-a a campionatului Cehiei. Cu banderola de căpitan pe braț, mijlocașul lansat de Unirea Alba Iulia a deschis scorul pentru campioana Slavia Praga, în meciul de pe teren propriu cu Teplice, scor 3-0 (2-0). În minutul 16, internaționalul român a executat extraordinar o lovitură liberă de pe partea dreaptă, plasând balonul în vinclu, la colțul scurt.

Pentru Stanciu, integralist, este al doilea gol în actualul sezon în 1.Liga, în care mai are și 5 pase decisive. Românul totalizează 22 de partide în toate competițiile, în care a strâns 5 reușite și 7 asissturi. Cu 5 victorii la rând Slavia Praga este liderul clasamentului, cu 41 de puncte, trei mai mult față de Viktoria Plzen. Echipa lui Stanciu speră să bifeze al treilea titlu consecutiv. În 107 meciuri pentru formația din Cehia, românul a marcat de 25 de ori și a oferit 27 de pase decisive.În acest timp, Stanciu a câștigat de două ori campionatul alături de Slavia Praga, la care își adaugă și o Cupă a Cehiei, plus numeroase distincții individuale.

Electrica Furnizare Discount

*Asaltat de oferte

Impresarul internaționalului român, Anamaria Prodan, a anunțat că Nicolae Stanciu are mai multe oferte de transfer, dar Slavia Praga cere o sumă importantă. 7 milioane de euro este cota de piață a lui Nicolae Stanciu (28 de ani), potrivit Transfermarkt. Joacă la Slavia Praga din 2019 și a câștigat două titluri la rând în Cehia.

Stanciu are oferte, dar ne lovim de bani. Acum, la cum joacă, doar n-o să-l dea pe 5-6 milioane (de euro). Cer bani foarte mulți (n.r. – cei de la Slavia Praga). Iar pe timpurile astea, pe praful ăsta, cum spunem noi, e cam greu. Se fac mai rar transferuri foarte mari. E o criză la nivel mondial. Stanciu a avut ofertă după ofertă, din toate campionatele: Turcia, America, Canada, Mexic. Dar nu s-au înțeles cluburile, la noi e ușor. Nici nu trebuie să-l sun pe Nico să-l întreb “Ce bani vrei?”, eu știu. Nico e trup și suflet, face parte din generația de aur a Stelei, pentru mine”, a spus Anamaria Prodan la Realitatea Plus.

În această vară, Nicolae Stanciu a fost desemnat Cetățean de Onoare al municipiului Alba Iulia, devenind cel mai titrat jucător din istoria județului Alba

Sursa foto: Slavia Praga

Citește mai mult

Sport

CSU Alba Iulia a 11-a victorie, remize la Galtiu și Blaj, ultima cu probleme de arbitraj

Publicat

în

Penultima rundă a turului Ligii a 4-a a fost una dominată copios de oaspeți, ce au repurtat 5 victorii și au reușit și două remize, gazdele fiind în dificultate.

Viitorul Vama Seacă – CS Universitatea Alba Iulia 0-3 (0-2)

Au marcat: Baghiu (17, 68). M. Domșa (21)

Electrica Furnizare Discount

Studenții lui Mihai Manea, deja în postura de campioni de toamnă, au repurtat a 11-a victorie consecutivă în penultima etapă a turului Ligii a 4-a și s-au distanțat la 7 puncte de ocupanta locului secund, fosta divizionară terță Industria Galda de Jos

O remiză surprinzătoare s-a înregistrat la Galtiu, în disputa orgoliilor Viitorul Sântimbru – Performanța Ighiu. Gazdele au ratat astfel șansa să urce pe treapta a treia a podiumului și au terminat cu un om mai puțin, D. Hulea fiind eliminat în minutul 90+2.

Pe excelentul gazon de pe “CIL”, formația din “Mica Romă”, pregătită de Bogdan Cistean a terminat la egalitate cu Inter Unirea, scor 3-3 (1-0). O confruntare în care vizitatorii au preluat conducerea cu 2-1, apoi a fost rândul gazdelor să treacă în avantaj, remiza fiind parafată în prelungiri de Chiorean (90+4), fază contestată îndelung de blăjeni pentru ofsaid. O situație la care asistentul R. Voicu (Cugir, fost junior al Metalurgistului) a indicat ofsaid, gazdele s-au oprit, însă centralul A.V. Nicola a validat reușita după protestele oaspeților la adresa asistentului. Au marcat: B. Varga (40). B. Cristea (78, 87, penalty)/ Val. Drăgan (62), A. Gherman (75), Chiorean (90+4)

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare