Rămâi conectat

Actualitate

Se modifică legea contabilității. Cât timp se vor arhiva statele de salarii?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Se modifică legea contabilității. Cât timp se vor arhiva statele de salarii?

Senatul a adoptat propunerea legislativă de modificare a Legii contabilităţii 82/1991, care prevede că pentru angajatorul care are declaraţia informativă privind impozitul reţinut la sursă sau depune declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, perioada de arhivare a statelor de salarii şi documentelor conexe acestora se diminuează de la 50 la 5 ani.Au fost înregistrate 67 de voturi „pentru”, 9 împotrivă şi 28 de abţineri. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Citește și: Salariul minim pe economie 2022: Cât vor câștiga românii, brut și net, începând cu noul an?

Prin modificarea Legii contabilităţii 82/1991, conform propunerii legislative, se înlocuiesc obligaţiile privind arhivarea documentelor financiar-contabile ale unei societăţi timp de 50 de ani, cu o perioadă de arhivare de 5 ani, prin adaptarea la prevederile pentru infracţiunile economico-financiare din Codului penal.

Statele de salarii emise după intrarea în vigoare a OG 30/2011 pentru modificarea şi completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal, pentru care angajatorul are o declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă, pe beneficiari de venit, conform prevederilor legale, sau are obligaţia legală de a depune declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitul pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate la Agenda Naţională de Administrate Fiscală, se păstrează timp de 5 ani (…) Prin ordin al ministrului Finanţelor se vor registrele de contabilitate, documentele justificative, inclusiv cele referitoare la statele de salarii şi documentele conexe acestora, care se păstrează timp de 5 ani”, se arată în propunerea legislativă, amendată de Senat.

Citește și: Salariul minim pe economie în construcții în anul 2022

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, „obligativitatea arhivării statelor de salarii pentru o perioadă de 50 de ani este nemotivată şi de natură să aducă costuri suplimentare nejustifîcate pentru arhivarea documentelor financiar-contabile de către societăţi, atât pentru cele care îşi desfăşoară activitatea, cât şi pentru cele radiate, impunându-se adaptarea legislaţiei la contextul practic”.

sursa: știripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ce este furtuna electrică și când ajunge în România. „Cupola de foc” va trece și îi iau locul vijeliile, ploile abundente cu tunete şi fulgere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce este furtuna electrică și când ajunge în România. „Cupola de foc” va trece și îi iau locul vijeliile, ploile abundente cu tunete şi fulgere Vremea caniculară îi face pe români să se întrebe când vin ploile. Conform specialiştilor vom avea parte de un nou fenomen special – furtuna electrică. Aceasta va ajunge în România […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea