Se modifică legea: amendă pentru cei care nu au case noi de marcat!

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Agenților economici le va fi suspendată activitatea și le vor fi confiscate sumele nejustificate, tot de la prima abatere

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care se propune modificarea Legii prevenirii, astfel încât contribuabilii care nu au respectat termenul de dotare cu noile case de marcat să poată fi sancționați încă de la prima abatere.

Amenda este cuprinsă între 8.000 de lei și 10.000 de lei. De altfel, acestora le va fi suspendată activitatea și le vor fi confiscate sumele nejustificate, tot de la prima abatere. MFP propune, printr-un proiect de act normativ, eliminarea contravenției referitoare la nerespectarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevăzute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic (art.10 lit.cc) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.28/1999) de sub prevederile Legii prevenirii nr.270/2017.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Măsura este necesară deoarece operatorii economici care încalcă obligația de dotare cu noile dispozitive, nu au motive obiective pentru neconformare, în condițiile în care au fost emise autorizații de distribuție pentru aparatele de marcat care acoperă toate tipurile de activități economice, iar distribuitorii autorizați au stocuri de aparate de marcat noi.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

De asemenea, o mare parte dintre operatorii economici au achiziționat și instalat aparate de marcat cu jurnal electronic, iar perpetuarea acestei situații ar duce la discriminarea operatorilor economici corecți. Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF vor dispune de la prima abatere amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei, suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, precum și confiscarea sumelor nejustificate, respectiv sancțiunile prevăzute la art.11 alin. (1) lit. f) din OUG nr.28/1999.

Subliniem faptul că toate firmele care comercializează produse sau prestează servicii direct către populație au obligația de a fiscaliza toate încasările prin intermediul casei de marcat electronice fiscale și de a se dota cu noile aparate de marcat prevăzute de cadrul normativ.

În acest context în care MFP a epuizat măsurile legislative de sprijinire a contribuabililor pe care le-a avut la dispoziție, se impune modificarea pct. 42 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr.33/2018 privind stabilirea contravențiilor care intră sub incidența Legii prevenirii nr.270/2017, precum şi a modelului planului de remediere.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei