Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Scumpirile mărunte și dese: Deși prețurile au o compensare de 50 de bani, carburanții sunt tot mai scumpi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Scumpirile mărunte și dese: Deși prețurile au o compensare de 50 de bani, carburanții sunt tot mai scumpi

Scumpiririle mărunte și dese duc iar prețurile afișate la pompă la aproape 7 lei litrul de benzină și chiar la 8,5 lei pentru motorină în București, dar și în alte orașe din țară.

Plătim acum carburanți mai scumpi față de vară, chiar dacă prețurile au o compensare de 50 de bani. Specialiștii spun că sunt posibile noi creșteri și în perioada următoare, pe fondul războiului din Ucraina, mai ales că din decembrie intră în vigoare și embargoul asupra țițeiului rusesc.

La o benzinărie din Cluj-Napoca, prețul afișat pentru un litru de benzină a sărit de 7 lei, iar motorina este aproape 8,50 lei.

Șofer: „Am alimentat de 200 de lei. Nu ne permitem să facem plinul. Prețuri mari”.

Șofer: „Am băgat de 50 de lei, tot așa bag”.

Reporter: „Băgați cât consumați?”.

Șofer: „Da. Miercuri o să mai bag de 50 de lei”.

Cât costă litrul de benzină și de motorină în București
În Capitală, litrul de benzină standard afișat la unele stații ajunge și la 7,05 lei. Iar pentru motorină la 8,51 lei.

Față de luna trecută, la nivel național, prețurile la benzină s-au majorat cu 2%, pe când la motorină cu 3%, potrivit monitorizării platformei peco-online.ro.

Creșterele dese ajung practic să anuleze compensarea cu 50 de bani oferită de companii și de stat, valabilă până la finele anului.

Ne uităm la evoluția prețului carburanților din ultimele luni și vedem că motorina este mult mai scumpă decât benzina. Prețul mediu al motorinei este aproape 1 leu și jumătate peste cel al benzinei. S-a meținut acest decalaj pentru că a fost cerere mare pentru motorină în sectorul agricol, pentru lucrările de toamnă, dar și pentru că avem un război la granițe.

O presiune în plus pe preț apare din faptul că, pe 5 decembrie, intră în vigoare embargoul Uniunii Europene asupra țițeiului importat din Rusia. Asta în vreme ce petrolul a urcat pe piețele internaționale.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: „Când variază prețul materiei prime, prețul internațional al barilului, vedem impactul în prețuri, atât în sus, cât și în jos, îl vedem într-o săptămână, în două săptămâni. După decizia Opec Plus de a reduce producția, de a anunța o viitoare reducere a producției de combustibil, ați văzut că a fost, mai ales o anumită creștere a prețului barilului”.

Barilul de petrol se apropie de 100 de dolari. Specialiștii spun că ar putea urca și peste acest nivel cu 10%-15% până la finele anului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea