Rămâi conectat

Actualitate

Scrisoare către albaiulieni…

Publicat

în

    În ultimii ani, municipiul Alba Iulia a devenit un oraş cu adevărat european. Realizările de necontestat în Cetatea medievală, care până mai ieri era un dezastru, o realitate de neconceput pentru urbea noastră, astăzi provoacă curiozitate şi ridică interesul locuitorilor, dar mai ales îi surprinde pe vizitatorii oraşului, fie ei români sau din afara graniţelor ţării.
Îndrăzniţi, dragi concetăţeni, să vă sacrificaţi 1-2 ore pentru o plimbare prin Porţile Cetăţii şi o să vă bucuraţi, o să vi se umple inima de bucurie pentru frumuseţea acestui oraş şi de lucrurile care s-au întâmplat aici în ultimii ani. Veţi constata cu mândrie că la Alba Iulia s-au făcut multe, oraşul fiind schimbat în bine. Avem străzi bune, trotuare curate, spaţii verzi şi o nouă înfăţişare pentru fiecare zonă a municipiului. Toate  aceste realizări şi altele pe care trebuie să le recunoaştem, s-au obţinut prin eforturile administraţiei locale şi a specialiştilor care lucrează zi de zi, pentru dezvoltarea oraşului în care trăim. Chiar dacă în campania electorală apar voci critice, realitatea din jurul nostru contrazice multe din criticile aduse actualei administraţii.
Am văzut cu ochii noştri că Alba Iulia a fost condusă de gospodari, de buni organizatori şi de oameni cu viziune. Alba Iulia a fost condusă de oameni care îşi doresc să facă bine şi trebuie condusă de cei care doresc să finalizeze obiectivele atât de importante pe noi, albaiulienii. Indiferent că vorbim despre finalizarea lucrărilor începute sau despre continuarea lucrărilor în cartiere, mai mult ca oricând Alba Iulia are nevoie de continuitate.
Niciunul dintre oamenii pe care îi cunoaştem nu se lasă otrăviţi de promisiunile, minciunile şi fanteziile unor oameni care niciodată nu au făcut ceva constructiv pentru noi. Nu am crezut niciodată în cei care au trădat interesul oamenilor şi nu vom începe să credem acum. Am crezut însă în voinţa şi în dorinţa unor oameni de a face treabă în oraş. Şi realitatea a dovedit că nu am crezut degeaba.
Dragi prieteni! Să nu uităm niciodată cât de mult a crescut Alba Iulia, câte lucruri frumoase s-au întâmplat în oraş într-o perioadă de criză economică care a afectat toate ţările din Europa. Am auzit şi am văzut multe oraşe în care totul a stagnat şi nimic nu s-a finalizat. Am văzut oraşe cu pretenţii foarte ridicate care nu au reuşit să depăşească criza. Oraşul nostru a reuşit să treacă de cea mai grea perioadă economică de la al Doilea Război Mondial.
Niciodată Alba Iulia nu a avut nevoie de promisiuni, ci de fapte. Niciodată albaiulienii nu au votat trădători şi candidaţi care promit vrute şi nevrute. Avem cazuri concrete, candidaţi care şi-au dovedit adevăratul caracter trădând interesele celor cărora le-au cerut încrederea. Nu avem nevoie de candidaţi care nu au dovedit niciodată nimic în întreaga lor activitate administrativă, ci au pus pe butuci instituţiile pe care le-au condus!
Ca şi dumneavoastră, refuz să îi ascult şi să îi privesc pe acei oameni care vor să conducă şi să administreze oraşul, dar aruncă cu noroi în oamenii care au muncit pentru a face din Alba Iulia o perlă a României. Refuz să îi ascult pe toţi cei care nu au lăsat în urma lor un drum asfaltat, un pom plantat sau o bancă pusă într-un parc! Refuz să votez promisiunile mincinoase!
Ca şi dumneavoastră, pe 10 iunie mă voi prezenta la vot, aşa cum am făcut-o de fiecare dată. Voi da votul meu tuturor celor care au demonstrat că ştiu ce trebuie făcut în oraşul nostru, celor care nu au nevoie să confirme, pentru că deja au făcut-o acum mulţi ani!
Al dumneavoastră,
Albaiulian

Publicitate

Actualitate

Pensie 2021: Care este noua formulă de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiei. Ce înseamnă punct de referință

Publicat

în

Pensie 2021: Care este noua formulă de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiei. Ce înseamnă punct de referință

O nouă formulă de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiei se va aplica începând din 2021, anul intrării în vigoare a noii legi a pensiilor.

Noua lege introduce în formula de calcul a pensiilor noțiunea de punct de referință, care, în 2021, va avea o valoare de 75 de lei. Conform formulei de calcul, ”cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință”.

Ce înseamnă punct de referință

Electrica Furnizare Discount

Punctul de referință reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie, care este acum de 1.100 lei, și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, adică 25.

Tot până în 2021, ar urma să crească inclusiv valoarea punctului de pensie, după cum urmează:

– 1.775 de lei până la 1 septembrie 2020,

– 1.875 de lei până la 1 septembrie 2021.

În același timp, începând din 2022, valoarea punctului de referință se va indexa, anual, cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial brut realizat, arată Avocatnet.

Formula de calcul

Anterior adoptării acestei legi, cuantumul pensiei era stabilit prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. La rândul lui, punctajul mediu era determinat prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, potrivit Legii nr. 263/2010.

Prin urmare, noua formulă de calcul va fi ușor diferită de cea folosită anterior. „Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”, se arată în noua lege.

Ce pensii vor fi recalculate

Noua lege a pensiilor prevede mai multe situații de recalculare a pensiilor. Astfel, potrivit documentului, „pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (…), cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.167 (adică șase luni mai târziu – n.red.)”, scrie în lege.

Dacă după recalculări va rezulta o pensie mai mică decât cea plătită/cuvenită, atunci se va păstra cel mai avantajos cuantum, mai scrie în document. Totuși, oricare cuantum ar fi mai avantajos, pensia recalculată nu va putea fi mai mică decât nivelul pensiei minime. Se vor produce și următoarele transformări:

– pensiile anticipate din prezent vor deveni pensii pentru limită de vârstă,

– pensiile anticipate parțiale fără diminuare vor deveni pensii pentru limită de vârstă,

– la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate va deveni pensie pentru limită de vârstă. Transformarea se va face din oficiu, cu acordarea pensiei mai avantajoase.

Pensie anticipată

Începând din 1 septembrie 2021, va exista numai un singur tip de pensie anticipată, în condițiile în care acum sunt două tipuri. Mai exact, dacă acum avem pensia anticipată (fără penalizare de cuantum) și pensia anticipată parțială (cu penalizare de cuantum), în viitor vom avea numai pensia anticipată (cu penalizare de cuantum).

Astfel, viitoarea pensie anticipată se va acorda cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare și va putea fi solicitată de persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare (adică vechime legală în muncă de 35 de ani) și de românii care l-au depășit cu până la opt ani.

„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (…) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, potrivit prevederilor noii legi

Sursa: dcbusiness.ro

Citește mai mult

Actualitate

Creșterea prețului la benzină şi motorină, analizată de Consiliul Concurenței: Ce este monitorul preţurilor pentru carburanţi

Publicat

în

Creșterea prețului la benzină şi motorină, analizată de Consiliul Concurenței: Ce este monitorul preţurilor pentru carburanţi

În cursul zilei de luni, 18 octombrie, Consiliul Concurenței a anunțat că are în derulare o analiză pe piața comercializării angro de carburanți auto cu scopul de a identifica factorii care au determinat recentele majorări de prețuri ale carburanților, precum și eventualele disfuncționalități ale pieței.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței, în cadrul acestui studiu, declanșat la începutul lunii septembrie, autoritatea de concurență solicită informații și documente tuturor operatorilor implicați, dar și opinii ale autorităților publice cu atribuții în domeniu, scrie Mediafax.

În urma analizei, Consiliul Concurenței poate propune recomandări, respectiv măsuri în vederea remedierii, atenuării şi prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenței şi, implicit, asupra consumatorilor, iar în cazul în care descoperă încălcări ale legii, inițiază procedurile necesare pentru a le sancționa.

Electrica Furnizare Discount

De altfel, comercializarea carburanților atât angro, cât și cu amănuntul a fost în mod constat în atenția Consiliului Concurenței. Reprezentanții instituției susțin că autoritatea de concurență a sancționat 3 companii din domeniul comercializării angro de carburanţi cu amenzi totale de 3,7 milioane euro pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială, constând în fixarea preţurilor, discounturilor şi adaosurilor comerciale, împărţirea clienţilor şi a surselor de aprovizionare.

De asemenea, aceștia reamintesc că autoritatea de concurență a sancționat şase companii petroliere (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL) cu amendă de 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. Consiliul Concurenței precizează că a câștigat procesele cu toate companiile petroliere care au fost amendate și care au contestat decizia autorității, instanța confirmând încălcarea legii concurenței.

„Pentru a stimula concurența pe piața comercializării carburanților, autoritatea de concurență a lansat aplicaţia Monitorul preţurilor pentru carburanţi, care afişează preţurile pentru toate tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) practicate în reţelele OMV, Petrom, Rompetrol, Mol, Lukoil, Socar şi Gazprom din întreaga ţară. Monitorul preţurilor pentru carburanţi este valabil atât sub formă de aplicație web, www.monitorulpreţurilor.info, cât şi ca aplicație mobilă (IOS și Android) ce poate fi descărcată din App Store şi Google Play, oferind multiple facilități de căutare, sortare și filtrare a datelor”, se mai arată în comunicat.

Sursa: dcbusiness.ro

Citește mai mult

Actualitate

Primele declarații ale expertului OMS în România: „O prioritate urgentă este creșterea vaccinării în rândul grupurilor vulnerabile”

Publicat

în

Primele declarații ale expertului OMS în România: „O prioritate urgentă este creșterea vaccinării în rândul grupurilor vulnerabile”

Expertul OMS Heather Papowitz, care a sosit în România pentru a ajuta autoritățile în lupta cu pandemia de coronavirus a făcut primele declarații de presă, conform romaniatv.net.

Expertul susține că ”toată lumea” trebuie să se implice pentru a combate pandemia.

”Sunt încântată să fiu aici și să ofer ajutor autorităților din România. Trebuie să se implice toată lumea, de la guvernanți, la instituțiile publice și până la cetățeni. Sunt încântată să lucrez cu autoritățile din România și cu părțile – cheie pentru a aborda problema nivelului scăzut de vaccinare împotriva COVID-19 în țară. O prioritate urgentă este creșterea vaccinării în rândul grupurilor vulnerabile, reducerea riscului de spitalizare și deces și ameliorarea presiunii asupra sistemului de sănătate”, a declarat Heather Papowitz, expertul OMS venit în România.

Electrica Furnizare Discount

OMS va colabora îndeaproape cu Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Controlul Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație, a anunțat grupul de comunicare al CNCAV.

Sursa: dcnews.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare