Cultură Educație
Şcoala Gimnazială Unirea – vicecampioană naţională în proiectul „Hai pe net!”
Ca urmare a eforturilor susţinute în derularea evenimentelor la nivel naţional în cadrul campaniei “Hai pe net!” din luna martie, Telecentrul Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” Unirea, în parteneriat cu Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, coordonate de prof. Ramona Humeniuc, a obţinut locul II la secţiunea “Cel mai bun video”. Premiul a constat într-o tastatură wireless şi o cameră web.Roadele muncii din acest an şcolar sunt însă mult mai bogate. La concursul naţional „Evaluare în educaţie” etapa II – secţiunea TIC, 6 elevi din clasa a V-a au câştigat medalii de argint, ocupând locul II în clasamentul naţional: Mălina Beatrice Pop, Lucian Octavian Stoica, Thomas Miclea, Ioana Cristina Bucur, Ioana Andreea Popa şi Andreea Nagy, iar alţi 3 elevi de cls. a V-a au obţinut, în clasamentul judeţean, următoarele distincţii: locul II: Istvan Albu, locul III Ioana Hetea şi menţiune Cristina Ioana Onişor. În cadrul aceluiaşi concurs eleva Corina Cacovean, din clasa a VI-a, a obţinut locul II în clasamentul judeţean.
În concursul judeţean “România-locuri minunate”, desfăşurat în perioada aprilie-iunie 2013, la secţiunea de prezentări PowerPoint s-au remarcat elevii Cristian Vasiu, din clasa a VIII-a, care a obţinut premiul I şi Daniel Vasiu, din clasa a VI-a, care şi-a adăugat la portofoliul personal o menţiune.
În 15 iunie 2013, la Concursul Naţional “Copilărie virtuală”, desfăşurat la Slobozia, eleva Melinda Haidar, din clasa a VI-a, a reuşit să se califice în etapa a II-a, obţinând menţiune la secţiunea învăţământ gimnazial-prezentare aplicaţie multimedia pe tema: “Copilăria – singurul paradis pierdut”. Felicitări elevilor implicaţi în aceste “exerciţii” educaţionale şi profesoara de informatică Ramona Humeniuc, care le-a deschis apetitul spre tehnologie şi dezvoltarea competenţelor digitale în condiţiile în care în acest an şcolar cabinetul de informatică a funcţionat cu 8 calculatoare, mai vechi, depăşite de configuraţiile care se cer pentru instalarea unor soft-uri de lucru mai performante.
Directoarea şcolii, prof. Florina Moldovan, a declarat că educaţia tehnologică este importantă în rândul elevilor deoarece reprezintă activitatea de formare-dezvoltare a personalităţii umane, iar astăzi calculatorul şi Internetul oferă posibilităţi care le depăşesc pe cele ale învăţământului tradiţional, astfel că prin instruirea asistată de calculator, elevii şi profesorii pot avea acces larg la materiale şi resurse. Vacanţă plăcută tuturor elevilor şi speranţa unui an nou şcolar la fel de rodnic!
Robert GHERGU

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Ştirea zileiacum 18 ore
FOTO| ACCIDENT rutier în Alba Iulia: O șoferiță a dărâmat un semafor pe strada Tudor Vladimirescu
-
Ştirea Taacum 7 ore
VIDEO ȘTIREA TA| Alba Iulia, ”raiul” șmecherilor pe 4 roți, după lăsarea serii. Demaraj în trombă și zgomote pe măsură, pe Bulevardul 1 Decembrie
-
Actualitateacum 14 ore
Un polițist și-a pierdut încărcătorul cu 15 gloanțe de la arma de serviciu. Era în prima zi de muncă
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
8 NOIEMBRIE: Catedrala Încoronării din Alba Iulia îşi sărbătoreşte hramul
-
Actualitateacum 23 de ore
8 noiembrie: Ziua mondială a urbanismului
-
Ştirea zileiacum 12 ore
Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa amendat de Poliția Locală pentru parcare neregulamentară. A contestat în instanță amenda și astăzi a pierdut procesul
-
Ştirea Taacum 8 ore
VIDEO ȘTIREA TA| Vandalism în pasajul subteran din Cetate: Mai mulți tineri se „distrează” distrugând panourile din tavan
-
Sportacum 21 de ore
CS Ocna Mureș, meciul anului, la Zlatna, cu Universitatea Craiova | Mirel Rădoi nu are amintiri plăcute în Alba