Curier Județean
Școala Gimnazială din Ciuruleasa va fi reabilitată termic și energetic: Licitația de peste 2 MILIOANE de lei, lansată în SEAP
Școala Gimnazială din Ciuruleasa va fi reabilitată termic și energetic: Licitația de peste 2 MILIOANE de lei, lansată în SEAP
Primăria comunei Ciuruleasa a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru execuția lucrărilor în cadrul proiectului „Reabilitare termica și energetică Școala Gimnazială Ciuruleasa, localitatea Ciuruleasa, județul Alba”. Valoarea totală estimată a contractului este de 2.238.563.39 de lei, fără TVA.
Terenul studiat are forma neregulată, aflat la intersecţia drumului naţional DN74 spre limita sud-estică, iar spre sud-vest se află Valea Ciuruleasa şi un drum de acces spre locuinţele din zonă.
Accesul pietonal şi auto pe terenul studiat se face din drumul naţional DN74. În interiorul parcelei există circulaţii pietonale sub formă de trotuare şi pavaje, iar partea de acces auto este pietruită.
Situaţia existentă
Degradări şi avarii semnalate la elementele verticale ale construcţiei existente (pereţi şi fundaţii):
– s-au depistat microfisuri ale pereţilor exteriori cauzate de tasări diferenţiate şi de lipsa centurilor în pereţi şi fundaţii, accentuate de infiltraţiile apei la baza fundaţiilor; dezvoltate în special la zonele cu goluri (parapeţi şi buiandrugi)
– microfisurile existente în pereţi se dezvoltă şi la nivelul fundaţiilor
– cauzele acestor degradări constau în:
– tasarea diferenţiată a fundaţiilor accentuată de infiltraţiile apei de la jgheaburi şi burlane necorespunzătoare
– lipsa centurilor în pereţi şi în elevaţiile fundaţiilor
Avarii la elemente orizontale (planşeu, acoperiş)
– microfisuri în tavan pe linia grinzilor ca urmare a unor săgeţi accentuate ale grinzilor de planşeu cauzate de sarcini variabile accidentale
-elementele de şarpantă au următoarele degradări:
-degradări locale produse de infiltraţiile apei
-săgeţi accentuate ale elementelor şarpantei (pane, căpriori)
-învelitoare în stare avansată de degradare
Nu există avarii sau degradări ale elementelor construcţiei produse ca urmare a unor eventuale acţiuni seismice.
Prin realizarea investiţiei se urmăreşte atingerea unui standard în exploatarea clădirii vizate, asigurarea confortului termic, energetic şi a condiţiilor de siguranţă necesare pentru desfăşurarea activităţilor specifice din proiect.
Se vor atinge obiectivele de renovare energetică moderată a clădirilor publice, contribuind astfel la îmbunătăţirea furnizării de servicii publice la nivel local.
Renovarea va conduce la o reducere cu 30% a necesarului de energie primară, demonstrată prin studiul de audit energetic elaborat în faza de proiectare şi certificatele de performanţă energetică realizat la finalizarea investiţiei.
Soluţia de termoizolare este:
Pentru anvelopa verticală (pereţii de închidere şi soclu) se prevăd următoarele:
-termoizolaţie din vată minerală bazaltică la pereţi şi polistiren extrudat la soclu, prinse cu adeziv de suport şi ancorate în elementele verticale cu ancore mecanice cu rozete din plastic
-tencuială drişcuită (3-4cm grosime) pe plasă de fibră de sticlă -strat finisaj
Pentru anvelopa orizontală (planşeu pod şi pardoseli) se prevăd următoarele:
-vată minerală bazaltică dispusă între grinzile planşeului şi respectiv peste grinzile planşeului (20 cm grosime)
-polistiren extrudat sub pardoseli
Se propune repoziţionarea tâmplăriei existente de uşi din profile p.v.c. şi montarea de rulouri la tâmplăria ferestrelor de pe faţada sudică.
Izolarea termică a pereţilor exteriori opaci
Se recomandă dispunerea unui strat de izolaţie termică la partea exterioara a pereţilor exterior. Se va utiliza vata bazaltică (cu specificaţie din fabricaţie pentru utilizare la placarea faţadelor).
Se va utiliza vată bazaltică având conductivitatea termică de 0.042 W/niK. Grosimea stratului de izolaţie termică a pereţilor exterior va fi de 10 cm.
Se va face izolarea termică pe lateralele pereţilor, în cazul golurilor de tâmplărie. Se va utiliza polistiren extrudat cu grosimea de 2-3 cm în funcţie de spaţiul disponibil. Astfel, efectul punţilor termice pe conturul tâmplăriei va fi redus. Pervazele exterioare se vor proteja cu glafuri de exterior.
Izolarea termică a soclului
Se prevede un strat de termoizolaţie pe suprafaţa soclului clădirii. Se va folosi polistiren extrudat cu grosimea de 5 cm dispus pe înălţimea soclului. Pentru reducerea punţilor termice, polistirenul extrudat se va prelungi sub nivelul trotuarului/ cotei terenului (unde este posibil) cu o adâncime de aproximativ 30 cm şi strat de protecţie a polistirenului extrudat. După termoziolarea soclului, se va face trotuar pe tot conturul clădirii.
Izolarea termică a pardoselii pe sol
Se propune dispunerea unui strat minim de izolaţie termică. Din motive tehnologice, în cazul pardoselii pe sol, nu se poate dispune un strat suficient de gros de izolaţie termică astfel încât să obţinem rezistenţa termică corectată minimă. Se recomandă utilizarea a 5 cm de polistiren extrudat ignifugat având conductivitatea termică X =0,029 W/mK.
Înlocuirea tâmplăriei exterioare existente
Se propune montarea unor rulouri exterioare pe faţada sud.
Izolarea termică a planşeului sub pod
Se propune dispunerea unui strat de izolaţie termică din vată minerală, având grosimea de minim 20 cm şi conductivitatea termică X=0,042 W/mK.
Un alt obiectiv este cel de mobilitate urbană verde – asigurarea infrastructurii pentru transportul verde prin realizarea de puncte de reîncărcare pentru vehiculele electrice. Pentru a atinge acest obiectiv se va amplasa un număr de staţiil de încărcare vehicule electrice: 1 staţie cu 2 puncte de încărcare.
Curier Județean
Echipa de Robotică Xeo Unește România la Carolina Mall: Strângere de fonduri sub forma unei demonstrații cu roboți pentru a oferi cadouri de Crăciun copiilor nevoiași din oraș
Echipa de Robotică Xeo Unește România la Carolina Mall! O strângere de fonduri, sub forma unei demonstrații cu roboți, va fi organizată la data de 1 decembrie, pentru a oferi cadouri de Crăciun copiilor nevoiași din oraș.
Echipa de robotică Xeo, formată din elevi ai Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan”, se afirmă ca un ambasador al educației STEM în Alba Iulia. Cu o tradiție de 7 ani în participarea la competiția internațională FIRST Tech Challenge, echipa Xeo aduce inovația și spiritul comunitar în prim-planul activităților sale.
Citește și: 1 DECEMBRIE 2023, la Alba Iulia. PROGRAMUL manifestărilor de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Paradă militară, concerte și foc de artificii
Pe data de 1 decembrie 2023 în intervalul orar 10:00-18:00, echipa Xeo va demonstra nu doar abilitățile lor tehnice impresionante, ci și angajamentul lor față de comunitate. Sub deviza „Robotica unește Romania,” echipa va organiza o strângere de fonduri sub forma unei demonstrații cu roboți la Carolina Mall din Alba Iulia.
Printre activitățile amuzante și creative planificate la standul echipei Xeo, se numără și interacțiuni directe cu vizitatorii și joculețe distractive pentru toată lumea, oferindu-le o experiență captivantă. Cu zâmbetele pe buze și entuziasmul specific echipei, acești tineri pasionați vor transmite publicului fascinația lor pentru robotică și dorința de a face o România mai bună.
Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
Cu toate acestea, evenimentul este mai mult decât o simplă demonstrație tehnologică. Echipa Xeo are un obiectiv nobil: să strângă fonduri pentru a oferi cadouri de Crăciun copiilor nevoiași din oraș. Acest gest ilustrează angajamentul lor față de comunitate și dorința de a aduce bucurie și speranță în inimile celor mai puțin privilegiați în perioada sărbătorilor.
„Suntem mândri să fim parte din acest proiect și să contribuim la construirea unei comunități mai puternice și unite,” a declarat liderul echipei Xeo. „Credem că tehnologia nu ar trebui să fie doar un instrument, ci și un mijloc de a aduce schimbări pozitive în jurul nostru.”
Evenimentul de la Carolina Mall reprezintă o oportunitate pentru comunitatea locală să interacționeze cu viitorul tehnologic și să susțină inițiativele caritabile. Echipa Xeo invită pe toți cei interesați să li se alăture în această zi specială, contribuind la strângerea de fonduri pentru a lumina sărbătorile copiilor aflați în nevoi.
Pentru cei care doresc să susțină cauza echipei de robotică Xeo, donațiile pot fi făcute direct la standul lor în timpul evenimentului.
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Lista păcatelor – “Cele 177 de păcate”, conform învăţăturilor creștin-ortodoxe
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Pe 25 noiembrie, creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Ecaterina. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum 24 de ore
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
25 noiembrie: Înceta din viață marele inventator român Henri Coandă, unul dintre pionierii aviației