Rămâi conectat

Actualitate

Şcoala Câmpeni: Lecţie predată elevilor de SC Apa CTTA într-un proiect POS Mediu

Publicat

în

În laboratorul de biologie al Şcolii Gimnaziale Câmpeni, cu sprijinul directoarei Liliana Lazăr, s-a desfăşurat o campanie de informare a elevilor cu privire la proiectul ”Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă si apă uzată în judeţul Alba”, derulat de SC Apa CTTA Alba.

Proiectul este cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu cu suma totală de 102.046.000 euro, astfel: contribuţie nerambursabilă UE: 80.015.446 euro (78,41%), contribuţie nerambursabilă Guvernul României: 12.237.657 euro (11,99%), contribuţia autoritătilor locale: 1.882.716 euro (1,85%), contribuţia SC Apa CTTA SA Alba: 7.910.181 euro (7,75%). Proiectul, în care a fost inclus şi oraşul Câmpeni, vizează modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Câmpeni şi construirea unei staţii de epurare a apelor uzate pentru 8.000 de locuitori echivalenţi.

Pentru derularea campaniei, o delegaţie compusă din membri ai echipei de proiect, formate din angajaţi ai SC Apa CTTA Alba, în frunte cu Mihaela Mărginean, purtătorul de cuvânt al operatorului judeţean de apă condus de directorul general Viorel Lazăr, şi specialişti ai firmei Halcrow, s-a deplasat la şcoala din Câmpeni, cu recuzita necesară (afişe, pliante, hărţi, baloane, bannere etc), în debutul activităţii distribuindu-le copiilor insigne şi pliante.

Elit - Gustul Desăvârșit

*Lecţie interactivă despre importanţa apei şi reducerea poluării

            În prima parte, Tudor Toacsăn (Halcrow) şi Constantin Cîra (SC Apa CTTA) le-au explicat copiilor din clasele a II-a şi a III-a, pe înţelesul lor, date despre proiect, circuitul apei în natură şi importanţa apei, informaţii referitoare la necesitatea menţinerii apei curate, ce este poluarea şi care sunt principalii factori poluatori, cum se tratează apa pentru a deveni potabilă, care este drumul apei spre staţia de epurare, rolul Gărzii de Mediu în monitorizarea surselor de apă şi aplicarea sancţiunilor împotriva celor care nu respectă legislaţia etc.

În cea de-a doua parte, sub îndrumarea învăţătoarelor Niculina Oltean şi Monica Joldeş, copiii au pictat aspecte pe care şi le-au însuşit în urma discuţiei cu specialiştii, toţi fiind recompensaţi cu diplome, baloane şi pixuri. La final, cei mici au participat la concursul “Apa, esenţa vieţii, n-o poluaţi!”, în cadrul căruia au reprezentat şcolarii au realizat două “tablouri” cu amprentele lor palmare, după ce le-au colorat cu acuarele, fiind declaraţi apoi “Ocrotitorii apei”. Copiii au primit cu bucurie activitatea desfăşurată, exprimându-şi dorinţa de a mai participa la alte activităţi similare.

Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

S-au înecat la mal: Sorin Cîmpeanu ar putea fi SCHIMBAT la rândul său, de premierul Ciucă

Publicat

în

S-au înecat la mal: Sorin Cîmpeanu ar putea fi SCHIMBAT la rândul său, de premierul Ciucă

Sorin Cîmpeanu se află pe lista de miniștri in discuție pentru o viitoare remaniere, potrivit surselor Edupedu.ro. “Se așteaptă decizia președintelui Klaus Iohannis, dar la nivelul PNL și al Guvernului este o distanțare față de Cîmpeanu, din cauza proiectului de legi ale educației”, a declarat pentru Edupedu.ro o sursă apropiată de Cotroceni.

Sursa majoră de nemulțumire a liderului de la Cotroceni a fost vulnerabilizarea premierului Nicolae Ciucă în afacerea plagiatului, mai ales în condițiile în care Ciucă este văzut drept principalul candidat la președinție al PNL, susținut de Iohannis, conform surselor G4Media.ro.

Concret, plagiatul lui Ciucă a reintrat puternic în discuția publică la jumătatea lunii iulie, odată cu lansarea în dezbatere publică a proiectelor legii educației care prevăd 3 modalități de protejare a plagiatorilor: desființarea CNATDCU – instituția-cheie în soluționarea plagiatelor din doctorate -, posibilitatea renunțării gratuite și fără motivare la titlul de doctor de către orice plagiator și amnistierea plagiatelor după 3 ani. Potrivit surselor Edupedu.ro, Iohannis ar fi respins explicit amnistierea plagiatorilor, într-o discuție la Cotroceni înainte de lansarea proiectelor de lege în dezbatere publică, pentru ca amnistierea sa fie menținută de Cîmpeanu în proiectul pus în dezbatere publică, așa cum Edupedu.ro a relatat pe larg.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu: Șantierele de pe autostrăzi și nu numai sunt supravegheate din aer, cu avioane

Publicat

în

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu: Șantierele de pe autostrăzi și nu numai sunt supravegheate din aer, cu avioane

A început monitorizarea aeriană a șantierelor, iar zborurile de supraveghere a șantierelor se vor desfășura periodic, în toate zonele, anunță ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„A început monitorizarea aeriană a șantierelor, obiectiv pe care mi l-am asumat încă de la preluarea mandatului”, anunță Sorin Grindeanu.

El precizează că în perioada 11-15 iulie mai multe aeronave au survolat și au cules date din mai multe șantiere în lucru, respectiv Centura București (DNCB), Autostrada de Centură București (A0), Centura Giurgiu, Drumul expres Craiova-Pitești și Autostrada Sibiu-Pitești, secțiunea 5.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Toate datele captate au fost procesate în laborator pentru a realiza ortofotoplanuri, modele digitale de suprafață și modele tridimensionale. În baza acestor misiuni de zbor se realizează inclusiv o radiografie a mobilizării din cadrul șantierelor! De exemplu, în data de 15.07.2022, la momentul zborului, pe șantierul Drumului Expres Craiova- Pitești au fost identificate următoarele: – 226 muncitori, 164 autobasculante, 22 betoniere, 24 macarale, 3 nacele, 88 buldo-excavatoare, 38 compactoare, 3 utilaje de forare și 3 utilaje de asfaltare. Zborurile de supraveghere au fost efectuate în baza unui protocolul încheiat între Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Aero-Spațială (INCAS) și Ministerul Transporturilor. Aceste zboruri de supraveghere a șantierelor se vor desfășura periodic, în toate zonele”, încheie Grindeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Alertă alimentară: Mai multe loturi de înghețată, retrase de la vânzare ca urmare a detectării unor urme de e 2-Cloroetanol

Publicat

în

Alertă alimentară: Mai multe loturi de înghețată, retrase de la vânzare ca urmare a detectării unor urme de e 2-Cloroetanol

Conform unor anunțuri postate pe site-ul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, noi loturi de îngheţată Haagen-Dazs sunt retrase de la vânzare de marile reţele de supermarketuri, ca urmare a detectării unor urme de e 2-Cloroetanol.

General Mills, fabricantul Häagen-Dazs, a decis rechemarea voluntară a unora dintre produsele sale de înghețată ca urmare a detectării unor urme de 2-Cloroetanol (2CE) într-un lot specific de produse Häagen-Dazs. Măsura este întreprinsă ca precauție. „Acțiunea are loc în urma unor investigații care au stabilit că sursa neconformității este un furnizor individual și se limitează la anumite date limită de consum ale anumitor produse din lotul în cauză. După ce a investigat în mod proactiv această problemă pentru a determina sursa, General Mills ia măsura de precauție de a retrage în mod voluntar toate loturile afectate de Häagen-Dazs din toate punctele de vânzare din România.

Investigațiile amănunțite întreprinse de General Mills cu privire la cauza principală a acestei probleme de neconformitate au indicat că nivelurile de urme de 2-Cloroetanol (2CE) pot fi depistate la un ingredient asigurat de către unul dintre furnizori. Nivelurile substanței detectate depășesc cu puțin limitele de detecție analitică”, se arată pe site-ul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este vorba despre înghețata Haagen-Dazs Belgian Chocolate 8X460 ml, Macadamia Nut Brittle 8 X 460 ml, Cookies & Cream 8X460 ml, Macadamia Nut Brittle 24X95 ml și Belgian Chocolate 24X95 ml. „La Häagen-Dazs, calitatea și siguranța alimentelor reprezintă prioritatea noastră principală. Häagen-Dazs nu folosește 2-Cloroetanol (2CE) în niciunul dintre produsele sale si respectă toate reglementările privind siguranța alimentară și standardele stricte din fiecare piață în care operăm, inclusiv România. Regretăm orice inconvenient cauzat din cauza acestei rechemări de pe piață. Instrucțiuni pentru consumatori. Clienții care au cumpărat unul dintre aceste produse pot returna produsul sau chitanța la locul de cumpărare pentru o rambursare completă”, arată producătorul.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare