Scăderea prețului grâului a dus la afectarea rentabilității culturilor. Fermierii, nevoiți să producă dublu față de anul trecut
Scăderea prețului grâului a dus la afectarea rentabilității culturilor. Fermierii, nevoiți să producă dublu față de anul trecut
Rentabilitatea culturilor în acest an a fost afectată considerabil de scăderea prețului la grâu. Fermierii trebuie să obțină o producție dublă comparativ cu anul trecut, pentru a nu ieși în pierdere.
Costurile totale pentru înfiinţarea unui hectar cu grâu se ridică, în medie, la 6.000 lei. Preşedintele Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România, Nicolae Sitaru, spune că situaţia este rezultatul dezechilibrului dintre creşterea preţurilor la motorină şi îngrăşăminte, coroborat cu o scădere a preţului la grâu, ceea ce relativizează orice calcul economic.
”Pe vremea asta, anul trecut, se făceau achiziţii futures pentru recolta anului 2022, la preţuri care erau pe lângă doi lei luat în fermă. Acum, dacă vreau să vând un kg de grâu, probabil că iau un leu şi 10 şi 12 bani”, a spus Nicolae Sitaru pentru Radio România Actualități.
În condiţiile actuale de piaţă, producţiile obţinute anul trecut nu mai sunt deloc mulţumitoare. Preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Ialomiţa, Silviu Mihai, are cultivate circa 1.000 de hectare cu grâu, iar calcul economic îl obligă la o producţie de nouă tone la hectar:
”Profitul va fi zero la cinci tone de grâu la hectar. Anul trecut a fost o medie de şase tone la hectar, iar preţul a fost 1,5 lei per kilogram”, a spus interlocutorul RRA.
La preţurile actuale ale grâului, pentru a obţine profit anul acesta, calculul fermierilor vizează o producţie de peste opt tone la hectar, ceea ce se poate obţine doar în condiţii de tehnologie maximă.
Prețul cerealelor scade, cresc incertitudinile privind coridorul ucrainean
Prețurile mondiale ale grâului și porumbului au continuat să scadă pe piețele mai preocupate de inflație decât de soarta coridorului maritim ucrainean pentru cereale, care se va închide peste opt zile din cauza lipsei unui acord cu Rusia.
„Piața este în criză de energie. De regulă, aceasta este o perioadă liniștită, când sunt așteptate noile recolte din emisfera nordică. Prețurile continuă să scadă pentru că există o ofertă abundentă de grâu rusesc”, a explicat Gautier Le Molgat, analist la Agritel.
Lumea este „mai puțin îngrijorată” de război, deoarece condițiile de recoltă sunt în prezent bune în Europa și „piețele sunt obsedate mai degrabă de inflație și de scăderea ratelor dobânzilor” decât de viitorul coridorului ucrainean, a subliniat el.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Studenții români care învață în străinătate vor fi asigurați la sănătate în România Studenții români care învață în străinătate vor fi asigurați la sănătate în România, conform Legii 309/2024, publicată luni, 9 decembrie 2024, în Monitorul oficial. Citește și: Asigurare de sănătate GRATUITĂ pentru studenții care vor să urmeze cursurile unei facultăți în străinătate În […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite