Rămâi conectat

Sport

Sâmbătă, pe “Cetate”, CSM Unirea Alba Iulia – Metalurgistul Cugir, ultimul derby “de Alba” al turului!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sâmbătă, ora 15.00, pe “Cetate” este ultimul derby “de Alba” al turului Seriei 9 din eșalonul terț, între CSM Unirea Alba Iulia și Metalurgistul Cugir, grupări între care există o veche rivalitate ce datează din anii ’80.

Va fi o confruntare a orgoliilor, între combatante aflate pe val, fiecare cu două victorii consecutive, despărțite de 6 puncte în acest moment (“roș-albaștrii” plasându-se pe poziția a 3-a a podiumului). În plus, în formula oaspeților se regăsesc foștii uniriști Vitinha, P. Păcurar, I. Grozav, Haj și Selagea. În acest sezon cele două nu au pierdut împotrva conjudețenelor, CSM Unirea Alba Iulia (1-1 cu CSU Alba Iulia și 3-2 cu CS Ocna Mureș), respectiv Metalurgistul Cugir (4-3 cu CS Ocna Mureș și 0-0 cu CSU).

*Unirea n-a mai câștigat de 5 ani!

Din 2016, când a ajuns, la cerere, pe a treia scenă fotbalistică, gruparea din Cetatea Marii Uniri a fost nevoită să suporte dominația Cugirului, accentuată în ultimii doi ani. Până în prezent au fost 9 dueluri, din care rezultă o tradiție total defavorabilă pentru fosta prim-divizionară (un succes, 3 remize și 5 eșecuri). Unirea Alba Iulia s-a impus într-un singur meci, pe “Cetate”, scor 2-1 (0-1), în septembrie 2017, când trupa lui Adorian Himcinschi a întors în final, în câteva zeci de secunde, prin I. Grozav (în prezent echipier al Cugirului) și Davidaș (tocmai la primul duel direct). În retur, pe “Arena CSO”, în martie 2018, s-a înregistrat o remiză albă (antrenori Călin Moldovan și Adrian Bicheși), în fapt singurul meci în care uniriștii nu au plecat cu mâna goală. Mai mult, formația albaiuliană nici măcar nu a înscris la Cugir, următoarele trei jocuri însemnând un 2-0 (1-0), cu dublă Cîrstean, în martie 2019; un 1-0 (0-0), gol M. Lupu (84), în 14 noiembrie 2021 (când gazdele au aliniat numai 14 jucători, din motive de COVID-19, lipsind inclusiv antrenorul Lucian Itu); respectiv 2-0 (2-0), în toamna anului 2021, goluri realizate de foștii uniriști Selagea (32, penalty) și I. Grozav (45) – un meci început cu 29 de minute întârziere întrucât centralul a avut probleme cu vizele medicale ale celor două formații. Ba mai mult, Metalurgistul se mândrește cu o serie de 4 victorii consecutive în fața rivalilor, șir început în septembrie 2020, în “Cetate”, când a făcut spectacol, cu un net 4-1 (1-1). Era prima victorie pe arena albaiuliană după revenirea Unirii în eșalonul terț, scorul fiind deschis de Selagea (16) – fostul căpitan al “alb-negrilor” ce va fi sâmbătă oponent al formației unde s-a consacrat. Un simplu foc de paie, întrucât cu “căpitanul” Tudor Șaucă în prim plan, vizitatorii au întors rezultatul, punctând prin M. Lupu (35, 72 penalty), Șaucă (51), P. Păcurar (56, penalty), momentul decisiv fiind eliminarea lui Scrob (47), când scorul era egal. La precedentul duel pe arena albaiuliană, în 4 septembrie 2021, oaspeții s-au impus cu 3-2 (2-0), la ultima fază, gol Cocan (90+5), după ce elevii lui Sinescu au remontat, prin reușitele lui Cl. Morariu (60) și Al. Giurgiu (64, penalty), ecartul de la pauză consemnat prin golurile marcate de Șt. Radu (11) și M. Lupu (45).

*Hegemonie cugireană

De altfel, “roș-albaștrii” conduși de Lucian Itu sunt de ani buni “șefi” între divizionarele terțe din județ și fac legea. De pildă, în sezonul 2020/ 2021, în care au câștigat Seria 9, metalurgiștii au avut șase victorii din șase cu combatantele din Alba. Din acest punct de vedere, al statisticii, formația din Cugir a adunat 18 partide fără a cunoaște gustul eșecului împotriva rivalelor Unirea Alba Iulia, Industria Galda de Jos sau CS Ocna Mureș. Ultima înfrângere înregistrată a fost pe propriul teren, în urmă cu 4 ani și jumătate. În 20 aprilie 2018 s-a derulat un spectaculos duel interjudețean, un electrizant Metalurgistul Cugir – Industria Galda 2-3 (1-2).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

FOTO: Înotătorii LPS Alba Iulia la Naționale: Andrea Zsebe – 3 medalii de argint, ștafetele combinate – două medalii de bronz

Dan HENEGAR

Publicat

în

Înotătorii LPS Alba Iulia la Campionatele Naționale de seniori, tineret și juniori: Andrea Zsebe – 3 medalii de argint, ștafetele combinate – două medalii de bronz La Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, înotătorii de la LPS Alba Iulia au reușit rezultate de apreciat, fiind adjudecate 5 medalii, toate în probele juniorilor II. Astfel, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea