Rămâi conectat

Curier Județean

SÂMBĂTĂ: „Ovidiu Bîrlea – Tradiții culturale la Mogoș”. Proiect cultural dedicat marelui etnograf român

Publicat

în

Sâmbătă, 21 august 2021, începând cu orele 10:00, comuna Mogoș va găzdui un amplu proiect cultural dedicat marelui etnograf român Ovidiu Bîrlea, intitulat „Ovidiu Bîrlea – Tradiții culturale la Mogoș”. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Comunei Mogoș, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Biblioteca comunală „Ovidiu Bîrlea” Mogoș, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Mogoș-Miclești.

Evenimentul va fi deschis cu un Te Deum la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Mogoș-Bârlești, unde preotul paroh Oprean Călin va face și o scurtă prezentare a edificiului monument istoric construit în anul 1844. Manifestările vor continua cu mesaje instituționale ale reprezentanților instituțiilor organizatoare, după care va avea loc reconstituirea obiceiului clăcii de coasă. Claca de coasă de la Bârlești va fi reconstituită cu sprijinul mogoșenilor, fiind una dintre cele mai vechi ocupații ce a stârnit interesul cercetătorului Ovidiu Bîrlea, care o descrie pe larg în romanul său „Șteampuri fără apă”.

Cea de-a doua parte a evenimentului este dedicată simpozionului cu titlul „Ovidiu Bîrlea, acasă la Mogoș”, simpozion la care vor susține lucrări prof. univ. dr. cercetător Ilie Moise de la Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu, conf. univ. dr. Georgeta Orian de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof. Doina Blaga din Sibiu, nepoata etnografului, dr. Nicolae Danciu din Sebeș, nepot al etnografului, prof. Daniela Floroian de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și Olga Oprean bibliotecar la Biblioteca comunală „Ovidiu Bîrlea” din Mogoș. Programul zilei va continua cu vizitarea expoziției etnografice din localitate, vizitarea expoziției de carte cu lucrări științifice și literare ce îl au autor pe Ovidiu Bîrlea și o expoziție de bucate tradiționale specifice zonei Mogoșului.

Electrica Furnizare Discount

Cu începere de la ora 13:30, Căminul Cultural din Mogoș va găzdui un spectacol folcloric susținut de ansamblul folcloric al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba și prezentarea dansului popular „Mogoșana” în interpretarea copiilor și adulților din comuna Mogoș, dansul fiind prezentat în una dintre lucrările de referință ale lui Ovidiu Bîrlea – Eseu despre dansul popular românesc.

Activitatea „Ovidiu Bîrlea – Tradiții culturale la Mogoș” a fost generată de organizarea în luna mai 2021 la Mogoș a proiectului 2.9 Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba și este o primă etapă prin care instituțiile organizatoare urmăresc să aducă în atenția publică una dintre cele mai frumoase zone ale județului Alba. Activitatea face parte dintr-un proiect mai amplu intitulat „Mogoș Fest” pe care dorim să-l dezvoltăm în următorii ani cu scopul de a promova tradițiile, obiceiurile, obiectivele culturale, spirituale și istorice, frumusețile naturi etc., din comuna Mogoș și împrejurimi.

Ovidiu Bîrlea s-a născut la 13 august 1917 în satul Bârleşti, comuna Mogoş, din judeţul Alba. Fiu de ţărani, urmează şcoala primară în satul natal (1924-1928), gimnaziul la Baia de Arieş (1928-1929), apoi Liceul Militar din Târgu-Mureş (1929-1937). Studiază filologia la Universitatea din Bucureşti (1937-1939, 1940-1942). Este funcţionar câteva luni în Departamentul naţionalităţilor (1948-1949), apoi este cercetător la Institutul de Folclor din Bucureşti (1949-1969), unde conduce secţia literară timp de nouăsprezece ani. Moare la 7 ianuarie 1990 la Cluj-Napoca.

Reprezentant al unei noi generaţii de folclorişti, Ovidiu Bîrlea continuă opera lui D. Caracostea (definitivează şi publică, după moartea acestuia, Problemele tipologiei folclorice, 1971) şi Ion Muşlea (definitivează şi publică Tipologia folclorului din răspunsurile la chestionarele lui B. P. Hasdeu, 1970), păşind pe urmele lui Petru Caraman, Tache Papahagi şi Ion Diaconu. Eforturile sale ştiinţifice s-au concretizat în publicarea operelor: Snoave şi ghicitori (Bucureşti, 1957); Poveştile lui Creangă (Bucureşti, 1967);

Metoda de cercetare a folclorului (Bucureşti, 1969); Tipologia folclorului din răspunsurile la chestionarele lui B. P. Hasdeu (Bucureşti, 1970, în colab. cu Ion Muşlea); Problemele tipologiei folclorice (Bucureşti, 1971, în colab. cu D. Caracostea); Istoria folcloristicii româneşti (Bucureşti, 1974, Premiul „B. P. Hasdeu” al Academiei Române); Mică enciclopedie a poveştilor româneşti (Bucureşti, 1976); Poetică folclorică (Bucureşti, 1979); Folclorul românesc (I-II, Bucureşti,1981-1983); Eseu despre dansul popular românesc (Bucureşti, 1982). De asemenea a publicat antologile: Antologie de proză populară epică (I-III, Bucureşti, 1966); Petrea Făt-Frumos (Bucureşti, 1967); Horea şi Iancu în tradiţiile poporului (Bucureşti, 1972, în colab. cu Ioan Şerb); Petru Caraman, Studii de etnografie şi folclor, postfaţă de Ion H. Ciubotaru, Iaşi, 1997.

Alături de preocupările privind recuperarea zestrei folclorice, Ovidiu Bârlea a semnat și câteva lucrpri literare importante în care a valorificat rezultatul cercetărilor folcloirce în pagini de o reală frumusețe. Printer aceste scrieri se numără: Urme pe piatră (proză, Bucureşti, 1974); Şteampuri fără apă (roman, Bucureşti, 1979); Efigii (memorialistică-portrete, Bucureşti, 1987); Drumul de pe urmă (roman, 1999); Se face ziuă. Romanul anului 1848 (Bucureşti, 2001). Ovidiu Bârlea a colaborat cu lucrări și articole de specialitate la: „Analele Universității din Timișoara”, „Anuarul de folclor”, „Anuarul muzeului etnografic al Transilvaniei”, „Ateneu”, „Flacăra”, „Limbă și literatură”, „Orizont”, „Revista de folclor”, „Revista de etnografie și folclor”, „Revista Fundațiilor regale”, „România literară”, „Satul”, „Sociologie românească”, „Steaua”, „Tribuna”.

Publicitate

Curier Județean

FOTO| Aiudenii nemulțumiți de modul în care operatorul de salubritate colectează resturile vegetale: Ce măsuri anunță primăria

Publicat

în

Aiudenii nemulțumiți de modul în care operatorul de salubritate colectează resturile vegetale: Ce măsuri anunță primăria

Mai mulți cetățeni din municipiul Aiud au semnalat neregului în ceea ce privește colectarea deșeurilor vegetale de pe unele străzi din oraș.

Doleanțele au ajuns la urechile autorităților, care spun că în cursul săptămânii viitoare va avea loc o întâlnire cu operatorul, pentru a rezolva problema.

„Suntem nemulțumiți de modul în care operatorul de salubritate colectează resturile vegetale. De câteva zile primim mesaje de la cetățeni care ne semnalează deficiențe în colectarea acestora. Săptămâna viitoare ne vom întâlni cu operatorul pentru a remedia problema”, au transmis reprezentanții primăriei Aiud.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Curier Județean

”Carnavalul Toamnei” la Grădinița cu Program Prelungit ”Scufița Roșie” Alba Iulia. Micuții s-au îmbrăcat în costume și au jucat jocuri

Publicat

în

”Carnavalul Toamnei” la Grădinița cu Program Prelungit ”Scufița Roșie” Alba Iulia. Micuții s-au îmbrăcat în costume și au jucat jocuri

Preșcolarii grupei mari, grupa ”Iepurașilor”, sub îndrumarea doamnelor educatoare Baying Iulia și Potopea Denisa, au sărbătorit încheierea Proiectului Tematic ”Simfonia Toamnei” printr-un Carnaval.

Preșcolarii, au ales să îmbrace fiecare costumul preferat: de zâne, prinți și prințese, eroi, iepurași, fluturași și alte personaje de poveste. Ziua a fost plină de activități distractive, jocuri alese și îndrăgite de cei mici.

Electrica Furnizare Discount

Prin toate activităţile desfăşurate la grupă, în perioada derulării Proiectului Tematic, copiilor li s-a oferit posibilitatea de a-şi completa cunoştinţele pe care le aveau, dar şi de a-şi satisface curiozitatea cu informaţii despre lucruri neştiute.

Toamna este anotimpul roadelor bogate, a recoltei, a veseliei, a harniciei si a pregatirilor pentru iarna, iar preșcolarii din grupa ”Iepurașilor” au sărbătorit acest anotimp, în cel mai plăcut mod, cu veselie și bucurie!

Doamna director, prof. Seician Maria, transmite felicitări cadrelor didactice și mulțumiri părinților pentru implicare și colaborare.

Citește mai mult

Curier Județean

IJJ Alba: Recomandări pentru turiștii care pleacă în drumeții, în zonele montane din județ unde zăpada este prezentă

Publicat

în

IJJ Alba: Recomandări pentru turiștii care pleacă în drumeții, în zonele montane din județ unde zăpada este prezentă

La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean ‚‚ Avram Iancu’’ Alba, avem în componenţă 3 posturi montane de jandarmi, respectiv: Șugag, Roșia Montană și Arieșeni. Având în vedere că deja în zone montane din județ zăpada este prezentă, pentru a preveni evenimentele negative, jandarmii montani reamintesc turiștilor următoarele:

-Înainte de a pleca în drumeție să echipeze autoturismul corespunzător (lanțuri antiderapante, lopată de zăpadă);

-Să se informeze înainte de a pleca la drum cu privire la starea vremii, starea drumurilor, dar și existența marcajelor turistice;

Electrica Furnizare Discount

-Să plece la drum doar cu echipament adecvat, lanternă, sac de dormit, trusă de prim ajutor;

-Să nu se abată de la drum și să respecte indicatoarele și marcajele turistice;

-Să cunoască bine pregătirea fizică a grupului și să adapteze traseul în funcție de aceasta;

-Să nu deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;

-În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană;

-Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi la membri Salvamont și respectaţi indicaţiile acestora;
-Să ia legătura cu jandarmii montani/ serviciul unic de urgență 112, în cazul producerii unui accident, comunicându-le acestora datele de identificare ale solicitantului, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate și când s-a produs accidentul.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare