Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

SÂMBĂTĂ: Noaptea Muzeelor 2022 la Alba Iulia. PROGRAM: Ateliere antice, lupte de gladiatori, expoziții și multe alte atracții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

SÂMBĂTĂ: Noaptea Muzeelor 2022 la Alba Iulia. PROGRAM: Ateliere antice, lupte de gladiatori, expoziții și multe alte atracții

Sâmbătă, 14 mai, la Alba Iulia are loc o nouă ediție a evenimentului ”Noaptea Muzeelor”. Seria evenimentelor a ajuns anul acesta la a XII-a ediție și își așteaptă publicul de toate vârstele cu un program variat. Începând cu ora 19:00, timp de mai multe ore, muzeul albaiulian va prinde viață prin intermediul spectacolelor de reenactement și de muzică.

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

  • ora: 19.00 deschiderea oficială reprezentație Garda Apulum
  • orele: 20.00-01:00 istoria prinde viață în muzeu – peste 40 de personaje istorice: Mihai Viteazul, Avram lancu, Horea, Camil Velican etc.
  • orele: 20.00 – 01:00 Ateliere antice – confecționat opaițe, prelucrare os, pielărie, monetărie, scriptoria
  • ora: 22.00 dansuri romane – Magna Nemesis / lupte de gladiatori/ Ludus Apulensis
  • ora: 23:00 – povestea încoronării
  • ora: 24:00 – moment muzical Laura Orian

Sala Unirii

  • orele: 20:00 – 01:00 – expoziții temporare: Corpul voluntarilor ardeleni, bănățeni și bucovineni de la Kiev, istoria orașului Alba Iulia, Liliecii – stăpânii nopții

Museikon

  • orele: 20:00 – 01:00 – ATELIERE: Ars Calligraphica istoria scrisului de la tăblițele de lut la penițele cu cerneală și scrierea modernă, atelier de pictură pe sticlă, inițiere în tehnica picturii icoanelor pe sticlă, atelier de gravură;
    – EXPOZIȚII TEMPORARE: Triticum, De la cavalerul trac la Sfântul Gheorghe

Biblioteca Batthyaneum, deschisă publicului, cu ocazia evenimentului prijeluit de Noaptea Muzeelor

Biblioteca Batthyaneum este una dintre cele mai importante biblioteci documentare din România, cu o colecție impresionantă de manuscrise, incunabule, carte veche și documente remarcabile privitoare la istoria Transilvaniei.

Mai puțin cunoscut este faptul că Biblioteca Batthyaneum deține și o colecție excepțională de obiecte muzeale, o parte dintre ele fiind expuse într-un spațiu expozițional, special amenajat.

Astfel, vizitatorii se vor putea bucura de o expoziție desfășurată pe trei săli (Aula Magna nu va intra în circuitul de vizitare).

În plus, aceștia vor putea admira o parte din instrumentele astronomice ale vechiului Observator astronomic batthyanian, alături de multe documente spectaculoase care pun în scenă legăturile episcopului Igantius de Batthyán cu primul director al Observatorului astronomic, ucenicul Antonius Martonfi, și corespondeța acestora cu unii dintre cei mai străluciți astronomi ai secolului XVIII.

Intrarea este liberă, nefiind necesară nicio aprobare specială prealabilă. Vizitatorii sunt rugați să aibă buletinul de identitate la ei, iar grupurile nu pot fi mai mari de 15 persoane odată.

Program special de transport cu autobuzele STP în Alba Iulia, pentru ”Noaptea Muzeelor”

Societatea de Transport Public Alba Iulia vine în sprijinul celor care doresc să viziteze Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia cu prilejul ”Nopții Muzeelor”, prin introducerea unor curse dus – întors din mai multe zone ale orașului spre Hotel Cetate.

Programul special este valabil în intervalul orar 20.30 – 1.00.

Costul unui bilet este de 2,5 lei la dus, iar la întoarcere cursa este gratuită pentru toți vizitatorii muzeului, cu condiția ca aceștia să poată arăta biletul de intrare gratuită la muzeu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea