Sâmbătă, 15 decembrie: Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie și pe mama sa, Sfânta Muceniță Antia

Paul Voicu - Primar 2020

În fiecare an pe 15 decembrie Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie și pe mama sa, Sfânta Muceniță Antia.

Sfântul Mucenic Elefterie era din Cetatea Eternă, Roma. Încă de la o vârstă foarte fragedă acesta va rămâne orfan de tată și va fi crescut doar de mama sa, Antia, care fusese învățată despre tainele și credința creștină însuși de Sfântul Apostol Pavel. Iar Elefterie va învăța Sfintele Scripturi după ce mama sa il va duce la episcopul Anichit.

Acesta din urma il va randui pe Elefterie in ceata clericilor. Cand implineste 15 ani, Elefterie va fi hironit diacon, iar la 18 ani preot. C and ajunge la varsta de 20 de ani, Sfantul nostru va fi hironit ca episcop al Iliricului. Acesta va atrage foarte multe persoane la credinta cea dreapta prin invataturile si propovaduirea Mantuitorului. Din aceasta cauza, imparatul Adrian va trimite soldatii pentru a il aduce in fata acestuia, fapt care s-a si intamplat.

ELIT

Citește și: felicitari de Craciun

Sfantul isi marturisi credinta in Hristos, spunand ca Mantuitorul nostru este Dumnezeul tuturor. Din cauza acestui lucru Adrian ordona ca Elefterie sa fie supus la foarte multe chinuri, pe care sfantul le va indura cu seninatate. La sfatul prefectului Coremon, imparatul ordona sa fie facut un cuptor care sa aiba tepuse ascutite si de o parte si de alta. La rugaciunea Sfantului Elefterie catre bunul Dumnezeu, Coremon se umplu de Sfantul Duh, intrand astfel in cuptor marturisind faptul ca Iisus Hristos este adevaratul Dumnezeu. Acesta va iesi nevatamat din cuptor insa isi gaseste sfarsitul dupa ce ii este taiat capul.

Sfantul Elefterie va fi aruncat in cuptor insa focul se stinse iar el iesi nevatamat. Apoi Elefterie va fi legat de un cal tras de cai salbatici. Dezlegat de ingerii trimisi de Dumnezeu, sfantul este dus intr-un munte inalt unde va trai cu animalele salbatice care se imblanzeau cand Elefterie le vorbea cuvintele bunului Dumnezeu. Imparatul Adrian trimisese ostati pentru a-l captura insa sfantul, indrumat de Hristos ii va boteza. Alaturi de acestia, alti cinci sute de soldati au ajuns sa creada in Hristos. Ajungand totusi in fata imparatului este ucis de doi ostasi.

Mihail David - 2020

Mama lui Elefterie, Antia, a primit si ea cununa muceniciei prin sabie pe cand isi imbratisa si saruta fiul mort.

Sursa: crestinortodox.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...