Salariul mediu net a crescut cu un leu

Salariul mediu net din România a crescut în septembrie cu un leu comparativ cu luna august, ajungând la 1340 de lei, iar salarial brut a avut aceeaşi valoare cu cel din luna precedentă, de 1846 lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari câştiguri salariale nete s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4022 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (787 lei).
INS arată că majorările salariale au avut loc ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă, prime pentru „Ziua petrolistului” şi prime trimestriale), a plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, a plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), dar şi a realizărilor de producţii ori a încasărilor mai mari (funcţie de contracte), a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic, a disponibilizărilor de personal cu salarii mici. În acelasi timp, au avut loc şi scăderi salariale faţă de luna precedentă, cauzate de nerealizările de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte), de intrarea în şomaj tehnic şi de dificultăţile financiare din sectorul economic.
lCele mai mari creşteri salariale:
– cu 38,8% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
– între 13% şi 20% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;
– între 6% şi 7% în telecomunicaţii, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii);
– între 3% şi 5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor textile, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor din tutun. (D.C.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419