Salariile guvernatorilor din UE publicate de BNR pentru a putea fi comparate cu salariul lui Isărescu

Potrivit unui documentar realizat de Banca Națională a României cu privire la veniturile încasate de membrii conducerilor băncilor centrale din Uniunea Europeană, în 2015, președintele Băncii Centrale Europene (BCE) a încasat un salariu de bază de 385.860 euro (32.155 euro lunar—n.r.). În plus, acesta beneficiază în mod gratuit de o reședință oficială aflată în proprietatea BCE.

Totodată, membrii Comitetului Executiv și membrii cu normă întreagă ai Consiliului de Supraveghere angajați de BCE primesc, pe lângă salariul anual de bază, alocații suplimentare pentru reședință și reprezentare. La acestea se adaugă și alte sume cu titlul de alocații sau asigurări de sănătate, mai reiese din documentarul citat.

ELIT

La Banca Angliei, în anul financiar 2014 — 2015, venitul total al guvernatorului a fost de 879.773 lire sterline, echivalentul a 1.022.540 euro (peste 83.000 de euro lunar), format din salariul de bază, alocația pentru locuință și contribuția pentru asigurări și servicii medicale și cea de pensie.

În Belgia, guvernatorul băncii centrale a câștigat, anul trecut, 478.559 euro (aproape 40.000 de euro lunar), la care se adaugă un plan de pensii suplimentar față de cel standard la nivel național.

Șeful Băncii Olandei a ajuns, în 2015, la un venit anual brut de 421.145 euro (aproximativ 35.000 de euro lunar), format din salariul anual, inclusiv prima de vacanță și al 13-lea salariu, și contribuții la asigurări de sănătate și pensie.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Remunerația încasată de guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei a fost, anul trecut, în sumă de 436.356 euro (36.000 de euro pe lună) și a provenit din salariul de bază, remunerația specială și o alocație pentru diferite cheltuieli.

La Banca Spaniei, salariul anual al Guvernatorului a fost, în 2015, de 174.734 euro (14.500 de euro lunar), la care s-au adăugat alte alocații suplimentare, pentru care nu sunt disponibile informații publice.

În Ungaria, guvernatorul băncii centrale beneficiază de un salariu lunar de cinci milioane de forinți, aproximativ 16.116 euro. Însă, acesta mai are și alte avantaje pentru care nu sunt disponibile informații publice.

Banca Națională a Cehiei și-a plătit guvernatorul cu 190.391 euro în 2015 (peste 15.800 de euro lunar), sumă provenită din salariul de bază, prima de vacanță, bonusuri de performanță, bonusuri pentru lucrul în zilele nelucrătoare.

Pe de altă parte, în spațiul comunitar există și bănci centrale care nu publică veniturile membrilor de conducere, sau le publică doar valoarea totală a remunerațiilor încasate de aceștia la un loc.

Dintre acestea din urmă face parte Banca Franței, care are 11 membrii în Consiliul General și 15 membrii în Comitetul Executiv. Instituția publică doar valoarea agregată a veniturilor respective, care a fost de 3,1 milioane euro în 2015. În plus, se menționează că guvernatorul primește un salariu echivalent cu cel al vicepreședintelui Consiliului de Stat, însă nici salariul acestuia nu este public.

Reprezentantul BNR menționează, însă, că o simplă comparație între veniturile prezentate este irelevantă, dată fiind diversitatea structurii veniturilor salariale, a modului de prezentare a acestora, precum și a regimului fiscal diferit de la un stat la altul.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunțat, la începutul acestei luni, că și instituția pe care o reprezintă va publica veniturile membrilor Consiliului de Administrație. În plus, el a spus că, în prezent, obține un venit net lunar de 61.203 lei (13.601 euro) de la banca centrală.

Surse: realitatea.net; agerpres.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Raed Arafat: „Ne confruntăm cu riscul răspândirii mai rapide din cauza noii tulpini”

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, că ne confruntăm cu riscul răspândirii mai rapide a covid-19… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

3 Comentarii

Harpagon 18 august 2016 at 19:56

Oricum sunt ff mulți bani pe d-l „ovrei”care regulează cursul valutar și cam atât …bnr a pierdut în ultima sută de ani 100 de tone de aur din tezaur ….cam mulți bani pentru niște intruși care nu produc nimic …..afară de” buha „care apare la tv să anunțe veștile rele după ce si-au făcut efectul …de ce nu au informat cetățenii că cur sul francului elvețian e ținut în frâu doar dupâ ce sau nenorocit sute de mii de oameni……Halal bancheri pe banii proștilor !

ioan 19 august 2016 at 7:35

este ok

Ipocrit 19 august 2016 at 10:03

Ce ma enerveaza comparatiile astea care nu tin cont de salariile romanilor ci de alea din UE. Bataie de joc, la noi cheltuielile sunt aliniate la cele din UE dar salariile unde sunt? pe ultimul loc!

Comentariile sunt oprite