Rămâi conectat

Actualitate

Salariile guvernatorilor din UE publicate de BNR pentru a putea fi comparate cu salariul lui Isărescu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Potrivit unui documentar realizat de Banca Națională a României cu privire la veniturile încasate de membrii conducerilor băncilor centrale din Uniunea Europeană, în 2015, președintele Băncii Centrale Europene (BCE) a încasat un salariu de bază de 385.860 euro (32.155 euro lunar—n.r.). În plus, acesta beneficiază în mod gratuit de o reședință oficială aflată în proprietatea BCE.

Totodată, membrii Comitetului Executiv și membrii cu normă întreagă ai Consiliului de Supraveghere angajați de BCE primesc, pe lângă salariul anual de bază, alocații suplimentare pentru reședință și reprezentare. La acestea se adaugă și alte sume cu titlul de alocații sau asigurări de sănătate, mai reiese din documentarul citat.

La Banca Angliei, în anul financiar 2014 — 2015, venitul total al guvernatorului a fost de 879.773 lire sterline, echivalentul a 1.022.540 euro (peste 83.000 de euro lunar), format din salariul de bază, alocația pentru locuință și contribuția pentru asigurări și servicii medicale și cea de pensie.

Elit - Gustul Desăvârșit

În Belgia, guvernatorul băncii centrale a câștigat, anul trecut, 478.559 euro (aproape 40.000 de euro lunar), la care se adaugă un plan de pensii suplimentar față de cel standard la nivel național.

Șeful Băncii Olandei a ajuns, în 2015, la un venit anual brut de 421.145 euro (aproximativ 35.000 de euro lunar), format din salariul anual, inclusiv prima de vacanță și al 13-lea salariu, și contribuții la asigurări de sănătate și pensie.

Remunerația încasată de guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei a fost, anul trecut, în sumă de 436.356 euro (36.000 de euro pe lună) și a provenit din salariul de bază, remunerația specială și o alocație pentru diferite cheltuieli.

La Banca Spaniei, salariul anual al Guvernatorului a fost, în 2015, de 174.734 euro (14.500 de euro lunar), la care s-au adăugat alte alocații suplimentare, pentru care nu sunt disponibile informații publice.

În Ungaria, guvernatorul băncii centrale beneficiază de un salariu lunar de cinci milioane de forinți, aproximativ 16.116 euro. Însă, acesta mai are și alte avantaje pentru care nu sunt disponibile informații publice.

Banca Națională a Cehiei și-a plătit guvernatorul cu 190.391 euro în 2015 (peste 15.800 de euro lunar), sumă provenită din salariul de bază, prima de vacanță, bonusuri de performanță, bonusuri pentru lucrul în zilele nelucrătoare.

Pe de altă parte, în spațiul comunitar există și bănci centrale care nu publică veniturile membrilor de conducere, sau le publică doar valoarea totală a remunerațiilor încasate de aceștia la un loc.

Dintre acestea din urmă face parte Banca Franței, care are 11 membrii în Consiliul General și 15 membrii în Comitetul Executiv. Instituția publică doar valoarea agregată a veniturilor respective, care a fost de 3,1 milioane euro în 2015. În plus, se menționează că guvernatorul primește un salariu echivalent cu cel al vicepreședintelui Consiliului de Stat, însă nici salariul acestuia nu este public.

Reprezentantul BNR menționează, însă, că o simplă comparație între veniturile prezentate este irelevantă, dată fiind diversitatea structurii veniturilor salariale, a modului de prezentare a acestora, precum și a regimului fiscal diferit de la un stat la altul.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunțat, la începutul acestei luni, că și instituția pe care o reprezintă va publica veniturile membrilor Consiliului de Administrație. În plus, el a spus că, în prezent, obține un venit net lunar de 61.203 lei (13.601 euro) de la banca centrală.

Surse: realitatea.net; agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cartea de identitate electronică: Când vor avea toți românii buletine cu cip

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cartea de identitate electronică: Când vor avea toți românii buletine cu cip

România se va alinia tendințelor europene și toți cetățenii, indiferent de vârstă, pot avea cărți de identitate electronice. În acest moment doar clujenii beneficiază de astfel de documente, în cadrul unui proiect pilot lansat în urmă cu aproape un an și jumătate. Autoritățile promit că buletinele cu cip vor fi disponibile în curând, în toată țara.

Conform Regulamentului UE 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 cu privire la îmbunătățirea securității cărților de identitate cetățenilor Uniunii Europene și a documentelor de ședere emise cetățenilor Uniunii Europene și ale membrilor familiilor acestora care își exercită dreptul la libera circulație, România era obligată să emită cartea electronică de identitate începând cu 2 august 2021.

Când vor avea toți românii buletine cu cip

Elit - Gustul Desăvârșit

S-a bifat această cerință a PE însă doar în Cluj. Abia anul viitor este posibil ca la nivel național să fie implementat acest buletin cu cip.

”Proiecțiile existente urmăresc extinderea emiterii cărții electronice de identitate la nivel național în anul 2023. În acest sens menționăm că, o estimare și un calendar vor fi disponibile în trimestrul I al anului 2023”, se arată într-un răspuns transmis de Direcția pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, solicitării Ziare.com.

Acest document de identitate asigură cetățenilor garanții suplimentare de securitate, iar instituțiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise, precizează Ministerul de Interne într-un comunicat postat pe pagina oficială a instituției.

Conform oficialilor, ”cartea electronică de identitate oferă titularului accesul la servicii la nivel național și european și asigură suportul tehnic necesar în vederea folosirii semnăturii electronice ceea ce va contribui la reducerea birocrației în relațiile cetățenilor cu autoritățile publice. De asemenea, conține suportul electronic aferent cardului național de asigurări sociale de sănătate, cu interfața contact și suport electronic de tip contactless, specific documentelor electronice de călătorie.

Termenul de valabilitate al C.E.I. se stabilește în funcție de vârsta titularului pentru a fi în concordanță cu modificările fizionomiei acestuia. De asemenea, se poate solicita emiterea unui nou CEI, înainte de expirarea termenului de valabilitate, în funcție de evenimentele de stare civilă sau administrative din viața cetățenilor”.

Ce fel de informații vor conține aceste documente? ”Cardul de sănătate se anulează”

Forma și conținutul cărții electronice de identitate sunt prevăzute în Ordonanța de urgentă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, reședinta și actele de identitate ale cetățenilor români, republicată cu modificările și completările ulterioare și în Normele Metodologice de aplicare unitară a dispozițiilor legale privind evidenta, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, precum și pentru stabilirea formei și conținutul actelor de identitate, ale dovezii de reședință și ale cărții de imobil, aprobate prin H.G.nr. 295/2021.

Altfel spus, buletinele cu cip, de mărimea unui card bancar, vor cuprinde următoarele informații:

A. Față:

a) denumirea statului emitent;

b) tipul documentului;

c) numele de familie;

d) prenumele;

e) genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin);

f) cetățenia;

g) data nașterii;

h) codul numeric personal (C.N.P.);

i) numărul documentului;

j) data expirării valabilității;

k) semnătura olografă a titularului;

l) imaginea facială a titularului.

B. Verso

a) domiciliul;

b) data emiterii și autoritatea emitentă;

c) zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ);

d) zonă cip.

Dar, acestea sunt de generație mai veche. Cătălin Giulescu, director general Direcției Evidenței Persoanelor, MAI, a explicat într-un interviu pentru Euronews România că în acest moment se pregătește un alt prototip al cărții de identitate.

”Vizual nu va fi diferită ci doar la nivel de stocare. Va beneficia de o viteză de scriere a informațiilor pe suportul de stocare și de viteză de citire pentru că ne interesează la producție și la utilizare. Suportul de stocare folosit acum la Cluj e o generație mai veche 10-11 ani, noul suport pe o tehnologie de trei patru ani”, a declarat Cătălin Giulescu.

Cei care au buletin electronic vor putea să le folosească și pentru serviciile publice virtuale.

„Cardul de sănătate se anulează, există dificultăți de utilizare pe care titularii ni le comunică, e vorba doar de ceea ce privește serviciul de autentificare prin certificatul digital înscris pe carte, există situații in care autentificarea este blocata”, a mai precizat Cătălin Giulescu.

De altfel, conform unui proiect de lege, CEI va permite, printre altele, autentificarea în Platforma informatică a sistemului public al asigurărilor sociale de sănătate pentru a dovedi calitatea de asigurat a titularului, se arată într-o informare a guvernului din 2017. Noul document de identitate nu va conține date medicale, ci doar datele de identificare ale titularului. Cardul de sănătate își încetează valabilitatea în momentul emiterii către titular a unei cărți electronice de identitate. Pentru persoanele care nu vor solicita eliberarea unei cărți electronice de identitate, se vor emite în continuare carduri de sănătate, în aceleași condiții din prezent.

În ce condilii se eliberează aceste documente?

Condițiile și documentele necesare eliberării actelor de identitate sunt reglementate de O.U.G. nr. 97/2005, republicată, cu modificările și completările ulterioare și de Normele Metodologice aprobate prin H.G. nr, 295/2021.

Astfel, potrivit dispozițiilor arț 14 alin. (I) și art. 15 alin (2) din O.U.G nr. 97/2005, republicată, cu modificările și completările ulterioare, actul de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu sau reședință a persoanei fizice, pe baza cererii scrise a acesteia, sau a reprezentantului său legal și trebuie să fie însoțită de documentele care, potrivit legii, fac dovada numelui de familie și a prenumelui, datei de naștere, statutului civil, cetățeniei române, adresei de domiciliu și, după caz, adresei de reședință.

După obținerea primei cărți electronice de identitate, persoana care solicită un nou act de identitate va prezenta în susținerea cererii doar acele documente care, potrivit legii, fac dovada adresei de domiciliu și, după caz, a adresei de reședință, cu excepția situației în care au intervenit modificări ale datelor privind numele de familie și prenumele, data de naștere, statutul civil și cetățenia română, când se prezintă și documentele care atestă aceste modificări, astfel cum prevăd dispozițiile art. 15 alin. (3) din O.U,G. nr, 97/2005, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Taxele aferente emiterii

”În ceea ce privește contravaloarea cărții electronice de identitate, vă informăm Că aceasta se stabilește potrivit dispozițiilor art. 9 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 69/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de către Imprimeria Națională, cu avizul direcției de specialitate din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, în prezent fiind de 67 lei”, ne-a transmis Direcția pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.

Dar se pare că de anul viitor, buletinul electronic va fi gratuit. Costurile vor fi acoperite din cei 200 de milioane de euro, bani pe care Guvernul îi primește prin PNRR pentru modernizarea acestui serviciu, potrivit Euronews.

Ce se întâmplă dacă aceste documente sunt pierdute?

”În considerarea art. 19 alin. (1) lit. g) și alin. (2) lit. b) din O.U.G, nr. 97/2005, republicată, cu modificările și completările ulterioare serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor eliberează un nou act de identitate în cazul pierderii. Titularul sau reprezentantul legal al acestuia fiind obligat să solicite eliberarea unui nou act de identitate în termen de 15 zile de la pierderea acestuia”, a transmis DEPABD.

Copiii pot avea buletin la orice vârstă

Opțional, la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali, se va putea elibera o carte electronică de identitate copilului, indiferent de vârsta lui.

Opțional, se poate elibera carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinți, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecției speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinți, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul.

”Până la împlinirea vârstei de 12 ani, cartea electronică de identitate, se eliberează fără imaginile impresiunilor papilare, astfel cum este prevăzut la art. 16 alin. (4) din O.U.G. nr, 97/2005, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, a mai transmis instituția.

Nu este obligatorie schimbarea cărții de identitate simple cu cea electronică. Doar că din anul 2031 nu veți mai putea călători cu buletinul vechi. Documentele simple vor fi valabile doar pe teritoriul României.

Sursa: ziare.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în 29 ianuarie 2023, în Transilvania și la munte. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Meteorologii ANM anunță că în următoarele zile în țara noastră se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această perioadă a anului. Apoi, temperaturile vor fi în scădere și va ploua, precizează specialiștii.

În Transilvania, în cea mai mare parte a intervalului de referință, valorile termice se vor situa peste cele climatologic specifice lunii ianuarie, cu abateri pozitive semnificative între 17 și 22 ianuarie, când se vor înregistra maxime de 9…15 grade și minime de 0…5 grade. Din data de 23 ianuarie, vremea se va mai răci, însă în marea lor majoritate temperaturile estimate vor fi mai ridicate decât cele normale, 0…4 grade ziua și -6…-2 grade noaptea.

Elit - Gustul Desăvârșit

Între 18 și 22 ianuarie, vor fi precipitații locale, temporare – la început ploi, apoi posibil mixte, regimul pluviometric fiind ușor excedentar în vestul și sud-vestul regiunii. În a doua săptămână, probabilitatea pentru precipitații va fi mai redusă.

La munte, până în data de 20 ianuarie, regimul termic va fi caracterizat de valori semnificativ mai ridicate decât ar fi normal în această perioadă din an, astfel că se vor înregistra maxime de 2…9 grade și minime de -3…3 grade, mai mici doar la peste 1.800 m altitudine. Ulterior, vremea se va răci, iar până la finalul intervalului de referință vor alterna zilele cu temperaturi apropiate de normal, în special pe creste, cu zile în care vor fi valori ușor peste cele specifice lunii ianuarie.

În perioada 17-22 ianuarie, vor fi precipitații în cea mai mare parte a zonei montane și local, cu precădere în masivele vestice și sud-vestice, se vor înregistra cantități de apă însemnate. La început vor fi mai ales ploi și lapoviță, cu ninsoare doar la altitudini foarte mari, apoi vor predomina ninsorile. În cea de-a doua săptămână, probabilitatea pentru precipitații va fi mai scăzută, au precizat meteorologii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Zeci de copii de la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia au evidențiat astăzi opera poetului Mihai Eminescu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zeci de copii de la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia au evidențiat astăzi opera poetului Mihai Eminescu

Elevii și profesorii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia au evidențiat luni, cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, opera poetului Mihai Eminescu.

Într-un eveniment organizat la sediul unității de învățământ, elevii au aflat detalii despre poetul nepereche și au prezentat câteva activități artistice.

Elit - Gustul Desăvârșit

În deschiderea colocviului, a vorbit directorul seminarului, pr. prof. Eugen Pintea. A urmat recitalul prezentat de de Cercul de chitară al școlii, coordonat de profesor Sorina Matei.

Apoi, elevii clasei a XI-a B, coordonați de profesor Ioana Blaga, au prezentat un moment artistic.

Elevii de gimnaziu și liceu au interpretat renumitul poem ”Luceafărul”, dar și ”Scrisoarea III” sau alte fragmente din opera eminesciană.

Prin intermediul acestor activități, elevii au conștientizat importanța cinstirii valorilor naționale, a personalităților marcante ale culturii române, amintind faptul că opera lui Mihai Eminescu este încă un izvor nesecat de semnificații chiar și după 173 de ani.

Detalii interesante despre viața poetului le-au fost prezentate de prof. univ. dr. Diana Câmpan, de la Universitatea din Alba Iulia.

Elevii au aflat date despre nașterea și familia acestuia, perioada studiilor din străinătate, popasurile culturale pe care le-a făcut pentru desăvârșirea sa ca om, legătura puternică pe care a avut-o cu religia, dar și relațiile culturale pe care le-a avut de-a lungul vremii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea