Rămâi conectat

Actualitate

Salariații aflați în concediu medical nu vor mai fi verificați la domiciliu. Camera Deputaților a eliminat ”Poliția” concediilor medicale

Ziarul Unirea

Publicat

în

medicalPotrivit unui proiect de lege adoptat miercuri, 10 iunie, de Camera Deputaţilor, salariații nu vor mai fi verificaţi la domiciliu de către autorităţi atunci când se află în concediu medical.  În prezent, aceste controale sunt făcute în cazurile în care există suspiciuni cu privire la acordarea concediilor medicale.

Camera Deputaţilor a decis miercuri, prin vot final, eliminarea prevederilor legale în baza cărora autorităţile pot să facă verificări la domiciliul salariaţilor aflaţi în concediu medical. Asta înseamnă că, în principiu, pentru intrarea în vigoare a actului normativ, singura formalitate rămasă este publicarea în Monitorul Oficial.

Salariaţii au dreptul, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, să beneficieze de concediu medical şi de indemnizaţie pentru incapacitatea temporară de muncă provocată de bolile obişnuite sau de accidentele suferite în afara muncii.

În momentul de faţă, pe durata concediului medical, prezența acestora la domiciliu poate fi verificată de către autorităţi între anumite intervale orare ale zilei. Dacă angajaţii nu sunt găsiţi acasă sau pur şi simplu refuză controlul, aceştia riscă să nu le mai fie plătită indemnizaţia de incapacitate temporară de muncă.

Conform proiectului de lege (cu amendamente) adoptat miercuri, cu 280 de voturi pentru şi nouă abţineri, măsura verificărilor la domiciliu va fi scoasă.

În raportul de admitere depus pe 2 iunie de Comisia pentru munca şi protecţie socială şi Comisia pentru sănătate şi familie, deputaţii scriu că prevederile referitoare la verificarea salariaţilor la domiciliul sunt excesive şi nu tocmai utile: „Reglementarea este excesivă şi, în practică, s-a constatat că absenţa de la domiciliu a persoanei beneficiare de concediu medical nu reprezintă un motiv de suspendare a drepturilor”.

Posibilitatea verificării la domiciliu a fost introdusă în aprilie 2010, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 36/2010. La acel moment, Executivul constatase o creştere a numărului de concedii medicale acordate, fapt ce contribuia la „diminuarea semnificativă şi continuă a bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, aşa cum se preciza în expunerea de motive a actului normativ.

sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

RESTRICȚII de circulație pe autostrada A10 Sebeș-Turda: Rost de dilatație deteriorat din cauza caniculei

Ziarul Unirea

Publicat

în

RESTRICȚII de circulație pe autostrada A10 Sebeș-Turda: Rost de dilatație deteriorat din cauza caniculei Se circulă cu restricții de viteză pe autostrada A1- Sebeș-Turda, din cauza unor lucrări la rostul de dilatație, deteriorat din cauza caniculei, a anunțat DRDP Cluj. Citește și: 15-16 iulie 2024 | COD ROȘU de CANICULĂ în Alba: Maximele ajung la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea