Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Să tot distrugi mașini! Un polițist care a avariat o autospecială a IPJ Alba într-un exercițiu de conducere defensivă a obținut în justiție anularea deciziei de imputare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un polițist care a avariat o autospecială a IPJ Alba într-un exercițiu de conducere defensivă a obținut în justiție anularea deciziei de imputare

Un polițist care a avariat o autospecială a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba, în timpul unui exercițiu de conducere defensivă desfășurat în poligonul instituției de la Galda de Jos, a obținut anularea deciziei prin care i-a fost imputat prejudiciul material.

Incidentul a avut loc în 5 octombrie 2022, iar decizia de imputare datează din 12 decembrie 2022. Potrivit actului contestat, polițistul, care este subinspector în cadrul Poliției Municipiului Sebeș, ar trebui să plătească suma de 3.234,81 lei, cât a costat reparația autoturismului. Acesta a contestat decizia la Tribunalul Alba, iar instanța i-a dat câștig de cauză în 6 martier 2024.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În decizia de imputare s-a menționat că angajatul IPJ Alba nu ar fi respectat prevederile art. 14 alin. 3 lit. a şi b din Ordinul nr. 599 din 1 septembrie 2018, pentru aprobarea Normativului privind asigurarea tehnică de autovehicule a structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar și prevederi din Ordonanţa Guvernului nr. 121/1998 privind răspunderea materială a militarilor.

Citește și: VIDEO| După ce un BMW ultimul răcnet s-a făcut praf, poliția s-a ales cu încă o mașină distrusă: Un bărbat a spart-o cu ciocanul!

„La momentul producerii incidentului rezultat cu pagubă materială efectua un exerciţiu de jalonare, ce presupunea trecerea în mod repetat cu autospeciala printre mai multe jaloane, la reluarea exerciţiului urmând a creşte viteza de execuţie. Exerciţiul trebuia efectuat de trei ori, viteza minimă de execuţie pentru prima repetare fiind de 30 km/h, pentru a doua de 40 km/h, iar pentru a treia de 50 km/h.

După ce instructorul a explicat şi exemplificat tuturor cursanţilor ceea ce presupune exerciţiul şi s-a asigurat că au înţeles cu toţi, s-a trecut la executarea acestuia. Reclamantul a executat exerciţiul în mod corespunzător pentru prima şi a doua repetare, iar la a executarea celei de-a treia şi ultima repetare, după ce am ocolit penultimul jalon, având viteza de aproximativ 45 km/h, a scăpat autospeciala de sub control, lovind panoul electric situat la aproximativ 15 metri distanţă lateral dreapta de jalonul respectiv.

Prin urmare, nu i se poate imputa faptul că nu a respectat prevederile alineatului sus-menţionat, întrucât a trecut la executarea exerciţiului doar după ce i-a fost explicat şi exemplificat în prealabil, astfel încât să ştie cu toţii ce au de făcut, iar ca dovadă în plus stă şi faptul că l-a executat în mod corespunzător cu ocazia primelor două repetări, incidentul survenind la finalul celei de a treia repetări”, a susținul polițistul în acțiune, potrivit hotărârii instanței de judecată.

Obstacole neprevăzute pe traseu

Acesta a mai precizat că avarierea autospecialei MAI nu ar fi avut loc, dacă pe traseu nu ar fi fost intercalate obstacole neprevăzute în configurația traseului, precum stâlpul din beton pentru iluminatul stradal și panoul electric. „Ar fi fost o simplă execuție greșită a exercițiului de mers sinuos printre jaloane, în urma căreia nu s-a mai putut redresa autospeciala pentru ocolirea ultimului jalon din cele cinci”, se mai precizează în documentul citat.

În urma incidentului au fost avariate bara și grila faţă ale autoturismului. A mai susțnut că însuși termenul de „accident de circulație” utilizat de către comisie în descrierea incidentului nu își găsește locul în acest context, având în vedere că nu s-a produs pe un drum public.

Citește și: VIDEO| URMĂRIRE ca în filme în Alba Iulia: O mașină de poliție și un șofer au gonit în zona Spitalului Județean

Reprezentanții IPJ Alba au cerut respingerea acțiunii și menținerea valabilității deciziei de imputare.

”În situaţia în care ar fi apreciat că obstacolele enumerate în obiecțiunile formulate sau structura poligonului ar fi reprezentat un risc major ori i-ar fi afectat în mod negativ performanţa conducerii defensive, ar fi trebuit să renunţe la efectuarea elementului şi să aducă la cunoştinţa instructorului motivele de renunţare. (…)

Era responsabilitatea contestatorului să cântărească riscurile la care se expune, cu atât mai mult cu cât configuraţia poligonului auto era una periculoasă (în opinia sa), atâta vreme cât exerciţiul a fost executat pentru prima dala cu viteza de 30 km/h, viteza care permite cursantului să se familiarizeze cu caracteristicile autovehiculului şi performanţele acestuia, cu modalitatea în care acesta răspunde la comenzi, cu configuraţia traseului, potenţialele pericole, dar şi abilităţile personale”, au răspuns cei de la IPJ Alba.

Articole declarate neconstituționale

În final, completul de judecată nu a mai judecat pe fond cauza și a aplicat prevederile unei decizii ale Curții Constituționale.

„În speță, se reține ca relevantă decizia Curții Constituționale nr. 649 din 15 decembrie 2022 prin care s-a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 25, 27-43 și 47 din Ordonanța Guvernului nr. 121/1998 privind răspunderea materială a militarilor sunt neconstituționale.

În considerentele acestei decizii, s-a reținut că având în vedere cele expuse, Curtea constată că reglementarea competenței autorității pretins păgubite de a emite o decizie de imputare, precum și conferirea caracterului de titlu executoriu al acesteia sunt distonante în raport cu principul statului de drept și al securității juridice, inducând arbitrarul, subiectivismul și un caracter aleatoriu în desfășurarea raporturilor de muncă”, a precizat magistratul.

Astfel, s-a reținut că „decizia de imputare contestată nu mai poate constitui titlu executoriu pentru atragerea răspunderii materiale a reclamantului, pârâtul având posibilitatea de a formula o acțiune în instanță în vederea reparării prejudiciului invocat, litigiul astfel generat nefiind de competența instanțelor de contencios administrativ”.

foto arhivă, cu titlu reprezentativ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Ofertă săracă pentru locuitorii municipiilor și orașelor din județul Alba, la algerile locale din anul 2024. Comparativ cu anul 2020, sunt mai puțini candidați pentru funcția de primar, întrucât sunt mai puține partide, unele dintre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea