Rămâi conectat

Actualitate

„SĂ FIE REALIZAT DIN NOU VISUL DE AUR AL TUTUROR ROMÂNILOR!”

Publicat

în

Prezent la Serbările Marii Uniri de la Alba Iulia, primarul general al Chişinăului speră într-o Românie reîntregită

În preambulul Zilei Naţionale, mai precis în seara zilei de miercuri, 30 noiembrie a.c, la deschiderea centrului de presă, la hotelul „Cetate” din Alba Iulia, am avut bucuria şi totodată onoarea de a-l cunoaşte şi a schimba câteva cuvinte cu domnul Dorin Chirtoacă, primarul general al municipiului Chişinău, capitala Ţării surori, Republica Moldova. Era foarte bucuros că reuşise să ajungă la Alba Iulia, venind tocmai de la Bruxelles, unde timp de două zile luase parte la Conferinţa Anuală a Comitetului Regiunilor sau cum i se mai spune – Adunarea Uniunii Europene a reprezentanţiilor locali şi regionali. Sosise la centrul de presă, ca oaspete al primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, alături şi de alţi primari ai unor oraşe din Croaţia şi Ungaria înfrăţite cu municipiul Alba Iulia. I-a făcut plăcere să schimbe câteva cuvinte cu mai mulţi dintre jurnaliştii prezenţi, între care m-am numărat şi eu. A încercat să ne explice în câteva cuvinte de mare simţire patriotică, că la Alba Iulia, capitala Marii Uniri a tuturor românilor, se simte într-adevăr ca acasă, şi că cine ştie, într-un orizont nu prea îndepărtat, şi ei, moldovenii de dincolo de Prut, printr-o voinţă comună, poate vor ajunge la „sânul” patriei mamă, şi ne vom bucura împreună de o singură zi Naţională – 1 Decembrie. Dar poate şi mai bucuros a fost să primească şi să răsfoiască ediţia specială a cotidianului „Unirea” (vezi foto), dedicată Zilei Naţionale a României (oferită între timp de colegul nostru Ioan Hănţulescu) şi să citească preţ de minute bune articolul de fond scris de directorul nostru, Gheorghe Ciul, şi intitulat „Ţara mea de dincolo de Prut”.
Articolul i-a mers de-a dreptul la suflet, văzând că aici, la Alba Iulia, mai sunt încă destui oameni care simt şi gândesc româneşte, că România Mare de la 1918 este mereu în sufletele şi inimile lor, cu dorinţa fierbinte de a fi refăcută cât mai curând posibil. De altfel era bucuros că a doua zi (1 Decembrie) urma să semneze împreună cu primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, în istorica Sală a Unirii, documentele oficiale de înfrăţireintre cele două municipii surori – Chişinău şi Alba Iulia, lucru ce s-a şi întâmplat după cum aţi putut constata pe viu mulţi dintre dumneavoastră, prezenţi joi la manifestările omagiale de la Alba Iulia.
La final, ne-a strâns mâna şi ne-a îndemnat şi pe noi, pe jurnaliştii mai tineri, să menţinem mereu trează conştiinţa de neam şi de frăţietate cu romanii de peste Prut.Iar pentru dumneavoastră, dragi cititori ai ziarului nostru, ne-a oferit în mod special un autograf(vezi în facsimil), cu urarea din tot sufletul său „Să fie realizat din nou visul de aur al tuturor romanilor!” Fie ca să-l audă şi să ne ajute tuturor Bunul Dumnezeu!!
 Mai menţionăm faptul că domnul primar Dorin Chirtoacă are în prezent doar 33 de ani şi a fost ales primar general al capitalei Republicii Moldova în iunie, 2007, anul acesta câştigând un nou mandat.Domnia sa a făcut studiile minereşti în ţara noastră, la Universitatea Bucureşti, în perioada 1997-2001, obţinând diploma de licenţă în Ştiinţe Juridice.Între timp a mai absolvit alte câteva importante cursuri de studii europene, printre care şi Colegiul Franco-Român de studii Europene al Universităţii Paris I Pantheon-Sorboune.
Aşadar, merită admiraţie şi apreciere şi din partea noastră a tuturor întrucât, deşi foarte tânăr, conduce cu multă pricepere şi iubire marea familie a româniilor din municipiul Chişinău, capitala Moldovei, cu o populaţie de peste 900.000 oameni.

Alexandra MATEŞ

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Tribunalul Alba ANULEAZĂ numirile managerilor de la Spitalul Orășenesc Câmpeni și Spitalul de Boli Cronice Câmpeni

Publicat

în

Tribunalul Alba ANULEAZĂ numirile managerilor de la Spitalul Orășenesc Câmpeni și Spitalul de Boli Cronice Câmpeni

Instanța civilă de contencios civil Alba a anulat deciziile emise de primarul orașului Câmpeni, Pașca Cristian Dan, de numire a doi manageri la unitățile medicale din oraș, respectiv Spitalul Orășenesc Câmpeni și Spitalul de Boli Cronice Câmpeni și dispune anularea celor două contracte de management semnate de către primar.

„Respinge ca neîntemeiate excepţiile lipsei calităţii procesuale active a reclamantului relativ la petitul 5 al acţiunii şi a lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Morcan Dragomir faţă de petitele 1-4.

Admite în parte acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul BAR CONSTANTIN CNP * în contradictoriu cu pârâţii SPITALUL ORĂŞENESC CÎMPENI, PRIMARUL ORAŞULUI CÎMPENI şi MORCAN DRAGOMIR şi în consecinţă: Dispune anularea deciziei 1/2021, procesul verbal 2014/2021, decizia 2011/2021, dispoziţia 180/2021 şi contractul de management 7123/2021. Obligă pârâtul SPITALUL ORĂŞENESC CÎMPENI să plătească reclamantului suma de 2500 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Respinge în rest cererea reclamantului privitoare la cheltuielile de judecată, reprezentând taxă de timbru. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Alba. Pronunţată, azi, 31.01.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în soluția oferită de către instanță în cazul numirii de la Spitalul Orășenesc Câmpeni.

Soluția oferită de către instanță în cazul numirii de la Spitalul de Broni Cronice Câmpeni

„Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului privitor la petitul 6, invocată de către pârâta Mecea Valentina Ileana. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâţilor Mecea Valentina Ileana şi Primarul oraşului Câmpeni, invocată de către pârâta Mecea Valentina Ileana şi pârâtul Primarul oraşului Câmpeni.

Admite acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul BAR CONSTANTIN, CNP * cu domiciliul în *, în contradictoriu cu pârâţii SPITALUL DE BOLI CRONICE CÂMPENI cu sediul în *, MECEA VALENTINA ILEANA cu domiciliul în * şi Primarul oraşului Câmpeni, cu sediul în *, şi în consecinţă: Anulează Decizia nr. 1/16.06.2021 emisă de Consiliul de administraţie al SPITALULUI DE BOLI CRONICE CÂMPENI. Anulează procesul verbal – rezultatul final la concursul organizat pentru ocuparea funcţiei de manager, persoană fizică, la Spitalul de Boli Cronice Câmpeni, nr. 2838/18.08.2021. Anulează Decizia nr. 2865/20.08.2021 emisă de comisia de soluţionare a contestaţiilor privind ocuparea postului de manager persoană fizică la Spitalul de Boli Cronice Câmpeni. Anulează procesul verbal- rezultatul final la concursul organizat pentru ocuparea funcţiei de manager, persoană fizică, la Spitalul de Boli Cronice Câmpeni, nr. 2867/20.08.2021.

Anulează Dispoziţia nr. 275/14.09.2021 emisă de Primarul oraşului Câmpeni. Anulează contractul de management nr. 1154/14.09.2021 încheiat între pârâtul Primarul oraşului Câmpeni şi pârâta Mecea Valentina Ileana. Obligă pârâtul Spitalul de Boli Cronice Câmpeni la plata către reclamant a sumei de 2750 lei cu titlu cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare. Recursul şi motivele de recurs se depun la Tribunalul Alba, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată azi, 11.05.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei. ”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Medicii de familie s-au opus: Ministerul Sănătății nu mai distribuie iodură de potasiu

Publicat

în

Medicii de familie s-au opus: Ministerul Sănătății nu mai distribuie iodură de potasiu

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Marius Brădățan, spune că pastilele de iodură de potasiu vor fi împărțite oamenilor numai în caz de incident nuclear, după ce medicii de familie au refuzat să împartă pilulele. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Marius Brădățan, spune la Europa FM că cele 30 de milioane de pastile produse de curând de Antibiotice Iași rămân la Direcțiile de Sănătate Publică.

Inițial, ministrul Sănătății a încercat să convingă medicii de familie să distribuie pastilele, dar aceștia au explicat că acest lucru ar bloca acordarea serviciilor curente în cabinete:

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar utea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, spune Brădățan.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministerul Sănătății precizează în campania de informare a populației, că în caz de incident nuclear, „în scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%”.

„Într-un timp scurt, într-un timp scurt, da”, a răspuns oficialul, întrebat dacă DSP-urile vor putea împărți pastilele populației în cel mult 6 ore. Ministerul Sănătății atrage atenția că „iodura de potasiu 65 mg se va administra EXCLUSIV la indicațiile autorităților și doar în caz de accident nuclear! Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Sorin Cîmpeanu: „Evaluarea standardizată nu va înlocui tezele”

Publicat

în

Sorin Cîmpeanu: „Evaluarea standardizată nu va înlocui tezele”

Evaluarea standardizată nu va înlocui tezele. Acestea „ar putea fi înlocuite doar cu evaluările ritmice pe care fiecare profesor le decide la propria disciplină”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Întrebat dacă evaluarea standardizată pe care Ministerul Educației o va pilota va înlocui tezele, Cîmpeanu a răspuns: „Nu. Am spus că renunțăm la obligativitatea tezelor. Tezele ar putea fi înlocuite doar cu evaluările ritmice pe care fiecare profesor le decide la propria disciplină, în raport cu specificul disciplinei, care este construit pe unități de învățare, în raport cu starea elevilor din fiecare clasă. Trebuie să le dăm încredere profesorilor, ei sunt cei care gestionează cel mai bine evaluarea ritmică a acestor evaluări, înlocuirea tezelor și din punct de vedere administrativ vom solicita o singură medie la finalul fiecărui an școlar.”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a venit cu o propunere pentru evaluarea standardizată digitală, „pentru început la nivel pilot pentru elevii claselor I-VII și mai apoi IX-XI, fără elevii din clasele terminale” pe care a înaintat-o companiei Brio, platformă ed-tech de măsurare a performanței educaționale.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Aș vrea să îl discutăm rapid și să-l facem operațional, rapid însemană ore, în așa fel încât în perioada 30 mai – 10 iunie, cu ajutorul partenerilor noștri BRIO către care lansez invitație de parteneriat, de colaborare pentru acest demers, să putem administra aceste evaluări standardizate la limba română, matematică și istorie prin teste care nu vor genera nici note, nici clasificări, nici ierarhizări, ci se vor constitui într-un instrument extrem de important pentru a vedea într-o manieră profesionistă, la nivel global, dar și la nivel individual, unde există puncte tari, unde există puncte ce trebuie susinute, unde există puncte slabe ce trebuie să facă obiectul unei acțiuni remediale. Împreună cred că putem gândi un sistem în care, pentru învățământul primar durata să fie de 15-30 de minute, să nu ne imaginăm că vor fi niște teste extrem de complicate care să streseze elevii, iar pentru învățământul gimnazial și liceal să fie teste rezolvabile în termen de 60 de minute. Repet, pilot în acest an prin colaborarea dintre Ministerul Educației și profesioniștii care sunt deja specializați în administrarea acestor teste. (…) Repet, este o modalitate de a vedea unde suntem”, a declarat Sorin Cîmpeanu în cadrul conferinței pentru lansarea Raportului Național de Literație.

Amintim că modificarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Învăţământului Preuniversitar (ROFUIP), prin care urmează să fie eliminate tezele obligatorii și să fie stabilit un număr de medii pentru anul școlar 2022-2023, va fi definitivată până la data de 30 mai, potrivit lui Sorin Cîmpeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare