Ziarul Unirea
 

Romgaz studiază oportunitatea achiziției de unități producătoare de energie verde. Principala preocupare rămâne identificarea zăcămintelor care să înlocuiască actualele exploatări

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, studiază oportunitatea achiziției de unități producătoare de energie verde, însă principalul focus este pe identificarea zăcămintelor onshore, care să înlocuiască actualele exploatări, respectiv diversificarea energetică.

Directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a declarat, marți, cu ocazia prezentării noii centrale termoelectrice de la Iernut, că cel mai mare producător de gaze naturale din România, care a intrat și pe piața energetică, se focusează pe înlocuirea rezervelor actuale pe care le consumăm.

”În Strategia de dezvoltare a Romgazului sunt mai multe. Și o să vă enumăr aici câteva. Este vorba de continuarea de investiții onshore pentru că primul nostru focus trebuie să fie pe înlocuirea rezervelor actuale pe care le consumăm cu identificarea de noi rezerve. (…) Alte posibilități și alte oportunități de a înregistra în zona de investiții a Romgazului se pot referi la mai multe obiective. Vă dau niște exemple: analiza intrării în zona de perimetre offshore, în Marea Neagră, altele decât cea cu Lukoil, studiem orice fel de variantă. A doua intenție, de a studia, de asemenea, aprofundat, și de a vedea dacă este oportun și necesar să diversificăm zona de business, de exemplu prin achiziționarea unei unități producătoare de îngrășăminte. Un alt exemplu, achiziția de unități producătoare de energie verde și aici ne referim și la partea de eoliene și la partea de fotovoltaice. În momentul acesta analizăm orice fel de oportunitate. Dar, vă repet, focusul nostru total este pe aceste două obiective: identificarea zăcămintelor onshore, care să înlocuiască actualele exploatări și diversificarea energetică”, a spus Adrian Volintiru

Jurnaliștii au avut ocazia, marți, în cadrul unei vizite la Iernut, organizată de Romgaz, să vadă centrala aflată în construcție, dar și pe cea veche, preluată în anul 2012 de companie, în urma unei datorii.

Valoare investiției, în cazul celei aflate în construcție, este de circa 269 milioane de euro fără TVA. 75% din bani provin din fondul Romgaz, iar 25% reprezintă finanțare nerambursabilă din Planul Național de Investiții.

Noua centrală va fi finalizată în ianuarie 2020, iar contractul a fost atribuit în 2016.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...