Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Românii se consideră credincioși deși nu prea merg la biserică. Rezultatul primului barometru al vieții religioase în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mai mult de 90% din români consideră că sunt religioși și credincioși, însă nu merg des la biserică, potrivit unui studiu sociologic. Românii au spus că merg la biserică o data pe săptămână sau ocazional, la sărbătorile mari, conform primului barometru al vieții religioase în România.

Cercetarea, realizată de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de State pentru Culte și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, citat de Agerpres, arată că 90,4% dintre români se consideră religioși. Din această proporție, 63,8% au răspuns „sigur că da” la întrebare, iar 26,6% au răspuns „mai degrabă da”. Indiferent de confesiunea la care aderă, românii cred în existența lui Dumnezeu într-un procent covârșitor, de 90,2%. Doar 5,7% dintre români spun că „nu se poate răspunde așa de simplu la întrebare”, iar 68,2% spun că se roagă zilnic.

În schimb, doar 6% spun că „mai degrabă nu” se consideră persoane religioase, în timp ce 3,6% au răspuns „sigur nu”. Dintre ei, 77,1% sunt „mai degrabă indiferenți” față de religie, iar 15,6% se declară „mai degrabă împotriva religiei”.

În ciuda credinţei declarate, românii merg la biserică pentru a participa la slujbe o dată pe săptămână sau mai des doar în proporţie de 36,1%, în vreme ce 21,7% – doar ocazional, la unele sărbători, evenimente din familie, 18% – doar la sărbătorile mari şi 17,2% – cam o dată pe lună.

În privinţa educaţiei religioase în şcoli, 72,8% dintre respondenţi consideră că este necesară, în timp ce 22,3% răspund că părinţii decid în acest caz, iar 4,8% spun că nu trebuie să existe educaţie religioasă în şcoli.

Sondajul, realizat pe baza unui chestionar aplicat telefonic, a fost realizat în perioada 30 noiembrie – 7 decembrie, pe un eşantion multi-stratificat, probabilistic, de 1.000 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Chestionarele au fost aplicate în toate judeţele României şi în sectoarele municipiului Bucureşti, eşantionul fiind validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC

Bogdan Ilea

Publicat

în

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC În perioada sărbătorilor mai ales când este dezlegarea la pește, trebuie să fim foarte atenți la alimentele pe care le achiziționăm. ANPC transmite că recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi. ‘În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiţiei, creşte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea