Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Românii care consumă droguri, trimiși la închisoare în loc să fie tratați. O singură țigară de cannabis ar putea duce la 5 ani de puşcărie. PROIECT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Românii care consumă droguri, trimiși la închisoare în loc să fie tratați. O singură țigară de cannabis ar putea duce la 5 ani de puşcărie. PROIECT

Proiectul de lege prevede sancțiuni mai aspre inclusiv pentru cei care dețin sau cumpără droguri pentru consum propriu, fără intenția de a obține profit. Propunerea legislativă vine într-un context în care, pe plan internațional, pedepsele la adresa consumatorilor sunt micșorate, iar consumul de cannabis este treptat dezincriminat.

Pedepse până la 15 ani pentru traficanții de droguri

Proiectul este inițiat de către deputații PNL Laurențiu Leoreanu și Ioan Cupșa și a primit semnături de susținere de la mai mulți deputați liberali. În esență, este vorba de modificări la Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Prima modificare îi vizează direct pe traficanții de droguri. „Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept. se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi”, prevede proiectul de lege.

În cazul în care infracțiunile de mai sus au ca obiect droguri de mare risc, precum cocaina sau heroina, închisoarea este de la 7 la 15 ani. În legislația aflată în vigoare pedeapsa este de la 2 la 7 ani, respectiv de la 5 la 12 ani, în cazul drogurilor de mare risc.

Pedepsele pentru consum, mai mult decât dublate

Însă înăsprirea pedepselor îi lovește în principal pe consumatori, deși tendința pe plan internațional este ca aceștia să fie considerați mai degrabă victime, iar în multe țări, pedepsele au fost reduse, uneori chiar eliminate.

„(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, procurarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.
(2) Dacă faptele prevazute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani”, este forma propusă pentru articolul 4 al Legii 143.

Dependenții de droguri, pedepsiți în loc să fie ajutați

Inițiativa lui Leoreanu și Cupșa este cu atât mai greu de înțeles cu cât, în expunerea de motive, ei menționează printre cauzele care duc la consumul de droguri și „traumele din trecut” ale consumatorului: „nevoia celui care ajunge să consume de a-și reprima anumite dureri din trecut, care de cele mai multe ori au de-a face cu abuzuri ce îi stârnesc sentimente de vinovăție, rușine, neputință, de eșec, sentimente cărora nu le poate face față natural, motiv pentru care apelează la un surogat, anume drogurile, pentru a „evada din realitate” și pentru a-și suprima durerea.”

În pofida acestei premise de la care au plecat, inițiatorii propun tocmai pedepsirea mai severă a unor persoane cu traume psihice încă dinainte de a deveni consumatori de droguri.

Mai grav, persoane cu dependențe severe de droguri puternice vor ajunge să fie aruncate în închisoare, în loc să primească ajutorul medical și psihologic de care au nevoie. Legislația actuală prevede pentru consum pedepse de maxim trei ani, caz în care instanțele pot dispune suspendarea pedepsei astfel încât persoanele cu dependență să poată fi ajutate.

Însă cu pedepsele prevăzute de noua lege, un heroinoman ar putea fi trimis după gratii 7 ani în loc să fie tratat, iar un puști care fumează de curiozitate un joint de cannabis riscă să-și vadă întreaga viață scoasă de pe făgașul firesc după 5 ani de închisoare, perioadă în care ar trebui să fie pe băncile liceului sau în amfiteatrele unei universități.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC

Bogdan Ilea

Publicat

în

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC În perioada sărbătorilor mai ales când este dezlegarea la pește, trebuie să fim foarte atenți la alimentele pe care le achiziționăm. ANPC transmite că recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi. ‘În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiţiei, creşte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea