Rămâi conectat

Actualitate

Românii care consumă droguri, trimiși la închisoare în loc să fie tratați. O singură țigară de cannabis ar putea duce la 5 ani de puşcărie. PROIECT

Publicat

în

Românii care consumă droguri, trimiși la închisoare în loc să fie tratați. O singură țigară de cannabis ar putea duce la 5 ani de puşcărie. PROIECT

Proiectul de lege prevede sancțiuni mai aspre inclusiv pentru cei care dețin sau cumpără droguri pentru consum propriu, fără intenția de a obține profit. Propunerea legislativă vine într-un context în care, pe plan internațional, pedepsele la adresa consumatorilor sunt micșorate, iar consumul de cannabis este treptat dezincriminat.

Pedepse până la 15 ani pentru traficanții de droguri

Proiectul este inițiat de către deputații PNL Laurențiu Leoreanu și Ioan Cupșa și a primit semnături de susținere de la mai mulți deputați liberali. În esență, este vorba de modificări la Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Prima modificare îi vizează direct pe traficanții de droguri. „Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept. se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi”, prevede proiectul de lege.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cazul în care infracțiunile de mai sus au ca obiect droguri de mare risc, precum cocaina sau heroina, închisoarea este de la 7 la 15 ani. În legislația aflată în vigoare pedeapsa este de la 2 la 7 ani, respectiv de la 5 la 12 ani, în cazul drogurilor de mare risc.

Pedepsele pentru consum, mai mult decât dublate

Însă înăsprirea pedepselor îi lovește în principal pe consumatori, deși tendința pe plan internațional este ca aceștia să fie considerați mai degrabă victime, iar în multe țări, pedepsele au fost reduse, uneori chiar eliminate.

„(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, procurarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.
(2) Dacă faptele prevazute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani”, este forma propusă pentru articolul 4 al Legii 143.

Dependenții de droguri, pedepsiți în loc să fie ajutați

Inițiativa lui Leoreanu și Cupșa este cu atât mai greu de înțeles cu cât, în expunerea de motive, ei menționează printre cauzele care duc la consumul de droguri și „traumele din trecut” ale consumatorului: „nevoia celui care ajunge să consume de a-și reprima anumite dureri din trecut, care de cele mai multe ori au de-a face cu abuzuri ce îi stârnesc sentimente de vinovăție, rușine, neputință, de eșec, sentimente cărora nu le poate face față natural, motiv pentru care apelează la un surogat, anume drogurile, pentru a „evada din realitate” și pentru a-și suprima durerea.”

În pofida acestei premise de la care au plecat, inițiatorii propun tocmai pedepsirea mai severă a unor persoane cu traume psihice încă dinainte de a deveni consumatori de droguri.

Mai grav, persoane cu dependențe severe de droguri puternice vor ajunge să fie aruncate în închisoare, în loc să primească ajutorul medical și psihologic de care au nevoie. Legislația actuală prevede pentru consum pedepse de maxim trei ani, caz în care instanțele pot dispune suspendarea pedepsei astfel încât persoanele cu dependență să poată fi ajutate.

Însă cu pedepsele prevăzute de noua lege, un heroinoman ar putea fi trimis după gratii 7 ani în loc să fie tratat, iar un puști care fumează de curiozitate un joint de cannabis riscă să-și vadă întreaga viață scoasă de pe făgașul firesc după 5 ani de închisoare, perioadă în care ar trebui să fie pe băncile liceului sau în amfiteatrele unei universități.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Vouchere pentru persoanele vulnerabile: Când vor ajunge cardurile pentru alimente la români

Publicat

în

Vouchere pentru persoanele vulnerabile: Când vor ajunge cardurile pentru alimente la români

În cursul zilei de luni, 23 mai, în briefingul susţinut la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că marea majoritate a voucherelor pentru persoanele vulnerabile vor fi distribuite către beneficiari în luna iunie, iar ce rămâne în prima parte din iulie.

„Prima tranşă se va derula prin distribuirea acestor vouchere pentru persoanele vulnerabile pe o perioadă cuprinsă între luna iunie şi iulie, dar noi încercăm ca în luna iunie să fie distribuite marea majoritate a acestor vouchere şi ce rămâne în prima parte din luna iulie. Îi asigur pe toţi beneficiarii că îşi vor primi dreptul (până la finalul lunii iulie n.r.), în cel mai rău caz se întâmplă acest lucru. Avem aproape 3 milioane de vouchere de distribuit, iar acest volum este imens, dar aceasta nu ne scuteşte ca să nu ajungă voucherele în timpul pe care îl avem la dispoziţie, respectiv luna iunie şi iulie. Restul care va rămâne la sfârşit de lună iunie, ne mobilizăm, astfel încât în prima parte a lunii iulie toată lumea să aibă aceste vouchere distribuite, dar şi banii”, a precizat Boloş.

El a menţionat că voucherele care se distribuie până în data de 10 iunie se vor încărca în 2-3 zile, conform mecanismului specific de plată a banilor, care presupune deschiderea de credite bugetare şi apoi viramentul pe care îl face unitatea emitentă.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Decalajul între data la care e distribuit cardul, să zicem în 10 iunie, încărcăm până în 15 iunie, dar nu aş vrea să avansez termene ci aş vrea să discut încă o dată cu emitenţii de carduri, pentru că munca lor este cea mai grea, aceea de a întocmi ordinele de plată pentru fiecare dintre beneficiarii de pe listă. Dar repet tranşele se vor plăti conform celor stabilite şi anunţate potrivit programului de măsuri economico-sociale”, a mai spus Boloş.

Întrebat despre ceea ce a transmis directorul Poştei Române, respectiv că voucherele vor ajunge la beneficiari abia în luna august, şeful MIPE a răspuns: „Eu nu ştiu ce a declarat directorul Poştei Române, eu ştiu realitatea, şi anume că avem o convenţie încheiată inclusiv cu Poşta Română şi că are acest termen la dispoziţie pe care trebuie să îl respecte, pentru că are o convenţie, termene şi noi îi plătim aceste servicii, deci se va mobiliza astfel încât să îşi respecte convenţia pe care a încheiat-o”.

El a adăugat că Poşta Română nu este în coordonarea MIPE, dar având această convenţie semnată şi un termen asumat, „va trebui să îl respecte”. „Tranşa I este cea mai dificilă, după care tranşele 2 -3 -4 se rezumă doar la a încărca cardurile cu bani, deci va fi mult mai uşor, de aceea fac apel la beneficiarii de vouchere sociale, dacă vor apărea aceste sincope să le sesizeze din timp şi noi încercăm să fim operativi”, a subliniat Marcel Boloş.

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 9 mai, măsura referitoare la tichetele sociale care vor fi acordate mai multor categorii de persoane care se află în risc de deprivare materială şi de sărăcie extremă. Aceştia vor beneficia, o dată la două luni, de un voucher social în valoare de 250 de lei.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| Trei polițiști au devenit eroi pentru un pisoi blocat în motorul unei mașini: Cum s-a sfârșit aventura bietului animal

Publicat

în

VIDEO| Trei polițiști au devenit eroi pentru un pisoi blocat în motorul unei mașini: Cum s-a sfârșit aventura bietului animal

Trei agenți de poliție din cadrul Secției 15 Poliție din București au devenit eroii unui motănel negru, blocat în motorul unei mașini. Aventura pisoiului a avut un final fericit, fiind adoptat de șoferița în mașina căreia se adăpostise.

„În această dimineață, Andrei, Alexandru și Adrian, din cadrul Secției 15 Poliție din București, se aflau în patrulare, când au observat pe mijlocul drumului o mașină oprită cu avariile pornite iar lângă aceasta o femeie. Colegii noștri au oprit lângă ea.

Elit - Gustul Desăvârșit

-Bună dimineața! Aveți nevoie de ajutor?
-Cred că este o pisică blocată la motor. Tocmai ce am plecat cu mașina și se tot aude un mieunat. Sigur e la motor!
-Intrați, vă rugăm, în mașină, dar nu porniți motorul! Luați de volan dreapta. Împingem noi mașina să o scoatem de pe partea carosabilă, apoi ne uităm să vedem ce e.

Colegii noștri au împins mașina într-o zonă sigură și au ridicat capota. Într-adevăr era un pui de pisică. Operațiunea a durat câteva momente, iar după cum se poate vedea în imagini, puiul a fost salvat! Un gest de normalitate, dar care a salvat o viață!” au scris reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Guvernul vrea să ştie ce stocuri au producătorii şi comercianţii: Ce sancțiuni ar putea primi cei care refuză

Publicat

în

Guvernul vrea să ştie ce stocuri au producătorii şi comercianţii: Ce sancțiuni ar putea primi cei care refuză

O ordonanţă de urgenţă care obligă producătorii şi comercianţii din România să facă lunar rapoarte cu stocurile, ar urma să fie adoptată în perioada următoare.

Cei care nu vor declara stocurile – pot fi amendați cu sume între 500.000 și 1 milion de lei – iar cei care vor prezenta date incorecte sau incomplete riscă amenzi între 50.000 lei și 250.000 lei. Raportările trebui să ajungă la ministerul agriculturii pana pe data de 15 a fiecarei luni.

Trebuie trimise stocurile la produse precum legume, fructe, cereale, seminte, carne, lapte, conserve, apa, zahar sau miere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cei care au cantitati mici de marfa sunt scutiţi de raportare. Spre exemplu, magazinele cu o suprafata de sub 400 de metri patrati, sau cei care au sub 10 tone de legume si fructe sau sub 25 de tone de cereale.

Măsura este propusă din rațiuni de securitate alimentară, având în vedere războiul dus de Rusia în Ucraina și efecte sale secundare în domeniul alimentar și în cel agricol.

Sursa: observatornews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare